Ediția: Sâmbătă 25 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Sâmbătă 25 ianuarie 2025 Nr. 6800

GALERIE FOTO! A fost inaugurat Muzeul Viei și Vinului din Focșani

S-a deschis Muzeul Viei și Vinului din Focșani, unul dintre cele mai generoase spații expoziționale cu această temă.

Muzeul se află la mezaninul fostului Palat de Justiție din Focșani, în care a funcționat Tribunalul Putna/Vrancea.

La eveniment au participat președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, primarul comunei Vârteșcoiu, Viorel Mîrza, dar și șefi ai instituțiilor deconcentrate și locuitori ai județului Vrancea.

„Viticultura este cartea de vizită a județului Vrancea în lume și una dintre cele mai importante îndeletniciri ale vrâncenilor, din cele mai vechi timpuri. Astăzi, am deschis oficial Muzeul Viei și Vinului la Focșani, un loc dedicat istoriei viticulturii din renumitele Podgorii Cotești, Odobești și Panciu, și oamenilor care au marcat această istorie. Cu această ocazie, am dezvelit busturile unor personalități marcante din viticultură: academicianul Valeriu D. Cotea, podgoreanul Vasile I. Țiroiu și domnul Moldovei Eustrație Dabija și am participat la lansarea volumului „Soiul Șarba, noua crăiasă a Podgoriei Odobești”, scris de ing. Spiru Constantinescu, un reper valoros pentru viticultura vrânceană. Evenimentele de astăzi de la Muzeul Vrancei au fost completate de vernisajul Salonului de Grafică Satirică ”Milcoveritas”, curator graficianul Constantin Pavel. Vă invit să vizitați Muzeul Vrancei din Str. Cuza Vodă nr. 8, care scoate la lumină o parte valoroasă din identitatea noastră, a vrâncenilor!“, a spus președintele Nicușor Halici.

Muzeul Viei și Vinului din Focșani cuprinde trei paliere: unul memorialistic, în care sunt eternizate personalități ca Valeriu D. Cotea, Ion M. Pușcă, Vasile I. Țiroiu, Eustație Dabija și specialiștii Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație din Odobești; al doilea palier este rezervat prezentării obiectelor tradiționale de lucrat vița de vie, de procesare a strugurilor, de obținere a vinului și a produselor derivate; al treilea și cel mai mare este cel turistic, centrat pe cele trei Podgorii: Cotești, Odobești și Panciu. Dacă primele două reflectă trecutul podgoriilor și au o latură mai degrabă istorică, acesta din urmă va fi amenajat în parteneriat cu cele peste 20 de localități cu mari suprafețe de viță de vie. Din acest moment până la Festivalul Viei și Vinului din toamna anului 2025, când va avea loc inaugurarea oficială, cu sprijinul primăriilor din cele trei podgorii și a Consiliului Județean Vrancea, oferta turistică cu tematică viti-vinicolă va fi adusă în Muzeul Viei și Vinului. Practic, pe parcursul anului următor Muzeul va fi un spațiu deschis, va evolua și se va transforma sub ochii vizitatorilor, care vor avea ocazia să vadă cum se metamorfozează o clădire într-un muzeu. Vrancea este un județ plin de povești și istorie, iar Muzeul Viei și Vinului va deveni un punct inconturnabil pe harta turistică a României!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?