O casă frumoasă reprezintă mult mai mult decât un spaţiu cu mobilier scump sau finisaje trendy. Acasă este locul unde te bucuri de activităţile preferate, petreci timp cu cei dragi şi îţi creezi un spaţiu care să te reprezinte şi să îţi aducă confort. Pentru aceste lucruri nu ai nevoie de sume mari de bani sau de renovări extensive, dimpotrivă. Poţi să ai o casă frumoasă şi cu un buget redus, dacă găseşti soluţiile potrivite.
Iată câteva trucuri uşor de implementat pentru un cămin care să te inspire:
Încearcă proiecte DIY
Casa ta poate să arate wow şi fără să adaugi mereu mobiler nou sau decoraţiuni în amenajare. Proiectele DIY reprezintă o modalitate excelentă de a da refresh locuinţei tale, totul cu costuri reduse. Bineînţeles, va fi nevoie să dedici timp şi energie pentru a planifica şi implementa astfel de proiecte.
DIY, abrevierea de la Do It Yourself, se referă la proiecte pe care le creezi pe cont propriu, de obicei fără investiţii prea mari. Spre exemplu, poţi crea accesorii sau mobilier din materiale accesibile, cum ar fi canapelele ori colțarele de bucătărie din paleţi sau tăbliile de pat din materiale textile. De asemenea, astfel de proiecte pot implica şi transformări ale finisajelor. Poţi vopsi faianţa sau gresia ori aplica tapet sau placi PVC pentru pardoseli pe cont propriu, astfel încât să dai un suflu nou camerelor din casa ta.
Ţine cont de texturi
Când vine vorba de amenajări, texturile sunt la fel de importante precum culorile, aşa că te poţi juca cu ele în fel şi chip pentru a da personalitate casei tale. Să adaugi texturi în amenajare şi să le combini nu este foarte dificil, mai ales că o mulţime de accesorii te pot ajuta să faci acest lucru.
Adaugă pături pufoase în decorul camerei de zi, colțare de bucătărie din piele în zona de dining, alege lenjerii de pat din în pentru un dormitor ce inspiră calm sau foloseşte accesorii din piatra naturală.
Adu natura mai aproape
Indiferent că stai la bloc sau la casă, un strop de natură la tine acasă te poate ajuta să obţii o amenajare mai plăcută, fără să spargi puşculiţa. Există o mulţime de metode simple prin care poţi aduce natura în casa ta, de la flori proaspete şi plante decorative şi până la accesorii din lemn natur.
Dacă îţi doreşti o variantă budget-friendly şi uşor de implementat, începe cu câteva plante verzi. Trebuie să ştii că nu toate plantele necesită timp şi îngrijiri extensive, ci există şi soiuri pe care le poţi uda o dată pe săptămână sau de câteva ori pe lună. Printre acestea se număra aloe vera, bambusul şi bonsaii.
Pune accent pe simplitate
O modalitate uşoară de a avea o casă deosebită fără să cheltui mulţi bani este să pui accent pe simplitate. Cu un decor simplu nu vei da niciodată greş, mai ales dacă pui focusul pe elemente de bun-gust. Optează pentru culori neutre sau pământii, alege mobilier clasic, care să nu se demodeze prea uşor şi evită să încarci spaţiile cu prea multe obiecte.
Piesele de mobilier clasice, precum colțarele de bucătărie din piele, canapelele din stofă de calitate sau scaunele din bucătărie din lemn nu se demodează prea uşor şi au de obicei preţuri accesibile.
Donează obiectele pe care nu le mai foloseşti
Eliminarea obiectelor de care nu mai ai nevoie reprezintă o schimbare foarte uşor de făcut în casă, cu rezultate WOW şi care nu te costă nimic. Poate fi vorba de orice tip de piese de mobilier sau decoraţiuni, de la colţare de bucătărie şi până la scaune, canapele, birouri, comode sau covoare de bucătărie ori living. Bineînţeles, poţi dona şi haine, accesorii, cărţi sau alte tipuri de obiecte.
O casă mai aerisită înseamnă mai mult confort pentru tine şi cei dragi. Eliminarea pieselor pe care nu le mai foloseşti, care încarcă inutil spaţiul, poate transforma complet casa în care locuieşti. În plus, faci o faptă bună şi oferi altor persoane şansa de a se bucura de lucruri folositoare.
Păstrează ordinea
Un alt truc foarte simplu de implementat pentru o casă frumoasă este păstrarea ordinii şi curăţeniei în fiecare cameră. O casă curata şi ordonată este primitoare şi călduroasă, indiferent de stilul de amenajare ales. Ca să îţi fie uşor să păstrezi ordinea şi curăţenia, creează-ţi o listă de taskuri de rutină, de care să te ocupi săptămânal. Poţi chiar să aloci câte 20-30 de minute pe zi pentru astfel de sarcini, astfel încât să ai mereu casa bine pusă la punct.
O casă frumoasă începe cu organizare ca la carte, accent pe funcţionalitate şi spaţiu aerisit. De asemenea, poţi implementa proiecte DIY şi să adaugi texturi interesante şi plante în amenajare dacă îţi doreşti o locuinţă confortabilă, cu aspect estetic plăcut, fără să cheltui o avere.