Casa Alaci, sediul Muzeului de Arheologie, şi Casa Tatovici, Muzeul de Ştiinţele Naturii, două construcţii care au trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de renovare şi reabilitare în cadrul unor proiecte cu fonduri europene, îşi vor redeschide porţile în cadrul Zilelor Muzeului Vrancei, a anunţat, luni, instituţia de cultură.
Tot cu această ocazie va fi prezentat în premieră şi Muzeul Viei şi Vinului. Astfel, joi, 19 decembrie, la ora 10.00, se va deschide Muzeul de Arheologie, găzduit în Casa Alaci, cu expoziţii permanente la parterul imobilului şi cu un spaţiu dedicat civilizaţiei armene din Focşani, pregătit în parteneriat cu Comunitatea Armeană din Focşani, la demisol.
Casa Alaci se află în centrul vechiului cartier al Armenimii şi, potrivit reprezentanţilor muzeului, amenajarea memorialului reprezintă un gest de recunoştinţă faţă de comunitatea care a contribuit la dezvoltarea economică şi culturală a urbei focşănene.
Sâmbătă, 21 decembrie, la ora 11.00, se va deschide Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Casa Tatovici şi va fi dezvelit bustul fondatorului primului muzeu de acest gen din judeţ, profesorul Anghelie Bardan. Tot în cadrul Zilelor Muzeului Vrancei, vineri, 20 decembrie, de la ora 10.00, în foyerul clădirii Muzeului din strada Cuza Vodă nr. 8 se va vernisa Salonul de Grafică Satirică MILCOVERITAS şi se va deschide Muzeul Viei şi Vinului, un muzeu centrat pe istoria viticulturii din Podgoriile Coteşti, Odobeşti şi Panciu şi oamenii care au marcat această istorie.
La ora 11.00, în Sala Mare a Muzeului se va desfăşura un moment dedicat aniversării a 35 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, cu participarea Asociaţiei revoluţionarilor din decembrie 1989 şi a Asociaţiei luptătorilor, invalizilor, răniţilor şi urmaşii celor decedaţi în Revoluţia din decembrie 1989.
Autor: Dana Lepădatu