Ministerul Apărării Naţionale semnalează că au apărut noi dezinformări cu privire la apărarea spaţiului aerian al României şi precizează că „este cât se poate de evident” că apărarea şi securitatea României nu sunt ameninţate de aliaţi şi parteneri. „Ministerul Apărării Naţionale reiterează faptul că, în ultima vreme, s-au înmulţit acţiunile de dezinformare şi manipulare răspândite în spaţiul public românesc, prin care se încearcă discreditarea acţiunilor de întărire a capacităţii de apărare şi de reacţie în faţa oricăror forme de agresiune luate la nivel naţional ori împreună cu aliaţii din NATO. Este cât se poate de evident că apărarea şi securitatea României nu sunt ameninţate de Aliaţi şi parteneri. Suveranitatea naţională nu este o frază sau un concept speculativ, ci un complex de principii şi acţiuni pe care statul român le exercită în mod suveran, atât prin acţiuni naţionale, cât şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, cea mai puternică instituţie politico-militară cu caracter defensiv din istorie”, se arată într-un comunicat de presă al MApN, publicat duminică pe Inforadar.
Potrivit sursei citate, niciodată România nu a avut garanţii mai puternice pentru suveranitate şi securitatea naţională, la nivelul asigurat de statutul de membru NATO, de care ne bucurăm de 20 de ani. NATO operează ca un instrument de amplificare şi protejare a suveranităţii fiecăruia dintre membrii săi, nu doar în domeniul apărării şi securităţii, ci în toate dimensiunile, subliniază MApN. „Pe acest fond, revenim cu precizări suplimentare în legătură cu proiectele legislative iniţiate de Ministerul Apărării Naţionale, Legea privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, respectiv Legea privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român, a căror transmitere către Parlamentul României a fost aprobată de Guvern în şedinţa din 12 decembrie. În plus faţă de dezinformările detectate în spaţiul public şi semnalate în postarea realizată în 13 decembrie, atragem atenţia asupra unei noi încercări de manipulare răspândită în platformele digitale şi de unele publicaţii on-line, prin care se acreditează ideea falsă că prevederile articolului 7 al proiectului Legii privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, prin care se reglementează modul în care, în scopul apărării colective, spaţiul aerian naţional este integrat în spaţiul aerian al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, ar însemna un act de trădare a intereselor naţionale (!). O astfel de interpretare este falsă”, se arată în comunicat.
MApN afirmă că gestionarea în comun a spaţiului aerian al ţărilor NATO reprezintă un exemplu concret prin care Alianţa Nord-Atlantică îşi îndeplineşte în mod eficient principala misiune asumată prin Tratatul de la Washington, aceea a apărării colective împotriva oricăror ameninţări şi provocări. „Spaţiul aerian al ţărilor NATO este gestionat într-o formă integrată, pentru utilizarea cât mai eficientă a capabilităţilor defensive aflate permanent la datorie. Aceste măsuri nu diminuează în niciun fel suveranitatea ţărilor membre asupra propriilor spaţii aeriene. (…) Răspândirea unor informaţii false pe acest subiect nu are legătură cu apărarea intereselor naţionale ale României. Încercările de a prezenta măsurile concrete de întărire a capacităţii de apărare a României şi a NATO drept acte de trădare naţională se înscriu în tiparul campaniilor de dezinformare desfăşurate în spaţiul public din România, inclusiv de actori statali cu o agendă contrară suveranităţii României şi împotriva NATO, prin care se încearcă inducerea unui climat de panică şi de slăbire a încrederii în capacitatea instituţiilor din sistemul naţional de securitate de a-şi îndeplini misiunile constituţionale. Astfel de dezinformări şi manipulări, prin care este atacat cel mai puternic instrument de garantare a acestora, constituie încercări de subminare a suveranităţii şi securităţii naţionale”, precizează documentul citat.
MApN respinge acuzaţiile Ambasadei Federaţiei Ruse
Ministerul Apărării Naţionale respinge acuzaţiile Ambasadei Federaţiei Ruse că a făcut afirmaţii nefondate la adresa Rusiei, MApN transmiţând că „agresiunea ilegală, nejustificată şi profund imorală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia nu pot fi justificate sau acoperite de nicio formă de propagandă oficială sau încercări de manipulare informaţională”.
Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti a emis joi, 12 decembrie, un comunicat de presă prin care acuză Ministerul Apărării Naţionale din România de „acuzaţii nefondate” împotriva Rusiei, transmite inforadar.mapn.ro. Conform sursei citate, în comunicatul ambasadei se susţine că Ministerul Apărării Naţionale al României a făcut afirmaţii nefondate că Rusia ar folosi minele marine „în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene” din Marea Neagră.
MApN precizează că, în 11 decembrie, a emis un comunicat de presă, cu titlul „Ministrul apărării naţionale şi ambasadoarea SUA au vizitat Baza Militară 99 Deveselu”, în cadrul căruia ministrul român al apărării este citat cu următoarea afirmaţie: „Din păcate, ca urmare acţiunilor agresive ale Rusiei, Marea Neagră s-a transformat, dintr-un spaţiu al cooperării şi comerţului liber, într-o zonă de război. Minele marine, dronele sau fragmentele de drone folosite în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au căzut pe teritoriul naţional, sunt pericole de securitate cu care ne confruntăm în mod direct (subl. ns.). Angajamentul României, alături de aliaţii noştri, pentru asigurarea securităţii în regiunea noastră este de neclintit”.
„Orice vorbitor de limba română cu studii elementare de gramatică poate să înţeleagă faptul că fraza evidenţiată reprezintă o enumerare de elemente egale ca semnificaţie şi importanţă, despărţite prin virgulă. Mai pe înţeles, principalele „pericole de securitate cu care ne confruntăm în mod direct” sunt două: (1) „minele marine” şi (2) „dronele sau fragmentele de drone folosite în atacurile ilegale asupra infrastructurii portuare ucrainene, care au căzut pe teritoriul naţional”. Credem că este cât se poate de clar că acest enunţ nu a acreditat ideea că forţele ruse ar fi atacat porturile ucrainene cu mine marine. La fel de evident este şi faptul că acest comunicat nu a făcut nicio referire la provenienţa minelor marine care reprezintă o ameninţare pentru traficul naval din Marea Neagră. Românii au, pentru situaţii de acest gen, un proverb legat de adevărurile rostite de gura păcătosului”, a precizat MApN, pe Inforadar.
Ministerul mai arată, însă, că această ameninţare este cât se poate de reală, 107 mine fiind, până în prezent, identificate şi neutralizate de forţele navale ale statelor riverane. În acest sens, se poate constata că „afirmaţiile din comunicatul MApN care au atras atenţia ambasadei ruse nu sunt, sub nicio formă, nefondate”, mai precizează Ministerul. „Este cât se poate de clar (şi pentru noi, şi pentru ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, aşa cum constatăm) cine a transformat regiunea Mării Negre într-un teatru de război, cu consecinţe tragice pentru poporul ucrainean şi cu pericole şi ameninţări cât se poate de grave pentru securitatea regională şi chiar globală. Agresiunea ilegală, nejustificată şi profund imorală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia nu pot fi justificate sau acoperite de nicio formă de propagandă oficială sau încercări de manipulare informaţională”, a mai precizat MApN, pe Inforadar.
Sursa foto: Facebook/Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro