Ediția: Luni 16 Decembrie 2024. Nr 6780
Ediția: Luni 16 Decembrie 2024. Nr 6780

ITM Vrancea – acțiuni de informare și control privind utilizarea substanțelor chimice periculoase la locurile de muncă

COMUNICAT DE PRESĂ

            Substanțele chimice sunt peste tot în viața noastră de zi cu zi și joacă un rol fundamental în majoritatea activităților noastre deoarece ele se regăsesc, în principiu, în toate dispozitivele pe care le folosim pentru a ne asigura bunăstarea, pentru a ne proteja sănătatea și securitatea și pentru a face față noilor provocări prin inovare. În același timp, substanțele chimice cu proprietăți periculoase pot dăuna sănătății umane și mediului. Deși nu toate substanțele chimice periculoase ridică aceleași probleme, anumite substanțe chimice cauzează cancer, afectează sistemele imunitar, respirator, endocrin, reproductiv și cardiovascular, slăbesc reziliența umană și capacitatea de răspuns la vaccinuri și sporesc vulnerabilitatea la boli. Expunerea la aceste substanțe chimice dăunătoare constituie, prin urmare, o amenințare pentru sănătatea umană. În plus, poluarea chimică este unul dintre principalii factori care pun în pericol Pământul, afectând și amplificând crizele planetare, precum schimbările climatice, degradarea ecosistemelor și pierderea biodiversității.

          Inspecţia Muncii a derulat în fiecare an acţiuni de informare și control pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime de securitate și sănătate în muncă privind utilizarea substanțelor chimice periculoase la locurile de muncă. Având în vedere importanţa acordată la nivel european protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi chimici periculoşi la locurile de muncă şi necesitatea elaborării rapoartelor naţionale privind punerea în aplicare a directivelor/regulamentelor europene specifice, a fost inclusă în Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2024 Acţiunea de control vizând modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi chimici periculoşi la locul de muncă.

          În scopul punerii în practică a celor menţionate mai sus, această acţiune a urmărit cu prioritate unele substanţe care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor şi care fac obiectul unor reglementări speciale.

Diizocianații sunt utilizați la fabricarea poliuretanului atât ca material solid, cât și ca spumă, materiale plastice, acoperiri, lacuri, vopsele în două componente și adezivi.

Plumbul și compușii săi anorganici (denumiţi în continuare „plumb”) sunt substanțe toxice pentru reproducere care pot afecta atât fertilitatea, cât și dezvoltarea fătului.

Tricloroetilena şi tetracloroetilena, sunt solvenţi cu utilizări multiple, dar care, la fel ca majoritatea hidrocarburilor alifatice clorurate, afectează sistemul nervos central, dar sunt toxice şi la nivelul rinichilor, ficatului, sistemului reproductiv etc., precum şi potenţial cancerigene, ca urmare se recomandă, acolo unde este posibil, substituirea acestora.

Cadmiul este folosit în galvanizare, la obținerea aliajelor (nichel, cupru, aur, argint, bismut și aluminiu) şi în fabricarea de baterii din nichel și cadmiu, baterii reîncărcabile care se găsesc în telefoanele mobile și în echipamentele fără fir.

          În cadrul acestei acțiuni de control, desfășurată in perioada 21.10.2024 – 29.11.2024, au fost verificați trei angajatori la care nu au fost identificate neconformități față de prevederile legale în vigoare. Producerea şi utilizarea în siguranţă a substanţelor chimice reprezintă una dintre cele mai dificile provocări în orice loc de muncă din lume. Nu există niciun sector de activitate care să poată fi pur şi simplu scutit de prevenirea şi controlul substanţelor periculoase. Doar efortul pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor variază în funcţie de tipul şi nivelul expunerii. Numai cu eforturi concertate, guvernanţii, angajatorii, lucrătorii şi organizaţiile lor pot ajunge la o bună gestionare a substanţelor chimice pentru a obţine un echilibru adecvat între beneficiile utilizării substanţelor chimice şi între măsurile de prevenire şi protecţie faţă de potenţialul impact negativ al acestora asupra lucrătorilor, a locurilor de muncă, a comunităţilor şi mediului.

Eliza Botezatu, Inspector şef

Inpectoratul Teritorial de Muncă Vrancea

Foto cu rol ilustrativ                 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?