Ediția: Miercuri 11 Decembrie 2024. Nr 6777
Ediția: Miercuri 11 Decembrie 2024. Nr 6777

VIDEO: Nicușor Halici: Consiliul Județean are în derulare proiecte care secătuiesc bugetul județului. Au fost inițiate în timpul conducerii liberale a CJ

          Consiliul Județean Vrancea are în derulare proiecte de investiții costisitoare, care necesită foarte mulți bani, iar cota de cofinanțare este una foarte mare. Concluzia a fost trasă ieri, la finalul ședinței ordinare a Consiliului Județean, când președintele CJ, Nicușor Halici a solicitat o discuție formală, o consultare, cu consilierii județeni în cadrul căreia le-a prezentat două investiții mari consumatoare de bani, inițiate în timpul conducerii liberale a administrației județene. Este vorba despre proiectul privind reabilitarea imobilului în care a locuit scriitorul Duiliu Zamfirescu, din comuna Vârteșcoiu, și de proiectul privind reabilitarea și consolidarea corpului A al Palatului Administrativ, în care a  funcționat Consiliul Județean Vrancea. Conform lui Nicușor Halici, cele două obiective „identificate până la acest moment”, nu sunt fezabile „și nu ar avea nicio viabilitate, nici economică și nici de cheltuire a banului public”.  

          Președintele Consiliului Județean a prezentat pe scurt fiecare proiect și a susținut că sumele necesare pentru reabilitare sunt mult prea mari. 

          Astfel, proiectul privind reabilitarea imobilului în care a locuit scriitorul Duiliu Zamfirescu, din comuna Vârteșcoiu, care a fost depus spre finanțare la ADR Brăila, are o valoare de 15,7 milioane de lei. Finanțarea susținută de ADR Brăila este de 6,7 milioane de lei iar partea de cofinnațare, susținută din bugetul CJ, este de 9 milioane de lei. Imobilul are o suprafață de 380 metri pătrați, iar pentru a ajunge la acest imobil este necesar să fie făcut și un drum de acces care în prezent este unul de pământ. „Aș vrea să vă gândiți, să vedem dacă mai continuăm cu acest proiect sau nu. Este vorba despre un imobil a cărui reabilitare ne-ar costa aproximativ 7500 euro metru pătrat, plus realizarea căii de acces. Mai mult, starea de degradare a acestui imobil este una extrem de avansată și sunt șanse minime de a fi reabilitat, ba chiar există riscul să se dărâme în timpul executării unor lurări de reabilitare. Sau poate că ar trebui să refacem acest imobil de la zero și atunci am avea niște costuri care ar fi mult mai mici“, a afirmat Nicușor Halici.

          Șeful administrației județene a precizat că suma de 9 milioane de lei pentru cofinanțare doar la un singur proiect este foarte mare. „Nu cred că vom avea banii necesari pentru această cofinanțare“, a spus Nicușor Halici.

          Prezentarea făcută de șeful administrației județene a dat naștere unor discuții pro și contra din partea consilierilor județeni. Fostul vicepreședinte al CJ Vrancea, Ionel Cel Mare, a susținut că imobilul a fost propus spre reabilitare deoarece este vorba despre un monument istoric, „o clădire de patrimoniu a unui om de cultură care a trăit în Vrancea“. „Este o clădire donată de moștenitorii lui Duiliu Zamfirescu și am zis că ar fi bine să o reabilităm așa cum am reabilitat sau vom mai reabilita și alte imobile, cum ar fi Casa Apostoleanu“, a precizat consilierul Ionel Cel Mare.

          „Întrebarea este dacă o reabilităm sau dărâmăm această clădire și nu dacă prețul de 7500 de euro este unul corect sau nu. Nu cred că ar trebui să facem polemică dintr-un preț pe care îl face un proiectant. O să fie licitații, iar constructorii vor veni cu oferte poate mult mai mici. Nu cred că ar trebui să abandonăm un proiect la care s-a muncit, s-a obținut finanțare. Mai ales că este vorba de o clădire care reprezintă ceva pentru județul Vrancea“, a afirmat consilierul județean Dragoș Ciobotaru

          Pe de altă parte, consilierul județean Mirela Bîznă a precizat, adresându-se liberalilor care au avut conducerea CJ în ultimii 4 ani, că sunt costuri foarte mari cu reabilitarea acestui imobil, iar în atare condiții ar trebui regândită strategia proiectului iar banii ar trebui să fie cheltuiți la alte proiecte care necesită o cofinanțare mai mică și care sunt absolut necesare. „Spitalul județean, ați făcut proiect cu 2000 de euro metrul pătrat de construcție, reabilitarea Consiliului Județean, ați făcut proiect cu 3500 de euro pe metrul pătrat construcție, acum veniți și propuneți pentru un monument istoric 8000 de euro metrul pătrat de construcție. Banii aceștia, chiar dacă sunt obținute finanțări europene, nu credeți că ar trebui folosiți în rezolvarea altor probleme cu care județul acesta se confruntă?“, a spus Mirela Bîznă.

„Am putea construi o clădire modulară în care suprafața efectivă să crească“

          Conform președintelui CJ Vrancea, proiectul privind reabilitarea și consolidarea corpului din Palatul Administrativ în care a  funcționat Consiliul Județean Vrancea este un alt proiect „energofag“ care implică cheltuieli foarte mari pentru reabilitare dar care nu rezolvă problema esențială și anume funcționalitatea acestui imobil pentru buna desfășurare a activităților administrației județene. Imobilul are o suprafață de numai 2291 metri pătrați iar reabilitarea acestui imobil costă 38 de milioane de lei, ceea ce înseamnă un cost de 3400 euro metrul pătrat. Finanțarea europeană este de 17 milioane de lei iar confinanțarea, suportată din bugetul CJ, este de peste 19 milioane de lei.

          „Aici sunt mai multe probleme. Imobilul nu este monument istoric. Consolidarea acestui imobil nu rezolvă problemele Consiliului Județean din punct de vedere al funcționării. Orice am face nu vom obține un spațiu suplimentar funcțional. Pe suprafața existentă în acest moment nu pot funcționa decât 94-96 de persoane din totalul de 166 cât suntem astăzi efectiv, față de cele 199 de posturi cât are organigrama. Ceea ce înseamnă că pentru aproape 70 de persoane trebuie găsit un alt spațiu de funcționare. Costurile mi se par foarte mari și atunci ar mai fi o posibilitate. O soluție ar fi să retragem proiectul și să facem un alt proiect. Am putea construi o clădire modulară, ușoară în care suprafața efectivă să crească, să avem spații deschise și mult mai utile. Totodată am putea construi în plus două etaje ceea ce ar face să avem un spațiu suficient. Unul dintre etaje ar rezolva problema spațiului pentru angajații Consiliului Județean, iar cel de-al doilea etaj ar putea fi folosit de Serviciul de evidență a persoanelor, care stă cu chirie într-un spațiu privat“, a arătat Nicușor Halici.        Acesta a adăugat că demolarea actualului imobil, eliberarea terenului și construirea unui nou imobil cu mult mai multe spații ar însemna costuri mult mai mici decât cele estimate pentru reabilitarea imobilului actual.

          Deși au fost mai multe discuții în aest sens, unele pro reabilitarea actualului sediu, altele pro demolare și construire a unui sediu nou, nu a fost trasă o concluzie, urmând ca aleșii județeni să se gândească și să discute care ar fi cea mai bună soluție pentru administrația județeană.

          Cert este că ambele proiecte prezentate de președintele Nicușor Halici înseamnă 10 milioane de euro cheltuiți, din care contribuția Consiliului Județean Vrancea este de 5 milioane de euro. Bani mulți dacă ne gândim că CJ are în administrare 250 de kilometri de drumuri de pământ sau balastate, care nu au văzut niciodată asfalt, așa cum a spus președintele Nicușor Halici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?