Medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) ”Sf. Pantelimon” Focşani îşi limitează numărul de gărzi efectuate în spital din cauza epuizării fizice şi psihice, dar şi a remuneraţiei mici, iar această situaţie determină un deficit în anumite specialităţi, mai ales în urgenţă, unde acoperirea gărzilor este problematică, susţin reprezentanţii unităţii medicale. „La nivelul SJU Focşani, colegii noştri fac eforturi deosebite în a acoperi în totalitate liniile de gardă, cum sunt, de exemplu, linia din Unitatea de Primiri Urgenţă (UPU), de Anestezie şi Terapie Intensivă, linia de Ortopedie, Obstetrică – Ginecologie, de Chirurgie sau Medicină Internă. Sunt şi specialităţi deficitare, cum sunt Bolile Infecţioase, Cardiologia, Psihiatria, Neurologia, unde există clar un deficit de personal medical. (…) Posturile vacante nu atrag suficienţi medici, din cauza salarizării, dar şi condiţiilor geografice. Centrele universitare reţin foarte mulţi medici tineri, specialişti, o parte din ei încă doresc să plece în străinătate”, a declarat managerul SJU Focşani, Rodica Ifrim.
Potrivit acesteia, nici remunerarea gărzilor nu este una adecvată. „Din punctul nostru de vedere, nici cadrul legislativ actual nu ne ajută în acoperirea liniilor de gardă, pentru că remunerarea gărzilor este mult mai mică decât remunerarea salarială. Şi nici nu putem să le oferim zile libere după gărzi. Şi atunci, aceste gărzi sunt deficitare pentru că medicii sunt epuizaţi, atât fizic, cât şi emoţional. Cazuistica este foarte grea, iar volumul acesta mare de lucru, (…) care dublează aproape orele de lucru, creează acest impediment. Iar gărzile sunt voluntare, trebuie să avem un consimţământ. Şi într-adevăr, medicii, din cauza epuizării, a volumului foarte mare de muncă, îşi limitează activitatea din gărzi”, a arătat Rodica Ifrim.
Managerul susţine că unitatea medicală face eforturi pentru a acoperi acest deficit de medici şi este în discuţii cu mai mulţi rezidenţi, în special din specializările Boli Infecţioase, Pediatrie şi Cardiologie, pentru a-i aduce la Focşani.
Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean, programul de lucru al unui medic pleacă de la şase ore pe zi, dar poate ajunge, cu tot cu gărzi, până la 30 de ore, astfel că acest sistem medical riscă colapsul. „Realitatea este că sistemul nostru care a rămas fără reformă coerentă poate de ani şi ani, a venit şi cu alte frâne, prin care a separat contractul de muncă în două, contract de muncă cu normă de bază şi un contract de gărzi. Adică s-a făcut un contract separat, pe care medicii îl semnează sau nu, în care eşti obligat să faci eventual o gardă. (…) Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) face contracte la cabinete private cu medicii specialişti, separat de contractul de spital. Ceea ce înseamnă că sunt medici care pot câştiga prin contract cu CAS de două sau chiar de trei ori mai bine decât poate să ofere sistemul prin Spitalul Judeţean Focşani şi să aibă un volum de muncă normal, de şase ore, să stea noaptea acasă cu familia lor. (…) Deci sistemul nu stimulează munca la stat. Sistemul de urgenţă în spitalele judeţene din ţară, în toate judeţele, este în drumul către moarte clinică. Şi el se va prăbuşi şi mai devreme sau mai târziu. Dacă lucrurile funcţionează în formatul acesta şi nu se schimbă nimic, acest sistem de sănătate se va prăbuşi”, a fost de părere directorul medical al SJU Focşani, Laurenţiu Taban.
Medicul spune că la Spitalul Judeţean sunt redirecţionate circa 90% din toate urgenţele din Focşani, indiferent de oră, astfel că, într-o gardă se poate ajunge pe anumite specializări şi până la 100 -110 prezentări.”Circa 90% dintre urgenţe ajung la spitalul judeţean, indiferent că e ora 10,00 dimineaţa sau seara. Iar noi suntem obligaţi aşa, şi e şi normal, să vedem absolut orice pacient care se prezintă prin UPU. Ceea ce duce de multe ori la un număr de prezentări, cum este în Pediatrie, de 100 – 110 pacienţi în anumite zile, sau cum este în Psihiatrie, unde toţi care sunt găsiţi noaptea de către poliţie pe stradă, în stare de ebrietate sau în altă stare mai puţin coerentă din punct de vedere social, ajung la Psihiatrie. De asta spun că medicii respectivi au ajuns la o saturaţie. Au ajuns la un nivel în care preferă să plece din spital. Unii şi-au dat demisia cu totul, nu doar din contractul de gărzi”, susţine Taban.
În prezent, în Vrancea funcţionează şase spitale, două în municipiul Focşani, şi câte unul la Adjud, Panciu, Vidra şi Dumbrăveni. Alte două spitale, cele din Mărăşeşti şi Odobeşti au fost desfiinţate în ultimii ani.
Autor: Dana Lepădatu