Ediția: Sâmbătă 18 ianuarie 2025 Nr. 6795
Ediția: Sâmbătă 18 ianuarie 2025 Nr. 6795

Comisia Europeană a modificat normele privind ajutoarele de minimis pentru sectorul agricol

          Comisia Europeană a adoptat, marţi, o modificare a Regulamentului privind ajutoarele de minimis pentru sectorul agricol iar documentul exceptează de la control ajutoarele cu valoare mică din sectorul agricol, deoarece se consideră că acestea nu au niciun impact asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale de pe piaţa unică, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Regulamentul revizuit va intra în vigoare la trei zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial şi se va aplica până la 31 decembrie 2032. „Normele revizuite privind ajutoarele cu valoare mică acordate sectorului agricol îi vor ajuta pe agricultori să facă faţă presiunii inflaţioniste şi preţurilor ridicate ale materiilor prime. Prin majorarea plafoanelor până la care ajutoarele sunt exceptate de la controlul ajutoarelor de stat, statele membre pot oferi acum mai mult sprijin într-o manieră mai rapidă şi mai simplă, iar prin introducerea registrului central, se reduc obligaţiile de raportare ale agricultorilor”, a declarat Teresa Ribera, vicepreşedintă executivă pentru o tranziţie curată, justă şi competitivă, citată în comunicat.

          În temeiul actualului Regulament privind ajutoarele de minimis pentru sectorul agricol, statele membre pot acorda acestui sector sprijin în valoare de până la 20.000 de euro pe beneficiar (25.000 de euro dacă statul membru are un registru central pentru înregistrarea ajutoarelor de minimis), pe o perioadă de trei exerciţii financiare, fără notificarea prealabilă a ajutoarelor în vederea aprobării lor de către Comisie. Pe lângă aceste plafoane pe beneficiar, pentru a se evita orice posibilă denaturare a concurenţei, sprijinul acordat de fiecare stat membru al UE nu trebuie să depăşească un anumit cuantum naţional maxim (aşa-numita „limită naţională”).

          Modificarea adoptată marţi include următoarele noutăţi: majorarea plafonului maxim al ajutoarelor de minimis pe întreprindere pe o perioadă de trei ani, de la 25.000 de euro la 50.000 de euro, pentru a reflecta mai mulţi factori, inclusiv experienţa dobândită, evoluţiile pieţei şi inflaţia excepţională specifică acestui sector din ultimii ani, precum şi inflaţia preconizată până la data expirării regulamentului.

          De asemenea, au fost ajustate „limitele naţionale”, care sunt calculate pe baza valorii producţiei agricole a fiecărui stat membru. Limitele naţionale sunt actualizate de la 1,5% la 2% din producţia agricolă naţională, iar perioada de referinţă se prelungeşte de la 2012-2017 la 2012-2023. Această prelungire ar permite să se ţină seama de valoarea mai mare a producţiei agricole, în special din ultimii ani, majorându-se astfel limita naţională pentru toate statele membre. În plus, a fost eliminată „limita sectorială”, care împiedica statele membre să acorde ajutoare de minimis care depăşeau 50% din limita naţională pentru acelaşi sector de produse.

          Executivul comunitar a decis şi introducerea unui registru central obligatoriu al ajutoarelor de minimis la nivel naţional sau european. Acest lucru va spori transparenţa şi va reduce sarcina administrativă pentru agricultori – majoritatea acestora fiind microîntreprinderi – care utilizează în prezent un sistem bazat pe declaraţii pe propria răspundere. În plus, agricultorii nu vor mai trebui să monitorizeze ei înşişi respectarea normelor (deocamdată, instituirea acestor registre centrale este facultativă pentru statele membre), se precizează în comunicat. Totodată, valabilitatea Regulamentului revizuit privind ajutoarele de minimis pentru sectorul agricol a fost prelungită până la 31 decembrie 2032.

          Prin modificarea aprobată marţi, statele membre pot sprijini într-o mai mare măsură agricultorii într-un mod simplu, rapid, direct şi eficient, deoarece astfel de ajutoare de minimis nu trebuie să fie notificate Comisiei şi nici aprobate de aceasta, susţine sursa citată. În paralel, Comisia a luat măsuri suplimentare pentru a consolida poziţia agricultorilor în UE propunând modificări specifice ale cadrului juridic actual stabilit în Regulamentul de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi un nou regulament privind asigurarea respectării la nivel transfrontalier a normelor pentru combaterea practicilor comerciale neloiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?