Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Scriitoarea sud-coreeană Han Kang, câştigătoarea Nobelului pentru literatură, şocată de criza politică din ţara sa

          Scriitoarea sud-coreeană Han Kang, câştigătoarea premiului Nobel pentru literatură pe anul 2024, s-a declarat vineri profund şocată de vestea decretării legii marţiale în această săptămână în ţara sa natală şi a spus că nu trebuie folosită forţa pentru a reprima cetăţenii, informează Reuters. ”Am urmărit şocată situaţia în desfăşurare”, a declarat ea într-o conferinţă de presă la Stockholm, unde urmează să i se înmâneze prestigiosul premiu în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (1 milion de dolari) săptămâna viitoare. Academia Suedeză a apreciat-o pe Han Kang, prima persoană din Coreea de Sud care a câştigat Nobelul pentru literatură, pentru ”proza sa poetică intensă, care confruntă traume istorice şi expune fragilitatea vieţii umane”, potrivit anunţului prin care Academia a desemnat-o laureată în octombrie.

          Han Kang a copilărit în oraşul Gwangju, unde un protest reprimat violent împotriva dictaturii aflate la acea vreme la conducere, în urmă cu peste patru decenii, a declanşat proteste antiguvernamentale, precum şi în ale locuri din ţară. Romanul ei ”Human Acts” vorbeşte despre victimele din acea perioadă. ”Ca toată lumea în acea seară am fost profund şocată”, a declarat scriitoarea cu ajutorul unui interpret, referindu-se la evenimentele de marţi seară, când preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a şocat întreaga ţară decretând legea marţială pentru prima dată în ultimii 44 de ani.

          Demersul preşedintelui a declanşat un impas haotic între parlament şi armată, care l-a făcut să abroge decizia după doar câteva ore. ”Ca să scriu ‘Human Acts’ mi-am petrecut mult timp studiind situaţia legii marţiale pe care am avut-o în 1979. Pentru mine, să asist la o situaţie similară desfăşurându-se în direct în faţa ochilor mei în 2024 e înspăimântător”, a declarat ea. Întrebată dacă e îngrijorată în legătură cu viitorul libertăţii de exprimare în Coreea de Sud, Han Kang a spus cu ajutorul unui interpret: ”Indiferent ce se va întâmpla în viitor, adevărul va fi spus în continuare”.

          Numeroşi sud-coreeni au protestat la Seul faţă de acţiunea preşedintelui Yoon Suk Yeol întrucât se tem de o revenire la dictatură şi la legea marţială care a marcat mare parte din perioada postbelică a Coreii de Sud înainte de tranziţia acestui stat asiatic la un parcurs democratic de succes începând din anii 1980.

          Preşedintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, a supravieţuit sâmbătă unei moţiuni de destituire în parlament iniţiată de opoziţie, care nu a întrunit cvorumul necesar din cauza boicotului deputaţilor din partidul aflat la putere, potrivit AFP şi Reuters. Un total de 200 de voturi din 300 era necesar pentru a-l demite pe Yoon, însă doar 195 de deputaţi au participat la vot. „În consecinţă, declar că votul asupra acestei iniţiative este nul”, a declarat preşedintele Adunării Naţionale, Woo Won-shik. Partidele parlamentare de opoziţie au iniţiat moţiunea de destituire după ce preşedintele, Yoon Suk Yeol, a încercat să impună marţi seara legea marţială, măsură fără precedent din 1980, după lovitura de stat a dictatorului Chun Doo-hwan, şi a trimis armata spre parlament pentru a-i împiedica pe deputaţi să nu voteze decretul privind instituirea legii marţiale.

          Procurorii sud-coreeni au deschis o anchetă asupra preşedintelui Yoon Suk Yeol, ministrului său de interne şi fostului ministru al apărării în legătură cu rolul lor în impunerea pentru şase ore a legii marţiale, au relatat joi agenţiile de presă Yonhap şi Reuters. Kim Yong-hyun, care a demisionat din funcţia de ministru al apărării ca urmare a implicării sale în ordinul de impunere a legii marţiale, face obiectul unei interdicţii de călătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?