Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Literatura pentru adolescenţi, subiect de dezbatere la standul Institutului Cultural Român, în cadrul târgului de carte Gaudeamus

          Institutul Cultural Român a propus vineri, în cadrul târgului de carte Gaudeamus Radio Romania, care are loc în aceste zile la complexul expoziţional Romexpo din Bucureşti, o dezbatere pe tema literaturii pentru adolescenţi. Alex Moldovan, unul dintre cei mai de succes scriitori de literatură pentru copii şi adolescenţi din România, autorul seriei care are în centru îndrăgitul personaj Olguţa, a vorbit despre modul în care s-a schimbat peisajul literar pe acest segment de carte în ultimul deceniu în România. „S-a schimbat foarte mult [peisajul literaturii romane pe segmentul tineri]. În urmă cu zece ani se scria şi se publica mult mai puţin pe acest segment. Cel mai greu a fost pentru autorii români să găsească un ton potrivit cu care să se poată adresa acestor oameni, copii, copii-oameni, aflaţi în perioada asta dintre copilărie şi maturitate, pentru că e foarte greu să-i prinzi, mai ales când tentaţiile (care te sustrag de la citit – n.r.) sunt nenumărate în ziua de azi. Pentru că tentaţiile vieţii sunt mai puternice decât cele pe care le propune literatura, de obicei. Iar eu am aşteptat mult până să reuşesc să îmi dau seama dacă vreau şi pot să mă adresez acestui public, să mă adresez lor”, a declarat Moldovan la eveniment.

          La rândul ei, Diana Iepure, coordonatoarea primei colecţii de literatură română dedicată segmentului Young Adult la editura Paralela 45, a vorbit despre cât de complicat este să găseşti abordarea corectă atunci când te adresezi tinerilor cititori: „Mie mi se pare că piaţa noastră de YA a scăpat de prejudecăţi. Cred că nu mai suntem atât de crispaţi, nu mai suntem atât de temători şi rămaşi în urmă ca mentalitate de abordare a oricăror teme, inclusiv a celor ce ţin de sexualitate, de relaţii mai complicate. Chiar şi pentru copiii de 10-12 ani, acum lumea este prezentată în toată complexitatea ei, cu tot ce ţine de o viaţă normală, cu care se confruntă şi copiii, aşa cum se confruntă şi adulţii. Atunci când am început această colecţie, la asta m-am gândit în primul rând, că ar trebui să vorbim cu adolescenţii pe limba lor. Iar în cazul acestor cărţi scrise de autori români este foarte important că ele le vorbesc adolescenţilor despre viaţa de aici, de la noi.”

          Oana Purice, fondatoarea platformei Book Industry şi scriitoare la rândul ei, a abordat prezenţa tehnologiei în viaţa tinerilor şi modul în care aceştia se folosesc de ea inclusiv pentru a scrie şi pentru a-şi vorbi unii altora prin intermediul poveştilor. Astăzi, într-adevăr, piaţa de care vorbim, în special cea a traducerilor, este extraordinar de bogată în zona aceasta, ceea ce este un lucru bun, a remarcat ea, subliniind că aceasta duce la o dezvoltare organică a literaturii pe acest segment. „Avem acum edituri care se concentrează exclusiv pe acest segment de vârstă. De asemenea, în ultimii ani, dezvoltându-se foarte mult tehnologia, mulţi tineri au început să scrie ei înşişi pe wattpad, unde scriu ei pentru ei, de acolo apărând foarte mulţi scriitori pe care nu-i vom regăsi neapărat în portofoliul editurilor româneşti”, a declarat Oana Purrice.

          Discuţia de la standul Institutului Cultura Român dedicată literaturii pentru adolescenţi a fost moderată de criticul literar Florina Pîrjol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?