Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Poliţiştii fac apel la elevi să nu dea curs provocărilor online periculoase, cum e şi ”Superman Challenge”

          Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a tras un semnal de alarmă, joi, cu privire la un nou trend periculos care a câştigat rapid popularitate în rândul elevilor, prin intermediul reţelelor de socializare, şi anume „Superman Challenge”, după ce în numai într-o zi cinci elevi au ajuns la UPU SMURD Târgu Mureş cu fracturi şi contuzii. Provocarea „Superman” presupune ca un copil să se arunce cu mâna întinsă în braţele unor prieteni, care uneori îi scapă sau îi lasă să cadă pe podea.

          „În ultimii ani, diverse provocări periculoase au apărut în mediul online, iar ‘Superman Challenge’ se alătură acestei liste negre. Jocul sau provocarea presupune efectuarea unor cascadorii riscante sau comportamente periculoase, ce pot duce la accidentări, contuzii sau chiar alte incidente neplăcute. În scopul prevenirii victimizării copiilor prin acţiuni ce le pot pune în pericol integritatea corporală, poliţiştii recomandă elevilor: Evitaţi participarea la provocări periculoase, prin care aţi putea câştiga atenţia colegilor. Riscurile acestora pot fi mai mari decât beneficiile! Nu vă lăsaţi influenţaţi de presiunea grupului. Gândiţi-vă dacă merită să vă puneţi viaţa sau sănătatea în pericol, prin imitarea unor comportamente văzute în mediul online, care stârnesc amuzamentul celor din jurul vostru”, a arătat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, într-un comunicat de presă.

          Poliţiştii au făcut recomandări atât elevilor, părinţilor, cât şi cadrelor didactice. „Dacă observaţi colegi care dau curs unor astfel de provocări, încercaţi să îi opriţi, explicându-le şi exemplificându-le riscurile la care se pot expune! Nu ezitaţi să informaţi cadrele didactice sau părinţii despre aceste intenţii”, au subliniat poliţiştii. IPJ Mureş le-a solicitat părinţilor să monitorizeze în permanenţă activitatea online a copiilor, să fie atenţi cu cine interacţionează şi ce tip de conţinut urmăresc şi să-i încurajeze să comunice deschis. „Oferiţi-le explicaţii în legătură cu riscurile la care se expun atunci când imită comportamente promovate online şi ce consecinţe grave ar putea acest tip de acţiuni”, a precizat IPJ Mureş.

          Poliţiştii recomandă cadrelor didactice să menţină o comunicare deschisă cu elevii şi să le ofere informaţii despre pericolele existente. „Fiţi atenţi la comportamentele elevilor şi informaţi, de îndată, autorităţile, când identificaţi posibile acţiuni care ar putea să pună în pericol viaţa elevilor. Colaboraţi permanent cu părinţii şi autorităţile şi împărtăşiţi informaţiile relevante pentru a preveni incidentele”, a subliniat IPJ Mureş, care a îndemnat cetăţenii care au cunoştinţă despre acest tip de provocări să sesizeze, de îndată, autorităţile.

          Două adolescente de 13 şi 15 ani au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu cu entorsă la mână după ce au răspuns unei provocări de pe TikTok, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Mihaela Ţicleanu. Potrivit sursei citate, în seara zilei de 1 decembrie şi miercuri după amiază, la UPU s-au prezentat două adolescente, ambele cu entorsă la câte o mână, iar din ce le-au povestit cadrelor medicale, fetele au participat la provocarea care circula pe reţelele de socializare şi au căzut. Fiecare dintre paciente a beneficiat de investigaţii imagistice în UPU, ele neavând nevoie de internare.

          Trei copii din Arad, care ar fi răspuns unei provocări de pe TikTok numită „Superman”, au ajuns la spital în acelaşi timp, cu fracturi de antebraţ, avertizează medicii, într-un comunicat de presă transmis miercuri. Copii au vârste între 11 şi 14 ani şi au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad în cursul serii de marţi, cu fracturi de antebraţ. „Pacienţii au fost preluaţi, de urgenţă, de medicul de chirurgie şi ortopedie pediatrică aflat de gardă, doi dintre ei necesitând intervenţie chirurgicală. Conform afirmaţiilor celor trei adolescenţi, cauza traumatismelor a constat în încercarea de a îndeplini o provocare lansată pe platforma TikTok”, se arată în comunicat. Medicul Adrian Pavel din cadrul SCJU Arad afirmă că cei trei copii au ajuns la spital în acelaşi timp, fiind din localităţi diferite.

          Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au atenţionat asupra faptului că toate reţelele sociale trebuie să respecte regulile de protecţie a minorilor în spaţiul online, iar orice conţinut ce poate avea drept consecinţă prejudicierea siguranţei fizice sau psihologice a copiilor trebuie filtrat pe aceste reţele sociale. „Toate platformele sociale trebuie să respecte regulile de protecţie a minorilor în spaţiul online. Orice conţinut ce poate avea drept consecinţă prejudicierea siguranţei fizice sau psihologice a copiilor trebuie filtrat pe aceste reţele sociale. Interacţiunea online trebuie să respecte legislaţia privind drepturile copiilor, atât timp cât este accesibilă şi minorilor”, au afirmat reprezentanţii ministerului pentru AGERPRES. Afirmaţiile vin în contextul în care numărul copiilor care au ajuns la Spitalul „Grigore Alexandrescu” accidentaţi în urma unei provocări de pe TikTok a crescut în această săptămână.

          Ministerul Educaţiei a semnat, recent, un protocol cu Centrul pentru Jurnalism Independent, ce are drept scop desfăşurarea de activităţi pe tema educaţiei media şi a siguranţei în mediul online, în care vor fi implicaţi atât elevi, cât şi profesori.

Sursa foto: Facebook/Poliția Română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?