Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Case tradiţionale din Delta Dunării, restaurate şi redate circuitului turistic cultural

Specialiştii Muzeului Astra din Sibiu au inspectat, zilele acestea, casele tradiţionale din Delta Dunării care sunt restaurate pentru a fi introduse în circuitul turistic cultural, în cadrul unui proiect iniţiat de asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, cu sprijin financiar prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Directorul Muzeului Astra, Ciprian Ştefan, a declarat pentru AGERPRES că prin proiect vor fi restaurate opt case tradiţionale, două în Periprava, patru în Chilia Veche şi două în Jurilovca, complexul muzeal naţional din Sibiu având ca obiectiv promovarea turismului cultural. „Turismul cultural înseamnă experienţe. Or tot ceea ce înseamnă arhitectură vernaculară, tradiţii sunt componente de bază ale unui turism cultural de calitate şi sustenabil, pentru că şi comunitatea trebuie să înţeleagă că trebuie să vândă experienţe, nu doar borş de peşte. Dacă şi proprietarii îşi asumă şi înţeleg menirea acestor case, atunci şi reclama e făcută gratuit”, a menţionat directorul Muzeului Astra.

          Ciprian Ştefan a mai spus că restaurarea locuinţelor tradiţionale presupune folosirea atât a materialelor tradiţionale, cât şi a celor moderne, modul în care acestea reacţionează în condiţiile Deltei putând fi observat la casele din Periprava de exemplu.

„Delta Dunării este sit UNESCO şi toată lumea se îngrijeşte de partea de natură. Ar trebui să ne implicăm mult mai mult şi pe partea de comunitate, dar în acelaşi timp şi de turism, pentru că educaţia prin cultură nu se referă doar la copii, ci la toată lumea. Poţi educa turistul să înţeleagă importanţa Deltei şi în acelaşi timp ce experienţe inedite poate trăi într-un concediu”, a adăugat directorul Ştefan.

          Locuinţele tradiţionale restaurate ar putea fi deschise publicului în toamna anului viitor. Cofondatorul asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23, Teodor Frolu, a precizat că prin proiectul susţinut prin PNRR, „Ruta satelor tradiţionale”, cele opt case care vor fi restaurate în judeţul Tulcea vor deveni „repere ale culturii tradiţionale locale”, proprietarii acestora dorind să dezvolte şi puncte de gastronomie locală. „Periprava e un sat mai puţin intrat în circuitul turistic. Prin cele două case, el intră în acest circuit promovat la nivel naţional şi internaţional, dar în acelaşi timp e un sat cu o arhitectură tradiţională în mare parte, un simbol al Deltei tradiţionale”, a precizat Teodor Frolu.

          Potrivit sursei, satul Periprava, unul dintre cele mai izolate din Delta Dunării, ar putea găzdui un festival internaţional de artă peisagistică organizat de o asociaţie din Franţa care are drept obiectiv rememorarea momentelor tragice din istoria Europei, discuţiile în acest sens fiind în stadiu incipient. PNRR finanţează primul program naţional de susţinere a turismului cultural-istoria „România atractivă”, bugetul acestuia fiind de 36,356 milioane de lei. În cadrul programului, judeţul Tulcea figurează cu mai multe obiectiv, inclusiv „Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării” şi „Ruta satelor cu arhitectură tradiţională”.

          Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 s-a înfiinţat în anul 2010 şi are ca scop sprijinirea dezvoltării comunităţilor locale printr-un turism sustenabil. Satul Periprava, aparţinând comunei CA Rosetti, ar fi găzduit în evul mediu cetatea Licostomo, iar în perioada comunistă a fost cunoscut în special din cauza lagărului de muncă silnică, construit după tipar sovietic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?