Sindicatul Naţional Meridian a declanşat procedura conflictului de muncă la nivelul Autorităţii Vamale Române, în urma acţiunilor de consultare a angajaţilor prin care a fost obţinut acordul acestora pentru iniţierea unor acţiuni de protest. Potrivit unui comunicat al sindicatului, remis marţi AGERPRES, lista de revendicări a fost transmisă conducerii instituţiei. Reprezentanţii Vămii au propus o serie de soluţii de rezolvare a problemelor angajaţilor, însă toate aceste remedii sunt de lungă durată şi se înscriu pe aceeaşi linie cu promisiunile din anii trecuţi, precizează sindicaliştii. „Salariaţii din cadrul unităţilor vamale sunt nemulţumiţi în principal de condiţiile de muncă asigurate şi de neacordarea unor drepturi la care sunt îndreptăţiţi. Astfel, Autoritatea Vamală Română funcţionează la Bucureşti, de mai mulţi ani, într-un cămin de nefamilişti care nu asigură nici pe departe condiţii normale de desfăşurare a activităţii. De asemenea, în ţară, o parte din clădirile în care lucrează angajaţii sunt într-o stare avansată de degradare din cauza faptului că nu au fost asigurate nici măcar fondurile necesare pentru întreţinerea acestora. Mai mult decât atât, în prezent, angajaţii tremură la propriu nefiind asigurată o temperatură adecvată în spaţiile de lucru”, se arată în comunicatul citat.
Totodată, sindicaliştii acuză şi faptul că lucrătorilor vamali le-au fost distribuite doar uniformele de vară, cele de iarnă rămânând la stadiul de „dorinţă”. Alte nemulţumiri exprimate în comunicat se referă la lipsa aparaturii de control pentru realizarea atribuţiilor date prin lege la frontierele ţării, verificarea mijloacelor de transport făcându-se în marea majoritate cu metode din secolul trecut, după cum au precizat reprezentanţii Meridian. „Lipsa fondurilor este atât de gravă încât angajaţii îşi cumpără din bani proprii cele necesare activităţii zilnice, cum sunt rechizitele, hârtia de copiator şi tonerele pentru imprimantă”, subliniază documentul citat.
De asemenea, deşi lucrează în aceleaşi condiţii cu alte categorii de personal, angajaţii Vămii acuză că sunt discriminaţi deoarece nu beneficiază de aceleaşi drepturi pe care le au ceilalţi angajaţi care lucrează în punctele de trecere a frontierei, cum este în cazul poliţiştilor de frontieră. „Pe lângă faptul că a fost notificată conducerea Autorităţii Vamale Române în legătură cu iniţierea conflictului de muncă, a fost solicitată şi intervenţia Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru concilierea acestuia, procedură obligatorie stabilită prin lege. În cazul în care nici după această etapă nu se ajunge la unele soluţii care să ţină seama şi de doleanţele personalului, se va trece la declanşarea grevei de avertisment şi a celei generale. Ne exprimăm speranţa totuşi că până la epuizarea tuturor etapelor legale, conducerea instituţiei să poată identifica, într-un final, măsuri care să rezolve problemele cu care se confruntă angajaţii de ani de zile”, se mai arată în comunicatul semnat de Voinea Negoiţă, preşedintele Sindicatului Meridian. Sindicatul Naţional Meridian reprezintă şi are printre membrii săi mai mult de o treime dintre angajaţii Autorităţii Vamale Române.