Ediția: Luni 27 ianuarie 2025 Nr. 6801
Ediția: Luni 27 ianuarie 2025 Nr. 6801

„Atelier cu îndeletniciri și obiceiuri de pe meleagurile homocene”

          Preșcolarii grupei mari alături de colegii lor de la clasa pregătitoare din cadrul Școlii Gimnaziale Homocea au participat la un „Atelier cu îndeletniciri și obiceiuri de pe meleagurile homocene”.

Acest lucru a fost posibil ca urmare a activității dedicate Zilei Naționale a României, eveniment ce și-a propus ca „noi cei mici să simțim și să trăim cum e ´să fii român´, să ne aducem aminte cu mândrie de tot ce ține de tradițiile și obiceiurile de pe meleagurile noastre din Homocea”.

Așadar, cadrele didactice Șerban Mihaela și Radu Maricica și-au propus să-l invite pe Ticu Bujor, un meșter popular, care cu drag și migală le-a arătat celor mici cum se împletesc din nuiele coșuri, panere și alte obiecte. Din mâinile acestuia prind contur și formă aceste minunății, nuielele fiind procurate cu grijă, alese și spălate, apoi îndoite cu măiestrie.

Îmi doresc, dragă doamnă, ca acest obicei să vi-l transmit cu drag și să nu moară niciodată, doar că tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt interesați. Așadar, am acceptat cu drag să vin la dumneavoastră, să vadă și acești copilași în ce constă această veche tradiție. Vă felicit că încercați ca aceste îndeletniciri să fie transmise mai departe”, a au fost vorbele meșterului Ticu Bujor.

La rândul său, Cristina Bățaru, bunicuța unui copilaș de la grupă, cu un ac și o bucată de etamină le-a arătat cum lasă urme pe aceasta (flori, cruciulițe, ciucurați, puncte și altele). „A coase, împleti și croșeta e o artă deprinsă de mine de la bunica și mama mea, care pe timpul când eram eu copilă ca și ei, mă îmbrăcam cu haine cusute de ele (ilice, bundițe, șosete, mănuși)”, le-a povestit bunica.

Toți elevii au cântat cu mândrie Imnul României în timp ce au ornat cu semne grafice oalele de lut primite în dar de la o doamnă cu suflet mare. La sfârșit au dat mână cu mână și au dansat o frumoasă horă românească.

Ne dorim ca aceste tradiții să nu moară niciodată și să fie transmise prin noi celor mici, atât timp cât îi mai avem lângă noi și pe acești minunați români cu ´mâini de aur´”, au precizat cadrele didactice Șerban Mihaela și Radu Maricica, coordonatoarele acestui atelier.

Mă bucur că la nivelul școlii noastre au loc altfel de ateliere și mă bucur că aceste tradiții și îndeletniciri sunt transmise și ținute în viată, iar cei mici pot rămâne cu amintiri frumoase”, a declarat directorul școlii, profesorul Iulian Tăbăcaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?