Prețul apei potabile furnizate de CUP SA este în prezent unul exorbitant iar de la 1 ianuarie 2025 va fi și mai mare, a declarat ieri președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, în cadrul unei conferințe de presă, precizând că nu este de acord cu aceste măriri impuse vrâncenilor prin hotărâri luate în 2022.
Președintele CJ Vrancea a afirmat că va face demersurile necesare pentru ca prețul apei să nu mai crească, ba chiar să fie redus și să fie unul suportabil pentru vrânceni. Mai mult, șeful administrației județene a anunțat că indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație al CUP, care în prezent sunt de peste 9 mii de lei lunar, vor fi diminuate la 2 – 3 mii de lei lunar.
„Am cerut documentațiile de la Vranceaqua și de la CUP SA și aici am rămas complet siderat și dezamăgit de deciziile care s-au luat în ultimii ani privind prețul apei. Dacă în 2023 metrul cub de apă pentru abonații CUP SA era de 5,46 lei, în 2024 prețul unui metru cub de apă a crescut la 7 lei, iar pentru 2025 prețul propus este de 8,88 de lei metrul cub de apă. Pentru că asta s-a decis în 2022.
În 2026 vom plăti 9,17 lei pe metrul cub de apă potabilă la robinet, ceea ce mi se pare exorbitant de mult. Un dispreț și o sfidare a interesului public, chiar dacă legea spune așa ceva.
Dar legea este făcută de oameni, de entități și este făcută în interesul oamenilor, iar această lege din punctul meu de vedere trebuie schimbată ca acea redevență să nu mai fie făcută la investițiile făcute din fonduri europene nerambursabile”, a afirmat președintele Halici.
Acesta a acuzat membrii Consiliului de Administrație al CUP că și-au mărit indemnizațiile de la 4 la 9 mii de lei lunar în condițiile în care vrâncenii plătesc un preț „exorbitant” pe metrul cub de apă.
„Cei din Consiliul de Administrație, cu managementul executiv de la CUP SA au decis că, deși aveau o indemnizație de 4 – 5 mii de lei, să o mărească din nou în acest an, la peste 9 mii de lei lunar doar pentru un membru al Consiliului de Administrație care nu știu cât stă acolo și cât face.
Pentru că și dacă ar sta foarte mult ca să întocmească aceste documentații, acestea au fost întocmite în dezavantajul vrâncenilor și nu meritau acești bani. Să ajungi de la un preț de 5 lei la un preț de peste 9 lei metrul cub de apă și cu indemnizații uriașe pentru membrii Consiliului de Administrație mi se pare un dispreț și o bătaie de joc!
Și aș spune că este o impertinență și se bagă mâinile într-un mod grosolan și incorect în buzunarele noastre, ale tuturor. Eu nu voi tolera așa ceva și deja am demarat demersuri la ANRC, Consiliul Concurenței, să vedem care ar fi soluțiile să modifice această lege și să nu ne mai aflăm în situația de a crește prețul la apă.
Voi face tot ce pot în calitate de președinte al Vranceaqua să scad prețul la apa potabilă și la apele uzate”, a transmis Nicușor Halici. Șeful administrației județene a afirmat că va solicita diminuarea acestor indemnizații și a susținut că începând de anul viitor membrii Consiliului de Administrație vor fi doar specialiști.
„Decizia de a scădea indemnizațiile la membrii Consiliului de Administrație este într-o foarte mare măsură în apanajul meu și o voi face în perioada imediat următoare. Acolo mai avem și oameni politici și sub nicio formă nu mai are ce căuta niciunul din membrii Consiliului de Administrație de astăzi într-un viitor Consiliu de Administrație la o companie care este în subordinea Consiliului Județean.
A fost o bătaie de joc, am de gînd să îi pun capăt, am de gând să aduc la o normalitate și la o decență aceste prețuri și sub nicio formă cei care sunt acum nu vor mai fi și nu vor beneficia de niciun fel de toleranță. Toleranță zero! Toți cei care vor veni vor avea mandate clare pe care dacă nu le vor duce la îndeplinire se vor termina înainte de termen”, a precizat Nicușor Halici.
Întrebat care va fi nivelul indemnizațiilor începând de anul viitor, Nicușor Halici a precizat că undeva între 2 și 3 mii de lei. Totodată, acesta a anunțat că și managementul la CUP SA va fi complet schimbat precizând că „dincolo de enormitățile legate de prețul apei”, etapa a II-a a proiectului Vranceaqua a fost realizată doar 50 la sută în condițiile în care trebuiau finalizate lucrările de la sfârșitul anului 2023.
„Este inacceptabil pentru orice om să accepte că din 248 de milioane de euro puși la dispoziție de Uniunea Europeană pe un proiect, CUP să nu reușească să cheltuie decât jumătate din bani”, a mai adăugat președintele Nicușor Halici.