Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

ENTEL, noua societate de termoficare a Focșaniului, preia sarcina încălzirii caloriferelor în municipiul reședință de județ

          ENTEL, viitoarea societate care se va ocupa de căldura și apa caldă în municipiul reședință de județ, a fost înființată oficial ieri, la ședința Consiliului Local. Decizia a fost luată de aleșii locali focșăneni după câteva discuții, dubii și „înțepături”. ENTEL va fi societatea care va prelua pe „curat” parte din activitatea aproape defunctului ENET.

          Proiectul privind înființarea societății a fost votat în forma în care a fost propus de primarul Cristi Valentin Misăilă, acesta explicând că ENTEL va avea o cu totul altă situație față de ENET. Astfel, Misăilă a punctat că noua societate, ai cărei acționari vor fi Municipiul Focșani și Societatea Transport Public Focșani SA, va reuși să achiziționeze gaze naturale la bursă, la un preț corect, și nu la prețul exagerat pe care îl plătea ENET.

          În plus, față de ENET, care trebuia să achite în avans facturile la gaze naturale, nou-născutul ENTEL va putea achita la 30/ 60 de zile, și astfel nu se va îngloda în datorii. Mai mult, noua firmă va putea beneficia de bonusul pentru cogenerare dar și de subvenția pentru acoperirea pierderilor induse.

Primarul Misăilă a explicat că noua societate este o soluție temporară, până când va fi stabilit operatorul privat care va gestiona furnizarea agentului termic. Problema rămâne când se vor încălzi în această iarnă caloriferele din apartamentele focșănenilor racordați la sistemul centralizat de termoficare sau în unitățile de învățământ, edilul explicând că totul depinde de rapiditatea cu care se vor derula procedurile în continuare.

Practic, după aprobarea proiectului de hotărâre a urmat înscrierea la Oficiul Registrului Comerțului și obținerea personalității juridice, apoi va fi deschis contul bancar, vor fi virați banii și va fi achiziționat gazul necesar pentru furnizarea agentului termic.

Tocmai de aceea acest proiect, introdus suplimentar pe ordinea de zi, a fost discutat la debutul ședinței, împreună cu alte două, care erau de asemenea legate de activitatea viitorului ENTEL și actul de naștere al societății. Au fost și critici la adresa viitorilor membri ai Consiliului de Administrație a ENTEL, așa cum au fost propuși, anume Rodica Boboc, Aurora Pavel, Dorinel Gheorghe, Emanuel Gongu și Radu Nițu, despre care s-a spus că nu ar fi chiar specialiști.

Critici au existat și la adresa viitoarei conduceri ai ENTEL, director general fiind propus Gabriel Grădinescu, iar director economic – Vasilica-Monica Arsene. Iar în acel moment, președintele de ședință – social democratul Mihai Nedelcu a făcut referire la „oamenii literați trimiși la piață” de PNL.

Și, surprinzător, alesul Partidului Forța Dreptei în CL Focșani, Romeo Stoica, a punctat că totuși este vorba despre o situație provizorie, pentru 5 luni. „Avem timp să găsim persoane potrivite”, a spus acesta. După ce s-a depășit acest moment, liberalul Liviu Macovei a propus un amendament, potrivit căruia remunerația viitorilor membri ai CA să nu fie mai mare de 100 de lei.

Însă amendamentul a fost respins, cu majoritate. Moment în care Grupul PNL, prin vocea liderului Macovei, a arătat că nu au propuneri pentru CA, deși aveau ceva „specialiști” în minte. O propunere a venit însă de la reprezentantul AUR, Corneliu Negru, care a citit de pe foaie un nume al unui specialist „în termoficare”, cu experiență de 23 de ani în activitate, ca inginer, la CUP.

La final, în urma votului a fost aprobată, cu majoritate, varianta propusă de primarul Cristi Misăilă. Astfel, noua societate își va avea sediul pe Bulevardul București, la numărul 4, capitalul acesteia fiind de 14.988.000 lei (14.988 acțiuni) din partea municipiului și 12.000 lei (12 acțiuni) din partea Transport Public. Conform proiectului votat ieri, 30% din aportul în numerar va fi vărsat la constituire, tocmai pentru ca ENTEL să aibă bani pentru o bună funcționare.

Cât privește reprezentanții societății, după cum s-a și explicat ieri în ședință, mandatul acestora – că e vorba despre membrii CA sau conducere – va fi de „5 luni cu posibilitate de prelungire de către AGA”. Vizavi de motivele care au dus la înființarea ENTEL, acestea sunt explicate în documentația care a stat în spatele proiectului de hotărâre propus de Cristi Misăilă și votat ieri cu majoritate.

Astfel, odată cu închiderea „robinetului” ENET, care asigura „agent termic încălzire și apă caldă de consum pentru 10.050 gospodării (…), peste 100 de agenți economici, precum și circa 40.000 de persoane din școli, grădinițe, creșe, căminul pentru persoane vârstnice, unități de cultură și alte instituții publice”, acestea au fost afectate.

Cu atât mai mult cu cât ENET este în insolvență și nu dispune de resurse financiare pentru a ieși din impas. Iar de aici, s-a ajuns la decizia de a înființa această nouă societate pe acțiuni, „cu scopul desfășurării în municipiul Focșani a activităților specifice serviciului public de alimentare cu energie termică, asigurându-se astfel posibilitatea continuării furnizării energiei termice în municipiul Focșani”.

Foto cu caracter ilustrativ, sursa: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?