Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Camere video pentru monitorizarea transporturilor de lemne în 14 locații din Vrancea

          Încep să dea rezultate măsurile adoptate în ultimii ani pentru diminuarea tăierilor ilegale de arbori. Analizele realizate de instituțiile de control arată că în ultimii trei ani se constată o reducere a tăierilor ilegale de arbori la nivelul județului Vrancea. Ieri, în ședința Colegiului Prefectural, au fost prezentate rapoarte de către reprezentanții Gărzii Forestiere Focșani, Direcției Silvice Vrancea și Inspectoratului Județean de Poliție referitoare la activitatea infracțională în domeniul silvic. „Vina” principală pentru reducerea tăierilor ilegale din păduri aparține Sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase SUMAL 2.0 unde firmele care exploatează masă lemnoasă trebuie să fotografieze și să înregistreze fiecare transport de lemn, indiferent că este vorba despre bușteni sau lemn prelucrat. Practic, la orice moment, cei de la Garda Forestieră sau cetățenii care au instalat aplicația Inspectorul Pădurii pot avea acces la informații despre transporturile de masă lemnoasă și pot vedea dacă sunt legale sau nu.

          Chiar și în aceste condiții, polițiștii vrânceni au verificat peste trei mii de transporturi de lemn, unde au confiscat 3549 metri cubi și au aplicat amenzi de 1,2 milioane lei. În plus, trei mijloace auto au fost indisponibilizate. Verificările vor fi și mai complexe în perioada următoare după ce vor fi puse în funcțiune camerele de supraveghere amplasate în zonele forestiere din județ. Inspectorul șef Iulian Anton a arătat că în Vrancea vor fi 14 puncte de monitorizare, unde vor fi amplasate câte trei camere video, de la Dumitrești, Focșani, Panciu până la Nereju sau Ploscuțeni. Acest sistem va fi conectat la Sumal și va oferi informații în timp real asupra transporturilor de masă lemnoasă din pădurile Vrancei. Mai mult, anul viitor ar urma să fie finalizată acțiunea de preluare în pază a pădurilor pentru care nu erau asigurate servicii silvice. La nivelul județului au mai rămas circa opt mii hectare de pădure, în zonele Panciu și Dumitrești. Preluarea în pază ar urma să fie finalizată cel mai probabil la mijlocul anului viitor.

          La solicitarea prefectului Marius Iorga, reprezentanții IPJ au arătat că în ultimul an s-au redus și apelurile la numărul unic 112 pentru semnalarea cazurilor de ilegalități în domeniul forestier. Anul acesta au fost doar 7 apeluri, din care trei cazuri au fost confirmate, comparativ cu 29 apeluri în cursul anului trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?