PSD şi-a lansat, marţi, programul de guvernare pentru perioada 2024 – 2028, la Uzina Electrică Filaret din Bucureşti. (N.R. La eveniment au participat și președintele PSD Vrancea și al Consiliului Județean, Nicușor Halici, și primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, președintele PSD Focșani)
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că este „o certitudine” că orice alianţă de guvernare din decembrie încolo nu se poate face decât în jurul partidului pe care îl conduce, adăugând că social-democraţii „nu au orgolii” când este vorba de a ajunge la un consens politic pentru dezvoltarea României folosind banii europeni.
„Lansăm azi un program de guvernare care este compatibil 100% cu Proiectul pentru România pe care l-am lansat acum 10 zile, în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale din partea PSD. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar este o certitudine că orice alianţă de guvernare din decembrie încolo nu se poate face decât în jurul PSD, iar dacă românii îmi vor acorda încrederea şi votul lor pentru a ajunge preşedintele României voi face ce am zis: voi împărţi puterea. (…) Însă, a împărţi puterea înseamnă inclusiv a găsi acel partener politic alături de care să putem realiza cât mai multe dintre obiectivele comune din programul meu prezidenţial şi din programul PSD. Evident, alături de orice alte idei valoroase ale altor partide. (…) Noi nu avem orgolii când este vorba de a ajunge la un consens politic pentru dezvoltarea României folosind banii europeni. Nu avem orgolii să ne aşezăm la masă cu oricine susţine finalizarea autostrăzilor şi a spitalelor moderne, investiţiile masive în educaţie, protejarea copiilor noştri de droguri şi susţinerea românilor din diaspora”, a afirmat Ciolacu.
La evenimentul de lansare a programului de guvernare al PSD pentru perioada 2024 – 2028, el a susţinut că românii aşteaptă de la clasa politică să termine cu scandalurile, cu acuzaţiile şi cu demagogia şi să muncească mai mult pentru a dezvolta ţara şi pentru a avea un nivel de trai similar statelor europene dezvoltate. „Sunt un om politic crescut şi format în PSD şi voi fi mereu un partener corect faţă de toţi colegii mei. Cred că am demonstrat asta până acum şi vă asigur că nu îmi voi schimba principiile nici de-acum înainte. Însă, ca preşedinte al României, voi fi reprezentantul tuturor românilor, pesedişti, liberali sau userişti, al românilor care votează cu AUR sau cu UDMR, pentru că, indiferent de opţiunile politice, toţi suntem români. Totodată, voi face tot ce stă în puterea mea pentru a fi loial, în primul rând, intereselor ţării, iar acest program de guvernare este gândit să maximizeze potenţialul de creştere a României în următorii ani, care sunt ani de vârf ai dezvoltării noastre europene”, a menţionat liderul PSD.
Marcel Ciolacu a susţinut că, dacă va fi ales preşedinte al ţării, va sta „umăr la umăr” cu Executivul în realizarea tuturor măsurilor din programul de guvernare, va merge ori de câte ori va fi nevoie la şedinţele Cabinetului şi îi va însoţi membrii acestuia şi pe teren. „Voi fi acolo unde oamenii au probleme. Nu am de gând să fiu un preşedinte comod. Uitaţi de terenurile confortabile de golf, mai ales cele cu trei găuri. Este timpul să ne punem adidaşii de alergare. Avem de recuperat foarte mult timp pierdut în ultimii 20 de ani şi trebuie să o facem rapid, ca la sprint. Succesul acestui program este, de fapt, şi pilonul esenţial pentru ca România să intre pe calea sigură a dezvoltării, iar locuitorii acestei ţări să aibă, după 20 de ani de experimente nefaste, un preşedinte pentru toţi românii”, a încheiat el.
Mihai Tudose: Nu ne propunem lucruri ştiinţifico-fantastice
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Tudose, a menţionat că social-democraţii nu îşi propun „lucruri ştiinţifico-fantastice”, ci lucruri de care are nevoie România, iar principalul pilon îl reprezintă reindustrializarea. „Acest program cuprinde o mulţime de sugestii, o mulţime de idei foarte bune, o mulţime de propuneri venite de la sindicate, de la ONG-uri, de la societatea civilă, cu care ne-am întâlnit la partid. (…) Programul acesta de guvernare îşi propune să folosească la maxim resursele României pentru a atinge ţintele eligibile pe care ni le propunem. Nu ne propunem lucruri ştiinţifico-fantastice, ci lucruri reale, lucruri de care are nevoie România. Principalul pilon al acestui program de guvernare îl reprezintă reindustrializarea. De ce reindustrializarea? Fiindcă o ţară fără industrie încetează, încet-încet, să mai fie o ţară. O industrie puternică reprezintă garanţia pentru dezvoltarea unei ţări, reprezintă garanţia pentru rezilienţa acelei ţări, reprezintă garanţia trecerii relativ uşor peste crize, care, după cum am văzut în ultimul timp, vin din ce în ce mai des şi de unde nu te aştepţi”, a afirmat Tudose.
Potrivit acestuia, prin reindustrializare, PSD îşi propune să creeze cel puţin 250.000 de locuri noi de muncă bine plătite, în următorii cinci ani. „Cum facem această reidustrializare? În primul rând, asigurând infrastructura necesară, de la infrastructura în transporturi, de la energie, o energie ieftină şi în abundenţă este garanţia acestui program, de la atragerea investiţiilor străine directe, ajungând la educaţie, sănătate, fiindcă că nu poţi să ai nimic într-o ţară dacă nu ai populaţia sănătoasă şi o să vedeţi şi programele de investiţii în sănătate în ceea ce priveşte reindustrializarea. Vorbim, de asemenea, despre implicarea statului în ceea ce priveşte ajutor de stat sau garantarea unor credite. Nu creşte TVA, nu cresc taxele, să mai spunem o dată, am citit pe tatuajul de pe mâna domnului prim-ministru”, a explicat Mihai Tudose.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a completat că programul prevede 10 miliarde de euro pe an în investiţii, în ajutor de stat şi garanţii pentru credite luate de agenţii economici. „Cifrele sunt mai mult de cât generoase şi credem că sunt suficiente. Un miliard de euro reprezintă ajutorul de stat pus la dispoziţie pentru investiţiile în industria metalurgică, siderurgică şi industria chimică, 447 de milioane – în industria prelucrătoare, un miliard de euro pentru învăţământul dual, un miliard de euro pentru resuscitarea industriei de apărare (…) şi, nu în ultimul rând, scutirea de impozit pentru cinci ani pentru investiţii în produsele de farma, atât medicamente de uz uman, cât şi medicamente de uz veterinar”, a menţionat Tudose.
Conform social-democratului, este timpul ca un program de guvernare să fie pe termen lung, „să avem garanţia că îl ducem la bun sfârşit, că nu se mai întrerupe haotic, că nu mai jucăm reactiv şi jucăm pro activ şi îndreptăm România acolo unde îi este locul, între primele economii din Uniunea Europeană”. „Avem nevoie pentru acest lucru de un rezultat bun la alegeri, avem nevoie de un Parlament puternic, de un Guvern puternic şi, mai presus de toate, avem nevoie de un preşedinte care să fie garantul îndeplinirii acestui program, avem nevoie de Marcel Ciolacu. Suntem convinşi că aceasta este calea sigură pentru România”, a conchis Tudose.