Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vrea să obțină autorizație se securitate la incendiu pentru sediul din fosta Prefectură Putna, acolo unde școlește studenții din municipiul reședință de județ. Iar pentru aceasta a scos la licitație un contract în sumă de 125.000 de lei, care implică întocmirea și verificarea documentației tehnice, dar și un scenariu de securitate la incendiu.
Clădirea în sine aparține Consiliului Județean Vrancea, care s-a preocupat de reabilitare. Lucrările aici au durat mai mulți ani, iar în 2020, investiția totală ajunsese la aproximativ 1 milion de euro. Ulterior, printr-o hotărâre a CJ Vrancea, s-a decis ca Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași să poată folosi pe o perioadă de 10 ani clădirea și terenul aferent fostei Prefecturi Putna, împreună cu Universitatea din București.
„Clădirea dispune de cinci săli care se pretează pentru cursuri cu studenții, având un total de 176 de locuri, precum și de peste 40 de birouri. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din București sunt cele mai vechi universități din România și se bucură de un important prestigiu la nivel naţional şi internaţional”, anunța la acel moment administrația județeană.
Și, conform proiectului adoptat în 2021 de CJ Vrancea, instituțiile de învățământ superior trebuie să suporte nu doar costul utilităților și paza imobilului, ci și întreținerea pe parcursul întregii perioade de dare în folosință. De aici și preocuparea UAIC Iași de a obține autorizația ISU, dat fiind că, de la momentul recepționării lucrărilor și până în prezent, nu a fost solicitat acest lucru pentru clădire.
Însă, odată obținută autorizația ISU, aceasta operează pe toată perioada de funcționare a imobilului, atât timp cât nu sunt aduse modificări structurale clădirii. Clădire – monument istoric despre care Universitatea explică faptul că datează din perioada interbelică: „(…) a fost construită între anii 1913 – 1926 în stil tradițional românesc după planurile arhitectului Daniel Renard. Ea este situată pe Str. Republicii nr. 71, fiind una dintre clădirile reprezentative ale municipiului Focșani”.
În prezent, potrivit informațiilor de pe site-ul UAIC Iași, oferta de admitere – sesiunea septembrie 2024 pentru Filiala Focșani cuprindea studii universitare de licență la Facultatea de Geografie și Geologie, Facultatea de Litere și Facultatea de Istorie.
În ceea ce privește admiterea în sesiunea septembrie 2024 pentru master, oferta făcea referiri la Facultatea de Drept, Facultatea de Geografie și Geologie, Facultatea de Matematică, dar și Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației.