De la redutabile cetăți pământești, la tainice porți cerești
Sub această formulare ne-am gândit să organizăm o memorabilă călătorie, în această toamnă, la propunerea părintelui director al Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău și cu sprijinul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. În perioada 21-25 octombrie 2024, la toate nivelurile de învățământ de la școala teologică buzoiană s-a desfășurat programul „Școala altfel”, în cadrul căruia, pe lângă multitudinea de activități extrașcolare, propuse de elevi și de profesori, s-a desfășurat și un proiect menit să actualizeze cunoștințele de istorie, lingvistice – specifice mai multor discipline teologice –, dar și să dezvolte competențele interculturale ale elevilor noștri.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, 47 de elevi seminariști, cu o conduită morală aleasă și cu merite deosebite la învățătură, au fost invitați să participe, în mod gratuit, alături de trei profesori, la un pelerinaj conjugat cu vizite culturale la mai multe mănăstiri și cetăți medievale din Transilvania, pe parcursul a trei zile pline de lumină și de ruginiu așternut în Brumărel.
Pentru un tânăr aflat la vârsta adolescenței, pelerinajul reprezintă o șansă extraordinară, atât din punct de vedere spiritual, cât și din perspectiva lărgirii orizontului cultural. Un pelerinaj îl scoate pe tânăr dintre cei patru pereți ai școlii, din haosul de informații și de cuvinte tipărite sau din atracția ecranelor. Un pelerinaj îl poate ajuta să cunoască regiunile învecinate, satele, orașele, oamenii, credințele, monumentele istorice, bisericile, mănăstirile și să îl apropie mai mult de rugăciune… de neamul și de lumea lui, văzute pe alte ferestre. Călătoria, în general, și pelerinajul, în special, nu pot fi înlocuite de nicio altă activitate didactică, atunci când sunt orientate spre învățare. Tocmai de aceea, itinerariul propus a îmbinat armonios atât componentele religioasă și duhovnicească, cât și pe cele cultural-pedagogice, cu nădejdea că seminariștii vor prețui din plin darul primit, cu atâta generozitate, din partea Centrului Eparhial din Buzău.
Pelerinajul a început în zorii zilei de marți, 22 octombrie, când elevi de la toate clasele de liceu și profesorii lor – pr. director Cristian Marius Dima, pr. spiritual Daniel Bahnea și dl Valentin Andronache – am pornit la drum, pe Valea Buzăului, cu nădejde, voie bună și merinde oferite de Ceainăria Culturală, aflată vizavi de Seminar. În drumul către Sibiu, ne-am oprit să admirăm impunătoarea biserică fortificată din Prejmer, în județul Brașov. Acest loc, bine conservat și restaurat – ca mai toate vechile cetăți ale Transilvaniei de altădată –, ne-a oferit ocazia să cunoaștem istoria cavalerilor teutoni și să aflăm povestea faimoasei biserici în stil gotic burgund, monument UNESCO. Următorul popas l-am făcut la Cetatea Feldioara, cea mai importantă fortificație ridicată de cavalerii teutoni în Transilvania, numită în germană Marienburg – întocmai ca cetatea ridicată de teutoni și închinată Maicii Domnului, în același secol XIII, pe malul râului Nogat, în Polonia, vizitată și de alți seminariști buzoieni invitați de părintele director, în urmă cu 10 ani.
După un picnic la poalele cetății, ne-am îndreptat către Sighișoara, cea mai bine conservată cetate orășenească din Transilvania și, totodată, cea mai mare cetate medievală din Europa, locuită fără întrerupere și înregistrată în patrimoniul UNESCO. La orele înserării, când am ajuns în Sibiu, ne-am bucurat de liniștea burgului, purtându-ne pașii către mai multe obiective de interes local: Catedrala Mitropolitană, Piața Mare, Turnul Sfatului, Podul Minciunilor și altele.
A doua zi, miercuri, 23 octombrie, am călătorit către Alba Iulia, în Cetatea Alba Carolina, purtați de versurile poetului D. Matcovschi: „Clipa dorului. O vamă. / O plătim și o trăim. / Lor de ea le este teamă. / Noi cu vama nemurim. / Clipa Dorului. O vrere. / Vrerea mea și vrerea ta. / Vrerea e de înviere: / Alba-Iulia!”. Ne-am adunat sufletele, pentru câteva clipe, în rugăciune și cântare, în Catedrala Încoronării și am vizitat Complexul Arhiepiscopal. Duhul de comuniune al locului ne-a purtat înapoi, în timp, și ne-am amintit de nenumăratele jertfe ale românilor de pe acele meleaguri, de la jertfa lui Mihai Viteazul, la cea a lui Horea, Cloșca și Crișan și până la soldații căzuți în cele două Războaie Mondiale. Am vizitat, de asemenea, Catedrala romano-catolică din apropiere, Muzeul Național al Unirii și am străbătut traseul pietonal până la porțile cetății. Din Alba Iulia, am coborât în Țara Hațegului, către Mănăstirea Prislop din județul Hunedoara, unde ne-am rugat la mormântul Sfântului Cuvios Mărturisitor Arsenie și în peștera unde a viețuit Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop. La întoarcere, în drumul către Sibiu, am făcut un popas la vestitul Castel al Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, unul din cele mai reprezentative și impresionante monumente de arhitectură gotică din România.
În cea de-a treia zi, 24 octombrie, am părăsit modernul hotel care ne-a găzduit în Sibiu și ne-am îndreptat pașii către poalele Munților Făgăraș. Destinația? Mănăstirea Cârțișoara. Numele nu ne spunea prea multe, ne amintea doar de Badea Gheorghe Cârțan, care s-a născut în apropiere. Dar mare ne-a fost bucuria când, în mijlocul unei păduri de brazi și fagi, ne-a răsărit silueta bisericii, parcă aducând aminte de Bisericuța din răzoare. Acest scump loc de rugăciune a fost ridicat de o mână de viețuitoare, cu mare efort și osteneală, pe locul unuia mai vechi, trecut prin focul prigoanei generalului austriac Adolf Nikolaus von Buccow (1712-1764). Așezământul a fost reactivat după anul 1991, iar la data reînființării, pe acel loc nu exista nimic. Am avut binecuvântarea să ne închinăm cinstitelor moaște ale Sfântului Ierarh Ioan Maximovici, ale Sfântului Cuvios Siluan Athonitul și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
După ce am părăsit acel colț de rai, am vizitat ruinele fostei mănăstiri cisterciene de la Cârța, prima înființată de acest ordin monahal apusean în Transilvania, în 1179, iar apoi, ne-am continuat călătoria către Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, ctitorită de Binecredinciosul Voievod Martir, refăcută de marele mitropolit al Ardealului Nicolae Bălan, în perioada interbelică, și rectitorită de vrednicul de pomenire Mitropolit Antonie Plămădeală, care a fost și episcop al Buzăului, între anii 1980-1982. Ultimul obiectiv pe care l-am vizitat a fost monumentala Cetate a Făgărașului – ce găzduiește între zidurile ei și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” –, uimitoare prin istoria sa fascinantă, dar și prin trecutul său glorios, nefiind cucerită vreodată în forma ei păstrată până astăzi.
Și pentru că traficul rutier ne-a încetinit mult ritmul după-amiezei, ne-am întors direct la Buzău, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra noastră în aceste zile, iar elevii seminariști, deprinzând că recunoștința îmbracă trei forme: un sentiment din adâncul inimii, o expresie de mulțumire și un dar întors, și-au exprimat gratitudinea față de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, pentru dragostea părintească și generozitatea pe care le manifestă întotdeauna față de ei și pentru șansa de a vedea cu ochii lor locuri necunoscute sau pe care le vizitaseră numai cu ochii gândului, citind, sau prin imagini:
„În aceste zile am avut ocazia să parcurgem împreună un traseu deosebit, prin locuri încărcate de istorie și trăire duhovnicească, ce ne-au oferit o imagine amplă asupra patrimoniului cultural și religios al Transilvaniei. Obiectivele vizitate au fost nu doar lecții vii de istorie, ci și ocazii de reflecție asupra moștenirii duhovnicești a poporului român din aceste ținuturi. Organizarea impecabilă a acestui pelerinaj, oferit ca dar de către Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei comunității seminariale, a făcut ca totul să fie o experiență memorabilă, prilej de comuniune și întărire a legăturilor dintre noi. Fiecare loc vizitat ne-a îmbogățit sufletește și ne-a oferit momente de liniște, reculegere și admirație față de frumusețea culturală și naturală a acestor locuri. Ne rămân în suflet amintirile acestor zile pline de învățăminte și trăiri spirituale” (Sorin-Ionuț Ștefăniu, clasa a XII-a);
„Vă mulțumesc pentru această experiență memorabilă! Fiecare moment petrecut împreună a adus o energie aparte și a creat amintiri de neuitat. M-am bucurat de atmosfera relaxantă, de locurile speciale pe care le-am descoperit și de compania colegilor mei. Pelerinajul acesta m-a încărcat cu o stare de liniște și bucurie. Aștept cu nerăbdare următorul pelerinaj! Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian și profesorilor noștri care ne-au facilitat gratuit acest proiect!” (Alin Gădău, clasa a XII-a);
„Trei zile de bucurie, pace și prospețime! În acest pelerinaj binecuvântat de Dumnezeu, am fost părtașii unei lecții de Misiologie „în aer liber”: ne-am închinat la altarele Bisericii noastre, am vizitat lăcașuri de cult ale altor confesiuni creștine, am înțeles că nu trebuie să existe războiri între religii și între oamenii care trăiesc împreună în aceeași țară și am învățat câte ceva, împreună și unii de la alții. Mulțumim Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei pentru această bucurie de neuitat!” (Mihail Drogeanu, clasa a XI-a);
„Zilele petrecute în Mitropolia Ardealului au fost însoțite de momente unice pentru noi toți. Monumentele vizitate și-au lăsat, cu siguranță, amprenta asupra sufletelor noastre. Am vizitat locuri încărcate de trăire duhovnicească și credință, unde ne-am desprins de lumea cotidiană și am încercat să ne apropiem mai mult de Dumnezeu. Am înțeles cum istoria s-a răsfrânt asupra ținuturilor transilvănene, prin cetățile pe care le-am vizitat și din modul în care locuitorii acestor zone și-au apărat, cu toate puterile, credința strămoșească – Ortodoxia – în fața prigonitorilor. Totodată, prin diversitatea etnică și culturală pe care am întâlnit-o în interiorul arcului carpatic (români, maghiari, sași), am avut ocazia să descoperim tradiții, obiceiuri și lumi necunoscute nouă. Mulțumim Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei pentru momentele de liniște duhovnicească oferite! Sunt recunoscător organizatorilor și părinților profesori care ne-au însoțit pentru buna organizare a excursiei, iar amintirile din Transilvania ne vor însoți mult timp și de acum înainte” (Ștefan Argatu, clasa a X-a).
Pr. spiritual Daniel Bahnea
Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău