Stabilitatea politică reprezintă un ingredient important al ratingului nostru de ţară, a declarat, marţi, Bogdan Nichişoiu, head of financial analysis Coface România, în cadrul unei conferinţe, menţionând că i-ar cere lui Moş Crăciun să aducă pentru anul viitor un Parlament care să dea un Guvern stabil. „Mă uit la ratingul nostru de ţară, încă investment grade, chiar dacă este la graniţa cu junk, şi văd acele ingrediente care susţin acest investment grade. Şi două dintre ele sunt extrem de importante. Şi anume stabilitatea politică. Este extrem de important în ianuarie, când ne sculăm după masa de Revelion, da, să avem stabilitate politică. Orice fel de discurs o să-l avem noi cu doamna Ursula referitor la restructurarea derapajului nostru fiscal, trebuie să aibă un guvern funcţional. Dacă ar fi să-i scriu lui Moş Crăciun o scrisoare acum, i-aş scrie să avem pe 1 ianuarie un Guvern, un Parlament care să dea un Guvern stabil şi să nu ne transformăm într-un fel de Bulgaria 2.0. Adică nu vreau să văd la fiecare şase luni că facem practic o horă electorală. E cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla”, a spus Bogdan Nichişoiu, la a 19-a ediţie a Conferinţei de risc de ţară, organizată de Coface România.
Al doilea ingredient important menţionat de el a fost sectorul bancar, subliniind că sunt ţări în regiune letargice în zona de creditare. „De bine de rău, în România în acest an avem o creştere a creditării peste inflaţie, ceea ce nu este un lucru trivial. Ar trebui să fie subliniat. Deci aceste două ingrediente eu sper să le vedem pe masă, pe masa anului 2025, ca fiind cele care susţin în continuare acest rating investment grade al ţării, pentru că foarte multe vor depinde şi de acest lucru şi de discursul credibil pe care noi o să-l avem în faţa pieţelor, mai ales legat de derapajul nostru fiscal, de vulnerabilităţile pe care noi le avem în special în zona acesta fiscală”, a declarat Bogdan Nichişoiu.
La rândul său, Florian Libocor, economist şef BRD Group Societe Generale România, a subliniat importanţa colectării taxelor şi a impozitelor. „Nu este un lucru care să te bucure când cresc taxele, însă fără asta nu se poate. Doi, indiferent de situaţia în care România a fost, cu taxe progresive, cu deficit, cu TVA mai mic sau mai mare, nu a colectat mai mult de 33 – 34% venituri bugetare echivalent PIB. Şi am să repet din nou, asta s-a întâmplat în guvernarea Năstase, 2000 – 2004, dacă nu mă înşel, eu încă eram în Ministerul de Finanţe. Concluzie, nu contează amplitudinea, mărimea taxei, s-au în sfârşit cât de mult o creşti sau cât de puţin o scazi, contează cum colectezi. Eu cred în continuare că problema noastră acolo este”, a susţinut Florian Libocor.
Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, a afirmat că 2025 va fi un un an complicat prin prisma faptului că economia va creşte sub potenţial, cu 1,5% „dacă vom fi norocoşi”.