Veterinarii vrânceni au început campania de vaccinare antirabică a animalelor de companie, câini și pisici, în toate localitățile din județ. Campania demarată de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea vizează câinii și pisicile cu vârste de peste 3 luni și face parte din strategia de prevenire, supraveghere, control și eradicare a acestei boli pe teritoriul României.
Reprezentanții DSVSA Vrancea le reamintesc cetățenilor că au obligația de a identifica și vaccina antirabic animalele de companie și totodată de a-i sprijini pe medicii veterinari de liberă practică împuterniciți în activitatea de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor. Potrivit legislației sanitar veterinare, vaccinarea antirabică se face la animalele înregistrate, respectiv care sunt microcipate. Conform normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, câinii nou-născuți se identifică în primele 90 de zile de la fătare, însă înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora.
Proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau firme, au obligația identificării acestora prin microcipare, legislația românească și cea europeană din domeniu stabilind că „în scopul programelor de eradicare a infecției cu virusul rabic, vaccinarea antirabică trebuie efectuată doar pe animale de companie care sunt identificate”.
Refuzul de a înregistra și microcipa animalele constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei. De asemenea, proprietarii de câini care nu își vaccinează antirabic animalele la interval de cel mult 12 luni, riscă amenzi contravenționale între 3.000 și 12.000 lei.