Brăila, oraşul natal al academicienei de renume mondial Ana Aslan, găzduieşte pe 5 octombrie prima ediţie a Galei Premiilor ce îi poartă numele, eveniment organizat cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la admiterea acesteia în Academia Română. Gala Premiilor Ana Aslan este dedicată „recunoaşterii personalităţilor şi iniţiativelor care au adus contribuţii semnificative în domeniul geriatriei şi gerontologiei, continuând moştenirea lăsată de renumita academiciană Ana Aslan, directoare a Institutului Naţional de Geriatrie şi Gerontologie”, potrivit Fundaţiei „Ana Aslan”, organizatoarea evenimentului.
„Avem deosebita plăcere de a vă invita la crearea unei noi tradiţii în medicina românească: Gala Premiilor Ana Aslan. Acest eveniment, organizat cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la admiterea Anei Aslan în Academia Română, se doreşte a deveni un reper, având ca obiectiv transformarea pozitivă a îngrijirii seniorilor din România. Prima ediţie a Galei Premiilor Ana Aslan va avea loc în oraşul natal al Anei Aslan, Brăila. Evenimentul, de înalta ţinuta ştiinţifică şi cu o semnificativă componentă socială, va găzdui personalităţi de seamă ale lumii medicale şi academice româneşti, care vor urca pe scena Teatrului ‘Maria Filotti’ din Brăila pentru a decerna Premiile Ana Aslan. Cele 8 categorii de premii vor onora persoanele care au contribuit semnificativ la îmbunătăţirea calităţii vieţii vârstnicilor. Premiile recunosc excelenţa în cercetare, îngrijirea seniorilor şi promovarea sănătăţi în rândul acestora”, informează miercuri Fundaţia „Ana Aslan”.
Evenimentul este organizat de Fundaţia „Ana Aslan” în parteneriat cu Primăria Municipiului Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila şi va fi unul „de înaltă ţinută ştiinţifică şi cu o semnificativă componentă socială”, cu această ocazie fiind aşteptate la Brăila „personalităţi de seamă ale lumii medicale şi academice româneşti, care vor urca pe scena Teatrului ‘Maria Filotti’ pentru a decerna Premiile Ana Aslan”.
Premiile care vor fi acordate în cadrul Galei Premiilor Ana Aslan sunt următoarele: 1. Premiul pentru implicare deosebita în cercetările legate de problematica vârstnicilor; 2. Premiul pentru iniţiative din domeniul pregătirii în geriatrie; 3. Premiul pentru bune practici în domeniul îngrijirii vârstnicilor; 4. Premiul pentru activităţi de voluntariat, dedicate persoanelor vârstnice; 5. Premiul pentru crearea unor medii de existenţa adaptate vârstnicilor; 6. Premiul pentru activităţi de mass-media dedicate vârstnicilor; 7. Premiul pentru activităţi dedicate vârstnicilor, realizate de către entităţi religioase; 8. Premiul pentru o carieră profesională dedicată geriatriei; 9. Premiul acordat unei unităţi administrativ-teritoriale implicate în susţinerea geriatriei şi gerontologiei.
Publicul este invitat să participe la acest eveniment şi să îşi exprime preferinţele prin votul online, pe site-ul oficial al Fundaţiei „Ana Aslan” www.fundatiaanaaslan.ro. Aici sunt prezentate în detaliu cele nouă premii acordate în cadrul Galei Ana Aslan, pentru recunoaşterea contribuţiilor semnificative în diverse aspecte ale geriatriei şi gerontologiei.
Programul Galei Premiilor Ana Aslan va avea două părţi, prima parte urmând să se desfăşoare la Casa Memorială Ana Aslan din municipiul Brăila, cu începere de la ora 10,00, iar cea de-a doua, la Teatrul „Maria Filotti”, cu începere de la ora 18,00.
Casa din Brăila în care, pe 1 ianuarie 1897, s-a născut Ana Aslan a fost cumpărată, în 2022, de Fundaţia „Ana Aslan” şi transformată în Casă Memorială. Ceremonia de inaugurare a Casei Memoriale Ana Aslan a fost organizată pe 24 septembrie 2022, în prezenţa foştilor săi colaboratori de la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie, pe care l-a înfiinţat în 1952 şi care îi poartă numele începând cu anul 1992, şi a constituit prilej de nostalgie, bucurie, tristeţe, dar şi lacrimi din partea celor care au cunoscut-o şi cărora le-a fost model de carieră şi de viaţă.
Ana Aslan este Cetăţean de onoare al municipiului Brăila post mortem din 31 martie 1997. În municipiul Brăila există un bust al acesteia amplasat la intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi Ana Aslan. Ana Aslan a fost o mare consumatoare de artă, în patrimoniul Muzeului Brăilei „Carol I” găsindu-se obiecte de artă decorativă, piese arheologice, plachete, medalii, distincţii, care i-au aparţinut profesoarei şi care pot fi admirate în expoziţia permanentă Ana Aslan din cadrul Secţiei Memoriale, coordonată de muzeograful şef Elena Ilie. Expoziţia cuprinde şi o mare parte din obiectele care se găseau în casa Anei Aslan din Bucureşti – mobilier, tablouri, obiecte personale şi de vestimentaţie.