Un deținut care la un moment dat a fost închis în Penitenciarul Focșani a introdus – cândva în iarna anului 2023, o acțiune prin care solicita daune pentru condițiile de detenție. Acțiunea a fost îndreptată împotriva Statului Român, prin Ministerul Finanțelor, deținutul solicitând 30.000 de euro daune morale, dat fiind că ani de-a rândul „a fost încarcerat în diferite penitenciare de pe teritoriul României, de fiecare dată condițiile de detenție fiind necorespunzătoare”.
Însă, în instanță, Statul Român a subliniat că deținutul nu a formulat nicio plângere anterior. În plus, cum perioada la care făcea referire deținutul era inclusiv anul 2010, ba chiar și 2007, o altă hibă găsită a fost aceea că se împlinise prescripția, astfel că „termenul pentru obținerea despăgubirilor a început să curgă succesiv de la data primei detenții, respectiv 23.05.2003”.
Citatul provine de pe rejust.ro, acolo unde a fost încărcată recent motivarea hotărârii prin care deținutului i-a fost respinsă acțiunea. Iar aici se mai arăta și că cererea deținutului nu era tocmai întemeiată, pentru că nu se poate vorbi de o vinovăție a Statului Român. „Mai mult, pentru a exista fapta ilicită este necesar ca acțiunea sau inacțiunea să fie contrară ordinii sociale și reprobată de societate, să fie consecința unei comportări interzise sau contrare unei norme juridice”.
Iar instanța a dat dreptate, pe de o parte, unora dintre apărări: „Respinge excepțiile lipsei calității procesual pasive și inadmisibilității cererii, ambele invocate de către pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanțelor. Admite excepția prescripției dreptului material la acțiune. Respinge cererea formulată de reclamantul (…) în prezent deținut în Penitenciarul Ploiești, (…) având ca obiect pretenții-daune morale, ca fiind împlinit termenul de prescripție al dreptului material la acțiune. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”.
Foto cu rol ilustrativ, sursa: Ron Lach – https://www.pexels.com/ro-ro/