Ediția: Duminică 26 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Duminică 26 ianuarie 2025 Nr. 6800

Alocațiile plătite copiilor din Vrancea, peste 230 milioane lei

Alocația de stat pentru copii și indemnizația pentru persoanele cu handicap reprezintă două treimi din bugetul de asistență socială al județului Vrancea pentru acest an.

Un raport al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Vrancea prezentat, ieri, în cadrul Colegiului Prefectural Vrancea arată că majoritatea banilor se duc pentru plata alocațiilor pentru copii, care înseamnă peste 157,2 milioane lei, doar în perioada ianuarie – august 2024. Alocațiile sunt plătite pentru 57.980 copii.

În ceea ce privește indemnizațiile persoanelor cu handicap, la nivelul județului sunt 18.862 beneficiari pentru care s-au plătit 82,4 milioane lei în lunile ianuarie – august 2024. Adică peste jumătate din bugetul de asistență socială al județului Vrancea, care este de 460,8 milioane lei pentru acest an.

Pe lista beneficiilor sociale gestionate de AJPIS Vrancea se mai află alocația lunară de plasament, indemnizația aferentă concediului de acomodare, indemnizația pentru creșterea copilului, stimulentul de inserție, ajutorul de incluziune sau ajutorul pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2023 – 2024.

Totodată, în sarcina AJPIS Vrancea se află și indemnizația lunară de hrană pentru copii și adulți infectați cu HIV sau bolnavi de SIDA, indemnizația/ ajutorul pentru creșterea copilului cu handicap (3 – 7 ani), beneficiile stabilite în baza prevederilor Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap precum și indemnizația lunară de hrană cuvenită persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu.

În cadrul ședinței conduse de prefectul Marius Iorga au mai fost prezentate rapoartele cu privire la stadiul realizării la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vrancea a Planului de Ocupare și a Planului de Formare Profesională, precum și o analiză a accidentelor de muncă din județul Vrancea, produse în perioada 2018 – 2023.

Iar AJOFM Vrancea a prezentat raportul privind stadiul realizării programului de ocupare a forței de muncă la nivelul județului, accentul fiind pus pe derularea cursurilor de formare profesională. Doar în acest an au fost organizate 20 de cursuri la care au participat 340 persoane care își caută un loc de muncă.

Majoritatea cursanților, 234, erau femei. De asemenea, la cursuri au participat și 25 de deținuți de la Penitenciarul Focșani. La rândul său, ITM Vrancea a prezentat o analiză a accidentelor de muncă din județ, produse între 2018 – 2023. În această perioadă au fost comunicate 629 de evenimente – 80 au fost cercetate de inspectorat și 549 au fost cercetate de angajatori și avizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea.

În cele 629 de evenimente produse, au fost implicate 658 de victime. Din păcate, 98 de accidente au fost mortale, iar 8 evenimente s-au soldat cu invaliditate. Cele mai multe cazuri au fost în domeniul construcțiilor de clădiri – 75 evenimente, agricultură și servicii conexe – 35 evenimente, silvicultură și exploatare forestieră – 30 cazuri, comerț – 40 evenimente.

Același raport arată că aproape o treime din accidente au avut ca victime muncitori cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani, iar peste jumătate au fost la muncitori care aveau o vechime de maxim trei ani la locul de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?