Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800

VIDEO: O sută de ani de la sfințirea Capelei și a criptelor eroilor de la Mausoleul Mărășești

Postare facebook/Consiliul Județean Vrancea:

          Momente înălțătoare sâmbătă, la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, unde a avut loc un ceremonial care a marcat Centenarul sfințirii Capelei și a criptelor eroilor din cel mai impresionant mausoleu din România dedicat eroilor din Primul Război Mondial.

Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare, a subliniat însemnătatea acestui moment istoric. „Să ne înclinăm cu recunoștință în fața eroilor care își dorm somnul de veci în acest memorial, pentru că datorită sacrificiului lor suprem noi trăim astăzi într-o țară liberă și independentă”, a spus vicepreședintele Ionel Cel-Mare.

          La eveniment au participat și IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei și colonelul Ștefan Claudiu Topor, comandantul Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” din Focșani, alături de alte oficialități județene, cadre militare și reprezentanți ai clerului bisericesc. Cu această ocazie, a avut loc prezentarea albumului „De la Biserica Neamului la Mausoleul Eroilor de la Mărășești”.

Postare Facebook/Muzeul Vrancei:

Centenarul sfințirii Capelei și a criptelor Mausoleului Eroilor de la Mărășești a fost sărbătorit sâmbătă, 28 septembrie, cu participarea oficialităților Județului Vrancea, reprezentate de Ionel Cel-Mare – vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea și Claudia Lavinia Serafimciuc – subprefectul Județului Vrancea, cu prezența excepțională a Înaltpreasfinției Sale, Părintele Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Au onorat centenarul celui mai important memorial din România, inspectorul șef Adrian Babiș – comandantul I. J. J. „Eracle Nicoleanu” Vrancea, comisar șef Ionel Lal – I. P. J. Vrancea, locotenent colonel Soare Cristian – prim adjunctul I. S. U. „Anghel Saligny” Vrancea, colonelul Liviu Nedelcu – șeful de Stat major al C. M. Z. „Carol I” din Focșani, Dinu Jelea, președintele Tribunalului Vrancea, Iolanda-Lăcrămioara Bejenaru, vicepreședintele Tribunalului Vrancea.

Armata a fost reprezentată la cel mai înalt nivel prin colonelul Ștefan Claudiu Topor – comandantul Brigăzii 282 Blindate, colonelul Gelu Perju – șeful de Stat major al Brigăzii 8 Rachete, colonelul Ion Danțiș de la aceeași unitate militară, colonel Florian Cătălin Coșereanu – directorul militar al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” din Focșani, comandorul Jănel Tănase – președintele Asociației „Mărăști”, Andriana Vlasie, directorul Cercului Militar Focșani, maior Ionică Neguț – președintele Asociației „Monumente în Vrancea”, Oana-Raluca Boian – managerul Bibliotecii Județene Vrancea, Claudiu Ioniță – managerul Centrului Cultural Vrancea și primarul Viorel Mîrza. A venit special de la Constanța o delegație din partea Fregatei „Mărășești”, condusă de căpitan Marius Iscru. De la manifestare nu putea lipsi Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române, societatea care a coordonat ridicarea Capelei și a criptelor și a organizat evenimentul din 28 septembrie 1924, pe care l-am sărbătorit sâmbătă. Delegația a fost condusă de prof. Mirela Furtună, președinta SNFOR-ABV, care a ținut un emoționant cuvânt. Mulțumim Pr. Protoiereu Cristinel Popa, pentru sprijinul discret acordat în realizarea evenimentului!

Vă mulțumim tuturor celor care ați participat la centenarul inveșnicirii eroismului românesc la Mărășești!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?