Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO! Discuții privind racordarea la gaze naturale a locuințelor de pe strada Stăiești; problema, expusă de Costel Bîrsan

Punctul „Diverse” al ședinței Consiliului Local Focșani de ieri nu a fost tocmai atrăgător pentru aleșii focșăneni, la cuvânt înscriindu-se doar consilierul Costel Bîrsan, care a atras atenția că cetățenii care au votat trebuie să aibă un reprezentant care să le spună „păsurile”. Așa se face că acesta a pus pe „tapet” câteva dintre problemele care i-au fost semnalate, pentru că altfel „alegătorii noștri o să spună că dormim aici în bocanci”.

Iar problemele semnalate sunt diverse – de la străzi, la utilități, ba chiar și la aspecte care țin de sfera penală, după cum a exemplificat consilierul. Unul dintre aspectele sesizate a ținut de nomenclatorul stradal de pe Mare a Unirii, Leopoldina Bălănuță și Aurora, unde riveranii au probleme din cauză că adresele le sunt confundate.
Aici, Bîrsan a propus ca municipalitatea să „reașeze” adresele, pe cheltuiala primăriei. Ceea ce municipalitatea poate face, dar riveranii tot ar putea fi puși la cheltuială, atunci când vine vorba de schimbarea actelor de identitate, a explicat primarul Cristi Valentin Misăilă. Și nu doar atât:
„Chiar și la schimbarea unui număr de scară, de bloc și așa mai departe, atrage obligatoriu modificarea atât a actelor de identitate, cât și a tuturor documentelor legale a societăților comerciale, a autovehiculelor și așa mai departe. Deci sunt generate cheltuieli. Și nu numai de cheltuieli, că nu ar fi vorba despre modificarea unui buletin sau un certificat de înmatriculare a unei mașini.
Este vorba despre timpul pe care trebuie să îl piardă cetățenii pentru a modifica aceste adrese. Și eu cred că cel mai bine ar fi dacă am avea un acord din partea a cel puțin 50%+1 dintre cetățeni, să putem să demarăm și aceste modificări de adresă. Dar mai departe nu știu dacă există vreo cale legală să acordăm și finanțare pentru a susține noi toate aceste cheltuieli”
, a spus primarul.
Ulterior, o altă problemă expusă și dezbătută a avut legătură cu rețeaua de gaze dintr-un cartier al municipiului. „Chiar înainte de ședință am primit un telefon: pe strada Rovine – Stăiești, unde am avut noi un proiect pentru finanțarea conductei de gaz. Și nu s-a putut, pentru că nu era PUG-ul aprobat. Acum, fiind PUG-ul aprobat, ne roagă acei cetățeni să punem din nou pe „tapet” acea hotărâre, să putem să extindem conducta de gaz și pentru ei”, a mai exemplificat consilierul.


„Obligația revine în mod direct operatorului. Dacă operatorul spune că nu este interesat și nu dorește sau nu poate, vom încerca noi să facem un asemenea proiect. Deși ați văzut cât de mult a durat să punem în practică proiectul de extindere spre Mândrești. Întâi trebuie să avem solicitare concretă din partea locuitorilor din zonă, o transmitem către operatorul autorizat și licențiat pe zona respectivă. Și, dacă dumnealor spun că nu pot, atunci căutăm noi soluții”, a promis primarul.
Pe final, consilierul Bîrsan a mai expus însă și o solicitare a unor grădinițe, anume ca locurile de joacă de aici să nu mai fie deschise permanent publicului larg, pentru protecția copiilor. „Am primit numeroase telefoane de la părinți și de la conducerea grădinițelor.
Dacă putem face ceva în acest sens, măcar excepție pentru locurile de joacă de la grădinițe”, a precizat Costel Bîrsan, argumentând că, din discuțiile avute, a reieșit că micuții „vin luni la grădiniță și se vor juca în acele aparate de joacă. În timpul weekendului, acolo se joacă oricine, că e bolnav, că e sănătos. Și luni, nu cred că are cineva timp sau să facă acest lucru cu simț de răspundere – mă refer la o igienizare a acelor locuri”.
Însă primarul Cristi Misăilă a punctat că există atât o lege în acest sens, cât și un regulament, de aceea toate unitățile de învățământ au „porți deschise” la locurile de joacă, permanent. Iar unitățile de învățământ sunt obligate să se preocupe de igienizare și curățenie: „Fac în continuare un apel să angajeze personal de specialitate care să facă curățenie în aceste locuri de joacă, să supravegheze modul în care, în afara orelor de program, se desfășoară activități în aceste locuri de joacă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?