Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

FOTO! Județul Vrancea are un Muzeu al Aeronauticii la Cotești, începând de astăzi

Postare Facebook Consiliul Județean Vrancea:

Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare, a participat azi, la invitația Asociației ”Mărăști 1917 – Mareșalul Averescu”, la inaugurarea Muzeului Aeronauticii ”General Aviator Andrei Popovici”, care se află în Gara Cotești. Evenimentul prilejuit de deschiderea muzeului a cuprins un ceremonial militar și religios, acordarea onorului militar, intonarea imnului de stat al României, alocuțiuni ale oficialităților și vizitarea muzeului. Acțiunea s-a încheiat cu un survol aerian executat de aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

”Mă bucur să particip astăzi la inaugurarea acestui muzeu prin care onorăm memoria unei personalități importante a aeronauticii române, născut în Vrancea, cu care ne mândrim. Felicitări pentru implicare domnului comandor Jănel Tănase, președintele Asociației „Mărăști 1917 – Mareșalul Averescu” și mult succes în viitoarele activități, din partea Consiliului Județean aveți tot sprijinul și deschiderea”, a spus Ionel Cel-Mare, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea.

Generalul aviator Andrei Popovici, născut chiar la Cotești în anul 1883, de numele căruia se leagă momente cheie ale istoriei aviației române, a fost comandantul eroicului Grup 2 Aeronautic în bătălia aeriană de la Mărășești, din Primul Război Mondial. Pe 18 august 2023, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea generalului vrâncean, s-a dezvelit o placă comemorativă din marmură în amintirea lui Andrei Popovici, chiar în Stația CFR Cotești. Generalul Andrei Popovici a fost, printre altele, comandantul Școlii Militare de Pilotaj în anul 1914 și primul comandant al primei instituții militare de învățământ aeronautic din România, după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Postare Facebook/Instituția Prefectului Vrancea:

Vrancea se mândrește cu primul muzeu al aeronauticii din județ

Situat într-un loc cu o puternică încărcătură istorică – Gara Cotești, acest muzeu nu este doar un spațiu expozițional, ci o fereastră către trecut, un omagiu adus pionierilor care au făcut posibil zborul, printre care se numără și Generalul aviator Andrei Popovici, o personalitate marcantă a aviației românești. Născut în Gara Cotești, Generalul Andrei Popovici a avut o carieră impresionantă, contribuind esențial la dezvoltarea aeronauticii militare și civile. Toată munca și dăruirea sa rămâne un exemplu viu, un far care călăuzește generațiile de aviatori de astăzi și de mâine.

Inaugurarea acestui muzeu este, fără îndoială, un omagiu adus curajului său, unei vieți dedicate înălțării spre cele mai înalte culmi. Această splendidă realizare nu ar fi putut deveni realitate fără viziunea și efortul neprețuit al Comandorului de aviație Jănel Tănase, a cărui pasiune și devotament față de istoria aviației românești, au fost motorul principal al acestui proiect ambițios. De asemenea, un rol esențial în susținerea și promovarea acestei inițiative l-a avut și Asociația Mărăști 1917 – Mareșalul Averescu, care, prin contribuțiile sale, a ajutat la păstrarea vie a memoriei eroilor aviației și la transformarea acestui loc într-un simbol al excelenței și tradiției aeronautice.

Instituția Prefectului Vrancea, sprijină și apreciază aceste inițiative, care, reflectă respectul nostru profund față de istorie și angajamentul de a inspira generațiile viitoare.

N.R. „Povestea este simplă. Doamna Popovici era însărcinată, a fost la o expoziţie la Bucureşti cu soţul şi, în drum spre Focşani unde locuiau, în Gara Coteşti i-a venit sorocul. Şi aici s-a născut viitorul general Andrei Popovici şi poate şi acest moment a creat destinul extraordinar al acestui om. Deşi a fost uitat după 1967 (anul în care acesta a murit – n.red.), noi am dorit să căutăm marile personalităţi ale aeronauticii, cel puţin cele din acest areal al Vrancei, iar acum şase ani, când se împlineau 135 de ani de la naşterea sa, am făcut prima manifestare dedicată acestuia, la Liceul Unirea din Focşani, unde a făcut primele trei clase gimnaziale. De atunci, am tot promovat amintirea marelui general (…), iar astăzi avem această realizare frumoasă. Cred că este primul muzeu militar înfiinţat într-o gară din România”, a declarat, în cadrul ceremoniei de inaugurare, comandorul aviator Jănel Tănase, conform AGERPRES.

Andrei Popovici a fost cumnatul lui Henri Coandă, fiind căsătorit cu sora acestuia.

Pentru meritele sale deosebite, a fost decorat de-a lungul timpului cu „Steaua României cu spade în gradul de Cavaler”, „Coroana României cu spade în gradul de Ofiţer”, „Legiunea de onoare în gradul de Cavaler”, „Sf. Ana cls. III-a cu spade şi fundă”, „Sf. Stanislas cls. II-a cu spade”, „Crucea Regina Maria cls. II-a”.

La ceremonialul militar şi religios care s-a desfăşurat pe peronul Gării Coteşti a participat un detaşament de excelenţă din Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic „Aurel Vlaicu” Boboc, sublocotenenţi piloţi promoţia 2024, personal din Baza 91 Logistică a Forţelor Aeriene „General Aviator Andrei Popovici”, precum şi reprezentanţi din cadrul instituţiilor publice civile şi militare. Punctul central de atracţie a fost spectacolul aerian oferit de aeronavele din dotarea Şcolii Aripilor Româneşti de la Boboc, cu avioanele IAK 52 şi IAR 99.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?