Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Școala Gimnazială din Fitionești intră în reabilitare

          Autoritățile din Fitionești sunt decise să investească 4.899.391,46 lei pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale din comună. Aceasta este suma pe care autoritățile din Fitionești au obținut-o drept finanțare prin Program Regional 2021 – 2027, pentru proiectul intituțat „Îmbunătățirea eficienței energetice, reducerea emisiilor de carbon și intervenții auxiliare pentru Școala Gimnazială”, adică efectuarea lucrărilor de arhitectură, amenajări exterioare, lucrări de rezistență, de instalații sanitare, termice și electrice.

Imobilul a fost construit în 1975 „în cadrul unui program amplu de construire a unităților de învățământ comunale”, în 2008 a fost extins și reabilitat parțial, iar în locul sobelor au fost aduse două centrale termice. Câțiva ani mai târziu – în 2015, a mai fost achiziționată o a treia centrală termică. În prezent, clădirea școlii la care se face referire are un etaj și o suprafață desfășurată de 1.160 mp, fiind branșată la energie electrică, apă și canalizare. Cu toate acestea, s-a propus o intervenție și la rețeaua de canalizare menajeră, iar deversarea apelor uzate menajere să fie făcută în canalizarea stradală din zonă.

În ceea ce privește branșamentul la electricitate, se propune redimensionarea acestuia – în trifazic. „Pentru reducerea substanțială a consumului de energie, s-a propus asigurarea sursei de energie pentru încălzire cu un sistem de pompe de căldură cu funcționare cu energie electrică furnizată de panouri fotovoltaice. Pentru perioadele cu temperaturi negative ce ar perturba buna funcționare a acestora, agentul termic din instalație va fi furnizat de cazanul cu funcționare pe peleți.

Prepararea apei calde de consum se va face cu ajutorul energiei termice și solare într-un boiler cu dou serpentine (…) Boilerul se va racorda la panoul solar montat pe acoperișul clădirii, dar și la instalația de încălzire”, se arată în documentație.

          Tot aici se fac referiri și la starea actuală a clădirii, explicându-se că „în 2009, elementele pentru scurgerea apelor pluviale au fost eliminate și înlocuite cu pavaj, fără a se reface și sistemul de drenare al apelor. Acest lucru a permis apei de ploaie să se infiltreze în imediata apropriere a fundațiilor și să provoace, într-o zonă locală, scufundări neregulate și apariția de fisuri în structură. Structura prezintă degradări importante la sistemul de fundare și sunt necesare intervenții imediate de punere în siguranță”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?