Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de averse însemnate cantitativ valabilă pe parcursul zilei de joi în judeţe din Moldova şi nordul Dobrogei. În intervalul orar 3:00 – 18:00, în aceste regiuni, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 15…25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp. Judeţele marcate cu Cod galben sunt Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi şi Tulcea.
De asemenea, hidrologii au actualizat codurile de inundaţii pentru râuri din Moldova şi Dobrogea, astfel încât a fost instituit un Cod Portocaliu, care intră în vigoare joi dimineaţa, la ora 5:00, şi este valabil până la ora 18:00, pentru râuri din judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi. Potrivit comunicatului Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), vor fi vizate râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Vaslui (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi); Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Lungoci (judeţul Galaţi); Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).
De asemenea, este în vigoare un Cod Galben, începând de miercuri de la ora 12:00, până joi, la ora 24:00, pe anumite sectoare de râuri din judeţele Vaslui, Iaşi şi Galaţi. Acelaşi cod va fi activ începând de joi dimineaţa, de la ora 3:00, până la miezul nopţii, pe râuri din judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui şi pe râurile din judeţul Tulcea.
Pe de altă parte, debitul Dunării, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va creşte semnificativ în perioada următoare, până la 8.000 mc/secundă, mult peste media multianuală a lunii septembrie, arată prognoza publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Conform hidrologilor, media multianuală a lunii septembrie este stabilită la 3.800 mc/secundă. De asemenea, pe râuri, în intervalul 18 septembrie, ora 7:00 – 24 septembrie, ora 7:00, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, mai puţin pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din estul ţării, unde vor fi în creştere prin propagare în prima parte a intervalului, iar pe râurile din sudul şi sud-estul ţării, debitele vor fi relativ staţionare.
Totodată, în prima parte a intervalului de prognoză, sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de niveluri şi debite cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte din majoritatea regiunilor, datorită precipitaţiilor prognozate.