Universitatea „Al. I. Cuza” Iași deține, printre alte imobile în țară, și o proprietate în Vrancea. Este vorba despre Centrul de cercetări științifice „Simion Mehedinți” din Tulnici, pe care și-a propus să îl renoveze. Așa că Universitatea a scos la licitație un contract pentru lucrari de reparații curente și renovare – momentan procedura fiind una de selecție a ofertelor. Iar din caietul de sarcini aflăm și detalii:
„Lucrările sunt necesare pentru renovarea Centrului de cercetări științifice „Simion Mehedinți”, destinat activităților de formare a abilităților practice în studiul resurselor naturale (geologice, geomorfologice, climatic, hidrice, biogeografice, pedologice etc.) și evaluarea impactului antropic asupra mediului (evaluarea calității terenurilor, degradarea terenurilor, fenomene de risc și vulnerabilitate)”.
Din ce se arată pe site-ul Universității, Staţiunea de Cercetare şi Practică Studenţească „Simion Mehedinţi” – Tulnici aparține de Facultatea de Geografie și Geologie. Avem chiar și un scurt istoric al Centrului, anume că „din anul 2000, pe baza unui protocol, Departamentul de Geografie din cadrul Facultății de Geografie și Geologie a început să utilizeze facilitățile existente în acel moment în cadrul fostei stații meteorologice, în scopul desfășurării unor activități de cercetare și ulterior, după 2003, de practică studențească.
Stația meteorologică din localitatea Tulnici, aflată în administrarea Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor, Administrația Națională de Meteorologie București, trece oficial începând cu anul 2005 în administrarea Ministerului Educației și Cercetării prin intermediul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (…). La momentul preluării, suprafața stațiunii era de 3.770 mp, la care s-au mai adăugat ulterior alți 1.007 mp concesionați de la Consiliul Local al Comunei Tulnici, județul Vrancea.
Conform protocolului stabilit între cele două părți, au fost preluate și o serie de construcții și amenajări proprii unei stații meteorologice și anume o clădire principală și platforma meteorologică, menținându-se totodată obligativitatea de a continua măsurătorile de profil”. Iar de-a lungul timpului, au mai fost făcute investiții – în anul 2008 a fost renovată clădirea principală, din 2015 Centrul are apă curentă și fosă septică ecologică, în timp ce în 2015 s-a finalizat construire unei anexe, un spațiu de luat masa și pentru alte activități administrative.
Acum însă, se dorește realizarea unui renovări capitale la corpurile C1 (P+E) administrativ- spații cercetare, C2 (P) – grup sanitar (wc-uri) și C4 (P) – dormitorul studențesc. Este vorba despre „reparații/ renovare finisaje interioare încăperi clădire Centru C1 (două dormitoare de la etaj, bucătăria la etaj, băile parter și etaj, casa scării și holuri, logie) (…); schimbare tâmplărie (…) cu tâmplărie PVC – la C1;
Reparații instalație sanitară clădire (canalizare și apă) cu înlocuire de obiecte sanitare – la C1; reparații instalație electrică interioară clădire Centru C1; reparații/ înlocuire instalație alimentare cu apă, hidrofor – exterior și C1; reparații grupuri sanitare WC-uri anexă externă C2; reparații cabine duș – la C4; reparații/ refacere trotuare și alei din beton din incintă – perimetral C1 și alei; alte lucrari de reparații și întreținere a facilității”.