Ediția: Luni 20 ianuarie 2025 Nr. 6796

Activitățile ocazionale în gospodărie pot fi remunerate cu tichete pentru activități casnice

Comunicat de presă AJOFM Vrancea:

Legea 111/2022, privind reglementarea activității prestatorului casnic, cu modificările și completările ulterioare, vizează reducerea muncii nedeclarate (activități derulate în economia informală – producție de bunuri sau servicii cu caracter informal, nedeclarate și nefiscalizate), pentru totalul persoanelor care vor putea presta astfel de activități.  

Astfel, o persoană fizică, denumită prestator, desfașoară o activitate casnică în folosul unei alte persoane fizice denumită beneficiar, în baza unui raport juridic stabilit prin acordul de voință al părților, fără obligativitatea unei forme scrise. Plata activității desfășurate de prestatorul casnic se realizează pe baza unor tichete de activități casnice, disponibile în format fizic sau pe suport electronic, valoarea nominală a unui tichet fiind de 15 lei.

             Angajatorii acordă anagajaților proprii sub formă de primă sau bonus, în afară de salariul de bază stabilit, tichete de activități casnice, suportând valoarea nominală a acestora. Pentru acordarea de tichete de activități casnice, angajatorii încheie un contract cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vrancea. Acest contract este generat de Platforma electronică, după crearea contului de angajator și înregistrarea în platformă.

Angajatorii care au achiziționat și acordat într-un an calendaristic un număr de minim 600 de tichete pentru același angajat pot beneficia gratuit, la cerere, în anul următor, de un număr de 50 de tichete de activități casnice înmulțit cu numărul angajaților pentru care au achiziționat și acordat cel puțin 600 de tichete de activități casnice în anul anterior.

Pentru tichetele de activități casnice, achiziționate și acordate angajaților, angajatorii nu datorează contribuția asiguratorie pentru muncă. Beneficiar casnic – persoana fizică în folosul căreia prestatorul casnic desfășoară activități. Beneficiarii casnici care au achiziționat într-un an calendaristic un număr de cel puțin 600 de tichete beneficiază în anul următor de 75 de tichete gratuite.

Beneficiarii au obligația de a valorifica tichetele achiziționate în termen de 12 luni de la data achiziționării. Prestator casnic – persoana fizică ce poate desfășura activități casnice în una sau mai multe gospodării, în schimbul unei remunerații acordate exclusiv sub formă de tichete de activități casnice.

Prestatorii casnici pot beneficia de indemnizația de șomaj sau de venitul minim de incluziune, întrucât potrivit legii, aceste persoane nu sunt asimilate unora ce realizează venituri. O persoană poate fi prestator casnic numai dacă a împlinit vârsta de cel puțin 16 ani. Tichetele de activități casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri și servicii și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

Preschimbarea în bani a tichetelor de activități casnice se face în maxim 12 luni de la data primirii, în baza actului de identitate, la sediul AJOFM Vrancea, la furnizorul de serviciu universal sau prin ordin de plată/ transfer în contul bancar indicat în Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice. Plata în contul bancar se face în maxim 5 zile de la data solicitării preschimbării.

La răscumpărarea a minim 85 de tichete lunar, prestatorul devine asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, adeverința de asigurat fiind eliberată de către AJOFM Vrancea. Menținerea calității de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate se face prin preschimbarea în bani a minimum 85 de tichete de activități, lunar.

Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic (soț/ soție, copii necăsătoriți care locuiesc împreună cu părinții). Durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii cu vârsta cuprinsă între 16 – 18 ani.

Lista activităților casnice care pot fi efectuate de către prestatori casnici este actualizată periodic de catre Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, la propunerea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. În prezent lista cuprinde o serie de activități casnice care se referă la: curățenia/ igienizarea locuinței; strângerea resturilor vegetale din grădină; întreținerea spațiilor verzi; întreținerea și irigarea răsadurilor și a plantelor; toaletarea pomilor; plantarea pomilor, arborilor și arbuștilor; plantarea răsadurilor; călcatul rufelor; spălarea rufelor manual sau la mașina de spălat; spălarea covoarelor (altele decât cele înnodate manual); prepararea hranei; aranjarea și servirea mesei; debarasarea și spălarea vaselor; hrănirea și/ sau îngrijirea animalelor de companie; plimbarea câinilor sau a altor animale de companie; transportarea animalelor de companie la/ de la cabinetul veterinar; curățarea și întreținerea piscinei/ a acvariilor; realizarea de cumpărături; tăierea și despicarea lemnelor pentru foc; căratul lemnelor și al materialelor pentru foc; încărcatul-descărcatul de obiecte casnice; spălarea și curățarea autovehiculelor; recoltarea fructelor și a legumelor; efectuarea igienei corporale a persoanelor dependente; transferul și mobilizarea persoanelor dependente; facilitarea deplasării persoanelor dependente în interior; facilitarea deplasării și însoțirea persoanelor dependente în exterior; acompanierea persoanelor dependente la activități de socializare și/ sau socializarea cu persoanele dependente etc.

     Activitatea casnică se poate desfășura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfășurării acesteia, stabilit de comun acord. Pentru desfășurarea de activități casnice remunerate, în condițiile prezentei legi, atât beneficiarii, prestatorii cât și angajatorii se înregistrează prin crearea unui cont personal în Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice (https://tichete.anofm.ro), gestionată de ANOFM.

Înregistrarea în platformă se poate face individual de către fiecare prestator sau beneficiar sau prin intermediul AJOFM Vrancea. Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice – https://tichete.anofm.ro implică achiziționarea de tichete pentru activități casnice, cu ajutorul cărora persoanele care desfășoară activități ocazionale în gospodărie pot fi remunerate.

Până la data de 30 august 2024, AJOFM Vrancea a vândut prin intermediul platformei electronice un număr de 357 tichete de activități casnice, în valoare de 5.355 lei, către un agent economic și doi beneficiari, din care au fost răscumpărate de către prestatorii casnici un număr de 350 tichete de activități casnice.

Foto cu caracter ilustrativ, sursa: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?