Un drum foarte important pentru județul Vrancea va intra în reabilitare în următoarea perioadă. Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, a semnat vineri contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare infrastructură rutieră de drum județean DJ 204 E dintre localitățile Mirceștii Noi – Ciușlea – Străjescu – Doaga – DN 24”.
Peste 22.000 de vrânceni din localitățile Garoafa, Vânători și Mărășești, care sunt tranzitate de acest drum de importanță județeană, vor beneficia de reabilitarea și modernizarea DJ 204 E, pe o lungime de 18 km.
„După demersuri susținute, muncă de echipă și implicare, împreună cu regretatul președinte Cătălin Toma și cu specialiștii din cadrul CJ Vrancea, cu susținerea ADR Sud-Est, am ajuns în acest moment mult așteptat, în care semnăm contractul de finanțare pentru modernizarea unui drum foarte important pentru județul Vrancea. Suntem bucuroși și de faptul că proiectul este deja într-un stadiu avansat. Proiectul tehnic este deja realizat, fiiind finanțat tot prin fonduri europene, prin Programul Operațional Asistență Tehnică, iar în acest moment avem în derulare licitația publică pentru desemnarea constructorului care va executa lucrările. Sperăm ca achiziția să se finalizeze cât mai repede, să semnăm contractul de execuție și să începem efectiv lucrările într-un termen cât mai scurt”, a declarat vicepreședintele Ionel Cel-Mare.
Luminița Mihailov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est Brăila a arătat că este un proiect foarte important pentru administrația județeană vrânceană.
„Suntem încântați că am ajuns la acest moment foarte important, care încununează un efort de trei ani de zile de când lucrăm împreună cu Consiliul Județean pentru a finaliza documentația tehnică necesară pentru depunerea proiectului pentru finanțare. Pentru finalizarea acestui proiect Cnsiliul Județean a acceptat câteva obligații mai dificile de îndeplinit. Pentru că Uniunea Europeană, în privința implemenării proiectelor de reabilitare a drujmurilor, a solicitat câteva măsuri care să vină să compenseze creșterea poluării. Și atunci Consiliul Județean a venit cu măsuri care încurajează transportul electric, avem câteva stații de încărcare electrică care vor fi amplasate pe acest drum și care în primă fază vor fi folosite pentru încărcarea microbuzelor școlare, iar ulterior vor putea fi folosite și pentru încărcarea autoturismelor electrice“, a declarat Luminița Mihailov.
Primarul comunei Garoafa, Laurențiu Diaconu, a ținut să mulțumească administrației județene pentru modernizarea acestui drum.
„Vă mulumesc tutror pentru implicare pentru reabilitarea și modernizarea DJ 204 E. Este un drum care deservește foarte mulți agenți economici, din care trei foarte mari și care realizează produse pentru întreaga țară. Zilnic aducem la școală 40 de copii pe acest drum de țară. De multe ori drumul este înzăpezit atunci când este iarnă, sau impracticabil mai ales atunci când plouă. Ne bucurăm foarte mult că acest drum va fi asfaltat“, a precizat primarul comunei Garoafa, Laurențiu Diaconu.
26 de milioane de euro pentru reabilitarea DJ 204 E
Proiectul are o valoare totală eligibilă de 130.013.967 lei (26 milioane euro), fiind finanțat din fonduri europene în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027, Acțiunea 4.1 ”Investiții destinate reabilitării și modernizării infrastructurii rutiere de importanță regională pentru asigurarea conectivității la rețeaua TEN-T”. Durata de implementare a proiectului este de 40 luni de la data semnării contractului de finanţare, respectiv până la 31.12.2027.
Obiectivul general al proiectului este modernizarea drumului județean DJ 204E (lungime totală 18 km), care traversează localitățile Mirceștii Noi și Mirceștii Vechi (comuna Vânători), respectiv Ciușlea, Străjescu și Doaga (comuna Garoafa), prin realizarea următoarelor lucrări:
reabilitarea și modernizarea a 18,263 km de drum județean (fundație și așternerea straturilor de asfalt); amenajarea a 14.430 mp trotuare; construirea / reabilitarea podurilor peste râurile Putna și Putna Seacă (reabilitare pod la km 7+656 peste râul Putna, construire pod nou la km 16+200 peste râul Putna Seacă și construire pod nou la km 23+765 peste canalul de irigații la Doaga); realizarea a 3,30 km perdea forestieră de-a lungul căilor de transport; instalarea a 2 stații de încărcare a vehiculelor electrice pentru transportul public în localitățile Mirceștii Noi și Doaga; elemente suplimentare destinate siguranței rutiere – semnalizare orizontală – semnalizare verticală prin 6 tipuri de indicatoare; accese în proprietăți pe toată lungimea drumului și rigole pentru preluarea apelor pluviale.
Toate aceste investiții vor conduce la creșterea siguranței rutiere, la condiții civilizate de trafic, mai rapid, și vor avea un impact important asupra conectivității cu rețeaua de drumuri naționale și autostrada A7, dar și asupra mediului economic din zonă.
La conferința de prezentare a proiectului au participat Luminița Mihailov (director general Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est) și Jeni Crăciun (șef Autoritatea de Management Programul Regional Sud-Est), care au felicitat autoritatea județeană pentru modul în care a derulat acest proiect până în prezent.
La evenimentul de vineri au participat și Adrian Crețu, administratorul public al județului Vrancea, primarul comunei Garoafa, Laurențiu Diaconu, precum și echipa de proiect din cadrul CJ Vrancea.