Serviciului Judeţean Buzău al Arhivelor Naţionale (SJAN) deţine o arhivă care se întinde pe 6.100 de metri liniari, printre documente regăsindu-se acte de stare civilă scrise în paleografie româno-chirilică şi un pergament din anul 1490 semnat de domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare.
În cadrul Colegiului Prefectural de miercuri, conducerea SJAN a prezentat un raport referitor la activitatea de rezolvare a cererilor pentru eliberarea de copii după documentele deţinute, extrase şi certificate, atrăgând atenţia şi asupra unor documente de colecţie aflate în posesie. „SJAN deţine fonduri administrative, comerciale, financiare, economice, judecătoreşti, sanitare, de muncă şi ocrotiri sociale, şcolare, ale cultelor, o impresionantă colecţie de registre de stare civilă din perioada 1832 – 1918.
De remarcat este Colecţia de achiziţii şi documente, în cadrul căreia regăsim jalbe, cărţi de alegere, hotărnicii, testamente, catagrafii. Strângerea acestor fonduri şi colecţii aflate pe teritoriul judeţului a început chiar de la înfiinţarea arhivelor de la Buzău, din anul 1945. Primul fond preluat a fost cel al Primăriei oraşului Buzău, urmat de cel al Prefecturii, Episcopiei şi Liceului Hasdeu.
Cel mai vechi document este un pergament din anul 1490 prin care Ştefan cel Mare întăreşte o proprietate din judeţul Neamţ. În prezent, în depozitele instituţiei se păstrează 1257 de fonduri şi colecţii, iar cantitatea de documente este de aproximativ 6.100 m.l. de arhivă”, informează SJAN. Potrivit sursei citate, pe parcursul anului 2024 au fost înregistrate peste 500 de cereri pentru eliberarea unor copii sau extrase aferente unor documente pentru care angajaţii au trebuit să consulte peste 6.000 de dosare.
„În perioada ianuarie – august 2024 au fost înregistrate 513 cereri din partea persoanelor fizice şi juridice, eliberându-se copii, extrase şi certificate după documentele deţinute. Principalele documente care au fost solicitate prin Biroul de relaţii cu publicul al SJAN: acte de stare civilă (naştere, căsătorie, deces, adopţie, divorţ), acte de proprietate pentru terenuri/ imobile, sentinţe civile şi penale emise de instanţele judecătoreşti, împroprietăriri în baza Reformelor Agrare din anii 1921, 1945; acte referitoare la refugiaţii din Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa (anii 1941, 1944); deportări ale romilor în Transnistria (anii 1942-1943)…
SJAN deţine registre de stare civilă de la toate localităţile din judeţul Buzău din perioada 1832 – 1918. Până în anul 1865, sunt scrise în paleografie româno-chirilică. Registrele de stare civilă din perioada 1909 – 1918 au fost digitizate, indexate şi vor fi disponibile pe adresa www.descopera.arhivelenationale.ro. De asemenea, sunt în curs de digitizare registrele de stare civilă din perioada 1905 – 1908. Pentru rezolvarea cererilor s-au cercetat peste 6.000 de dosare”, se precizează în raportul instituţiei.