Proiecte de extindere, conversie sau modernizare a reţelelor de transport şi distribuţie a gazelor naturale vor primi finanţare din Fondul pentru Mediu, cu condiţia de adaptare a reţelelor pentru a integra gaze cu emisii reduse de carbon, prin valorificarea certificatelor GES, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), transmis miercuri AGERPRES.
Pentru a permite acordarea finanţării şi gestionării de către Adminstraţia Fondului pentru Mediu (AFM), Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care modifică şi completează OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.
Potrivit ministerului de resort, finanţarea proiectelor de modernizare şi extindere a reţelelor de gaze va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în special a celor provenite din arderea lemnului pentru încălzire, şi la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon necesare pentru prevenirea schimbărilor climatice periculoase. Beneficiarii direcţi ai acestor finanţări vor fi Unităţile Administrativ-Teritoriale şi subdiviziunile acestora, care vor coordona lucrările necesare.
„Ordonanţa introduce şi posibilitatea acordării de prefinanţări din bugetul Fondului pentru Mediu pentru proiectele derulate de unităţile administrativ-teritoriale, instituţiile publice şi autorităţile administraţiei publice. Acest mecanism simplificat elimină birocraţia, înlocuind procedurile anterioare şi permiţând demararea proiectelor cu o prefinanţare de până la 30% din valoarea eligibilă a contractului de finanţare”, se precizează în comunicat.
AFM este o instituţie publică aflată sub coordonarea MMAP, finanţată integral din venituri proprii, care gestionează Fondul pentru Mediu, un instrument esenţial pentru susţinerea proiectelor de protecţie a mediului şi pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene în materie de schimbări climatice.