Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Casă – monument istoric din Focșani, vândută cu 225.000 de euro

            Municipalitatea este „îmbiată” să cumpere o casă – monument istoric, respectiv să își exercite dreptul de preemțiune, proprietarii actuali ai acesteia anunțând că scot imobilul la vânzare pentru 225.000 de euro. Și, conform legii, înainte de orice tranzacție, trebuie întrebate autoritățile dacă se încumetă să aloce bani pentru o asemenea achiziție. Iar până acum, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea a făcut cunoscut că nu își exercită dreptul de preemțiune asupra casei, transferând acest drept al statului către autoritățile administrației publice locale.

Casa, situată pe strada Ana Ipătescu din municipiul reședință de județ, la numărul 12, este construită în secolul XIX și are Cod LMI VN-II-m-B-06442. Indicativul B înseamnă că imobilul este monument istoric de importanță locală, alături de alte 112 – câte fuseseră inventariate la nivelul municipiului în Lista Monumentelor Istorice, ediția 2015. În total, se detalia că în Focșani se găsesc 128 de obiective înscrise în listă, dintre care 15 monumente de importanță națională (grupa A).

Cu toate acestea, în actualizarea Planului Urbanistic General municipiul Focșani, memoriu general – versiune din septembrie 2021, se arată că imobilul este „în stare mediocră; fără intervenţii dar fără întreţinere; grădină părăsită, deşi valoroasă; gardul într-o stare proastă; contextul, prin alăturarea cu imobilele de locuinţe, destul de toxic”. Și poate tocmai de aceea, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Focșani se află un proiect de hotărâre inițiat de primarul Cristi Valentin Misăilă, prin care se propune neexercitarea dreptului la preemțiune.

La oferta de vânzare au fost anexate și documentele de proprietate, din care rezultă că imobilul este alcătuit din teren în suprafață de 470 de metri pătrați și un corp de clădire, în suprafață construită la sol de 228 metri pătrați, cu regim de înălțime demisol și parter. În oferta de vânzare, proprietarii precizează că imobilul are și beci, iar în contractul de vânzare prin care actualii proprietari au achiziționat imobilul se detalia că locuința este din cărămidă, acoperită cu tablă, la demisol fiind 2 cămări, magazia, o centrală termică și cabinet medical (sală așteptare, sală consultație, camară de odihnă, hol).

Aceasta pentru că proprietarul care a deținut imobilul până la acea vânzare a fost medic în cadrul Spitalului Militar Focșani. Totodată, la parter sunt 4 camere, bucătărie, marchiză, hol și garaj, iar deasupra se află o terasă și piscină. La data vânzării – februarie 2004, casa a fost achiziționată cu 500 de milioane de lei, preț în care a intrat și mobilierul din interior. Foștii proprietari cumpăraseră la rândul lor casa, în 1975, de la Oficiul Judeţean de Construcţie şi Valorificare a Locuinţelor (OJCVL) Vrancea, instituţie prin care, în anii 70, erau puse în vânzare locuinţe din fondul de stat.

Însă în acel contract din 2004 se mai preciza ceva, anume că actualii proprietari luau în stăpânire „de fapt” casa „numai după încetarea din viață a noastră, a vânzătorilor, înțelegând să ne rezervăm uzufructul imobilului vândut pentru toată durata vieții noastre. Reparațiile curente, cheltuielile de întreținere și impozitele vor fi suportate de vânzători, iar reparațiile capitale intră în sarcina cumpărătorilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?