Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Sediul Camerei de Conturi Vrancea intră în reparații

          1.088.535 lei este suma pe care Curtea de Conturi o oferă pentru câteva reparații la sediul Camerei de Conturi Vrancea. Este vorba despre un contract care are în vedere lucrări de înlocuire tâmplărie interioară și exterioară, reparații, înlocuire pardoseală și zugrăveli fără modificări structurale a imobilului în care instituția își desfășoară activitatea. Din ce se precizează în documentație, imobilul este compus din teren în suprafață de 1.179 metri pătrați și corpul C1, pe strada Mihail Kogălniceanu din Focșani. Iar clădirea cu un etaj este chiar monument istoric, de aici și natura lucrărilor propuse a se efectua.

De altfel, aceasta se și subliniază într-un acord obținut de la Direcția Județeană pentru Cultură: „Lucrările propuse nu vor modifica structura de rezistență și aspectul arhitectural al monumentului istoric; luucrările de reparații interioare la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii se vor executa fără modificarea decorațiilor, cu păstrarea culorii și texturii finisajelor; tâmplăria (…) se poate înlocui, cu condiția să se păstreze materialul, forma, dimensiunea golurilor și cromatica tâmplăriei existente; pardoselile din lemn și gresie se pot înlocui avându-se în vedere uniformizarea modelului și cromaticii. Nu se va interveni la pardoselile mozaic”.

Imobilul realizat imediat după Primul Război Mondial ca sucursală a Băncii Naționale, este monument istoric (…) și este reprezentativ pentru perioada începutului de secol XX, făcând parte dintr-un ansamblu de două clădiri monumentale cu destinație administrativă construite în noul stil românesc, creat de școala de arhitectură a lui Petre Antonescu și Ioan Mincu. (…) Interiorul este structurat corespunzător unor activități financiar-bancare, zidurile groase, ghișeul, sala pentru public sau ușile mari și impunătoare fac din acest imobil sediul ideal care amintește de viața economică a Focșanilor de odinioară.

Documentele vorbesc despre terenul pe care s-a construit acest imobil și care a intrat în posesia BNR prin anul 1914. Construcția a început mai târziu, clădirea fiiind dată în folosință în anul 1923. (…) În anul 2003, imobilul a trecut în posesia Camerei de Conturi. Monumentul a suferit lucrări de restaurare și consolidare după seismele care l-au afectat. Lucrările de consolidare au început în anul 1992 și s-au finalizat în anul 1994. (…) Clădirea se păstrează în general bine după lucrările executate în perioada anilor 1992 – 1994.

Lucrările de consolidare executate se prezintă fără degradări, în schimb ferestrele duble din lemn stratificat de stejar prezintă un grad ridicat de degradare, fiind necesară înlocuirea acestora pentru reducerea consumului anual de energie al clădirii. Starea actuală a clădirii necesită doar intervenții minore, însemnând înlocuirea parchetului, a gresiei, tâmplăriei interioare și exterioare și a zugrăvelilor interioare. Aceste lucrări sunt de natură să igienizeze spațiile interioare și să ogere un conform sporit angajaților”, se precizează în documentație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?