Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

OMS declară epidemia de mpox ”urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”

          Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo care s-a răspândit în ţările vecine, relatează Reuters şi AFP. „Astăzi (miercuri), comitetul de urgenţă s-a reunit şi m-a informat că, în opinia sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă. Numai şeful OMS poate lansa urgenţa de sănătate publică de interes internaţional, la sfatul unui comitet ad-hoc de experţi.

          Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, conform declaraţiilor făcute de şeful OMS. Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el. Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în ţările vecine. Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.

          Vaccinurile care vor fi utilizate pentru stoparea epidemiei de mpox care se răspândeşte în Republica Democratică Congo (RDC) şi în ţările vecine ar putea să nu ajungă în ţara din Africa Centrală în următoarele luni, relatează miercuri Reuters.

Centrele Africane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC Africa) au declarat marţi, în premieră, o urgenţă de sănătate publică de interes continental. Însă, în timp ce experţii sperau că aceste reuniuni vor stimula acţiuni la nivel mondial, mai rămân de trecut multe obstacole, precum stocurile limitate de vaccinuri, probleme legate de finanţare şi focarele de alte boli. „Este important să declarăm o urgenţă, deoarece boala se răspândeşte”, a declarat Jean-Jacques Muyembe-Tamfum, şeful Institutului Naţional pentru Cercetări Biomedicale (INRB) din RDC. El şi-a exprimat speranţa că o astfel de măsură va ajuta la furnizarea de fonduri pentru monitorizare, precum şi la creşterea accesului la vaccinuri în RDC. Şeful INRB a recunoscut însă că drumul de urmat nu este uşor într-o ţară imensă, în care instituţiile sanitare şi fondurile umanitare sunt deja suprasolicitate pe fondul conflictelor şi al focarelor de alte boli, precum rujeola şi holera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?