Biroul de presă al IPJ Vrancea:
SĂRBĂTOAREA ADORMIRII MAICII DOMNULUI ÎN SIGURANȚĂ
În contextul minivacanței prilejuite de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, acțiunile polițiștilor se vor concentra pe menţinerea unui climat de ordine, astfel încât acestea să se desfăşoare fără evenimente negative.
În această perioadă, la nivelul județului Vrancea peste 900 de poliţişti vor acționa zilnic, pregătiți să intervină în cazul unor evenimente nedorite.
Activitățile de prevenire și de combatere a faptelor ilegale, vor avea loc în special în locurile aglomerate, în care se vor desfășura evenimente publice, precum și în zona lăcașurilor de cult.
Principalul obiectiv al polițiștilor vrânceni, în perioada menționată, este acela de a asigura ordinea și liniștea publică, astfel încât oamenii să se afle în siguranță.
Echipajele de poliție rutieră vor asigura fluidizarea traficului și prevenirea accidentelor grave de circulație. Pentru depistarea șoferilor care pun în pericol siguranța traficului, polițiștii rutieri vor acționa cu aparatele radar din dotare, dar și cu dispozitivele care semnalează consumul de alcool și de substanțe interzise la volan.
Recomandăm conducătorilor auto să respecte regulile rutiere și să aibă o conduită preventivă în trafic, ținând cont de condițiile de drum.
Efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea vor avea o prezență activă în stradă, pentru descurajarea comiterii de fapte ilegale, dar și pentru a putea interveni rapid în situații de pericol pentru cetățeni.
Reamintim că, în caz de nevoie sau dacă ați asistat, ori aveți cunoștință despre comiterea vreunei fapte antisociale, apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist sau sunați la 112!
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea:
COMUNICAT DE PRESĂ
MINIVACANŢĂ ÎN SIGURANȚĂ ALĂTURI DE POMPIERII VRÂNCENI
Pe toată durata minivacanței prilejuită de Sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”, pompierii vrânceni vor fi zilnic la datorie pentru asigurarea misiunilor operative, la solicitările primite din partea cetățenilor. Alături de personalul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, zilnic, peste 100 de pompieri și paramedici SMURD vor fi la datorie, având misiunea de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni, în caz de nevoie, pentru acordarea primului ajutor calificat. În funcție de situația operativă, numărul acestora poate fi suplimentat cu pompieri aflați în turele libere.
În această perioadă, mulţi cetăţeni vor alege să-şi petreacă timpul liber în zonele cu verdeaţă din jurul localităţilor, în zone montane şi în alte locuri aflate în mijlocul naturii, utilizând surse de foc în timpul acestor activităţi recreative.
În acest context, pompierii reamintesc cetățenilor că principalele cauze de producere a incendiilor de pădure, și nu numai, sunt folosirea neglijentă sau în condiţii nelegale a focului deschis, aruncarea la întâmplare a resturilor de ţigări aprinse sau jocul copiilor cu focul.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite care pot avea consecinţe grave, recomandăm respectarea regulilor şi măsurilor de prevenire a incendiilor:
nu faceţi focul decât în locurile permise şi amenajate în acest sens;
nu faceţi focul în apropierea pădurilor şi în condiţii de vânt;
nu aruncaţi resturi de ţigări la întâmplare. Acestea pot aprinde vegataţia uscată sau alte materiale combustibile;
nu lăsaţi copiii să se joace cu focul;
nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat;
nu părăsiţi focul făcut, înainte de a vă asigura de stingerea lui completă;
la cazarea în unităţile de turism, respectaţi regulile de prevenire a incendiilor afişate;
în spaţiile de cazare nu utilizaţi consumatori electrici improvizaţi sau care prezintă defecţiuni, nu lăsaţi nesupravegheată aparatura electrică sub tensiune. În situaţia în care observaţi deficienţe în acest sens sesizaţi imediat administraţia unităţii de cazare.
Deasemenea, salvatorii vă recomandă să respectați regulile de prevenire pentru a evita producerea unor evenimente nedorite atunci când mergeți la scăldat:
frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
nu intraţi în apa rece înfierbântaţi;
nu vă aventuraţi în apă seara târziu sau pe timp de noapte;
nu vă aventurați în apă când sunteți în stare de ebrietate;
nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă.
Scăldatul poate deveni un pericol dacă este alimentat de neglijență și de ignorarea regulilor!
Manifestați atenție și responsabilitate! Noi suntem și rămânem la datorie pentru furnizarea răspunsului prompt și eficient la urgențele care pot apărea, însă prevenirea și responsabilitatea individuală trebuie să rămână prioritare. Țineți cont de sfaturile noastre și respectați atât măsurile de prevenire a incendiilor, cât și avertizările privind interzicerea scăldatului în locuri neamenajate!
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
Nu uitați, orice situație de urgență trebuie anunțată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!
Cu speranța că, aceste recomandări vor fi respectate, vă dorim să vă bucurați de această minivacanță, fără evenimente care să vă pună viața în pericol!
Biroul de presă al IJJ Vrancea:
MĂSURILE DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ PUBLICĂ ÎN PERIOADA MINIVACANȚEI PRILEJUITE DE SĂRBĂTOAREA RELIGIOASĂ ADORMIREA MAICII DOMNULUI
În perioada 14-18 august 2024, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea va acționa cu efective mărite pentru a asigura un climat de ordine și siguranță publică la 20 de evenimente cu public numeros, organizate în zona de competență, cu ocazia minivacanței prilejuite de sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului, pe care ne dorim să o petreceți în siguranță!
Întrucât aceste zile sunt marcate de activități cultural-artistice, sportive și religioase, jandarmii vrânceni vor fi prezenți în locurile în care se pot produce aglomerări de persoane în cooperare cu Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea și Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Vrancea, iar acțiunile noastre vor viza prevenirea și descurajarea faptelor antisociale și îndrumarea persoanelor, atât în proximitatea spațiilor de desfășurare a evenimentelor, cât și pe traseele de deplasare.
Astfel, vom fi prezenți în întreaga zonă de responsabilitate, asigurând ordinea publică la cele mai importante manifestări cultural – artistice ce vor avea loc pe raza județului astfel:
- Zilele comunei Vulturu – întalnire cu fiii satului;
- Ziua comunei Poiana Cristei;
- Ziua comunei Bălești;
- Ziua Adjudenilor de Pretutindeni;
- Festivalul Interjudețean de Folclor – “Glasul Buciumului” ce va avea loc în comuna Spulber;
- Ziua Fiilor satului Ruginești;
Și târgurile de pe raza localităților Bârsești, Vizantea Mănăstirească, Reghiu și Paltin.
De asemenea, ținând cont că 𝐀𝐝𝐨𝐫𝐦𝐢𝐫ea 𝐌𝐚𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐃𝐨𝐦𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 este o sărbătoare cu mare însemnătate creștină care adună un număr important de persoane în zona lăcașurilor de cult, vom asigura măsurile de ordine și siguranță publică la Hramul Mănăstirii Mușunoaiele și Hramul Mănăstirii Tarnița.
Jandarmii vrânceni vor avea în atenție și evenimentele sportive care se vor desfășura pe raza județului, astfel:
- partida de fotbal din cadrul Ligii a II a / etapa a III-a dintre CSM Focșani 2007 și A.F.C. Metalul Buzău ce va avea loc pe Stadionul Milcovul din Municipiul Focșani;
- partida de fotbal amical dintre CSM Adjud și Viitorul Onești ce va avea loc pe stadionul din Municipiul Adjud.
De asemenea, vor fi executate misiuni în zona de competență, pentru prevenirea și combaterea faptelor de natură antisocială.
Dispozitivele de ordine publică vor avea în vedere prevenirea fenomenului contravenţional şi infracţional, descurajarea persoanelor predispuse la comiterea de fapte antisociale şi aplicarea măsurilor legale la constatarea producerii acestora, în vederea creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor.
Pentru ca acest sfârșit de săptămână prelungit să fie unul fără incidente, aducem la cunoștința participanților la evenimentele publice o serie de recomandări:
- să manifeste răbdare, să respecte indicaţiile forţelor de ordine şi să evite implicarea în conflicte de orice natură;
- să acorde o atenţie deosebită copiilor care îi însoțesc, bunurilor şi obiectelor personale;
- să evite pe cât posibil să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia;
- în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială să solicite ajutorul echipajelor de jandarmi fie direct, fie prin apelarea numărului unic pentru apeluri de urgență 112.
Ca de fiecare dată, jandarmii montani vor fi prezenți în localitățile Tulnici, Lepșa, Soveja și pe traseele turistice adiacente, pregătiți pentru a interveni, în caz de nevoie.
Astfel, dacă alegeți să petreceți aceste zile libere în natură, în zona montană a județului, pentru evitarea unor situații neplăcute, vă recomandăm:
- să vă echipați corespunzător zonei montane;
- alegeți doar traseele montane marcate și nu vă abateți de la acestea;
- desfășurați activități de picnic numai în zonele special amenajate. Nu aprindeți focul în zone neamenajate și nu lasați resturi menajere în urma dumneavoastră;
- în cazul în care întâlniți animale sălbatice nu vă apropiați de ele pentru a le fotografia sau a le hrăni.
Jandarmii vrânceni sunt pregătiți să acționeze prompt pentru rezolvarea oricăror evenimente sesizate sau semnalate, fie direct, fie prin apelarea numărului unic de urgență 112, așadar nu ezitați să ne solicitați sprijinul ori de câte ori aveți nevoie.
Vă dorim o minivacanță în liniște și siguranță!
Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea:
În perioada acestei minivacanțe prilejuite de Sărbătoarea Sfintei Maria, specialiştii antidrog vor desfășura, la nivel național, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative și riscurile asociate consumului de droguri.
Astfel, vor fi realizate, acțiuni preventive în comunitate, care vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate, respectiv stațiunile de pe litoral, stațiunile montane, zonele de agrement, evenimentele cu public numeros, zilele orașelor, târguri sau evenimente sportive.
În contextul zilelor libere ce urmează, le recomandăm tuturor să petreacă în siguranță, să nu consume substanțe psihoactive și nici alcool în exces, să nu accepte băuturi sau alimente de la persoane necunoscute și să nu conducă autoturisme dacă se află sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.
Dacă o persoană urmează un tratament cu medicamente, fie cu prescripție sau fără prescripție medicală, trebuie să citească foarte atent prospectul pentru a se asigura că acesta nu le afectează capacitatea de reacție în combinație cu băuturi alcoolice și, de asemenea, capacitatea de a conduce un autovehicul, dacă posedă permis de conducere.
De asemenea, reamintim că substanțele psihoactive acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament.
Persoanele care au nevoie de sprijin sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0800 870 070, să se adreseze direct Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog …. sau să sune la numărul unic de urgenţă 112.
Agenția Națională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de evaluare, consiliere și asistență specializată, în fiecare județ, pentru consumul și dependența de droguri.
Vă dorim o minivacanță liniștită, în siguranță!