Elevii care frecventează învățământul liceal de zi și profesional, în cadrul Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani, vor avea zilnic câte un pachet alimentar în cadrul Programului Național „Masă sănătoasă”. Direcția de Asistență Socială (DAS) Focșani a încredințat luna aceasta un contract în acest sens, licitația fiind adjudecată de o societate din municipiul reședință de județ pentru suma de 738.475 lei. În acești bani intră pregătirea, prepararea și livrarea zilnică a pachetului alimentar pentru 542 de elevi, pe perioada desfășurării activităților didactice.
„Scopul Programului Național „Masă sănătoasă”, numit PNMS, este sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea, prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional și întărirea stării de bine a elevului și adoptarea igienei muncii intelectuale la vârste si în contexte diferite. Având în vedere faptul că la Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, Focșani, județul Vrancea nu există în prezent cantină sau spații amenajabile în scopul servirii mesei s-a optat ca suportul alimentar să fie un pachet alimentar”, preciza DAS Focșani, cu mențiunea că perioada acordării pachetului alimentar a fost calculată pentru a acoperi zilele în care se desfășoară cursuri. Pentru că doar în perioada în care elevii sunt la ore aceștia vor primi un pachet alimentar alcătuit din sandvici care trebuie să conțină neapărat legume, dar și un fruct, zilnic.
„Pachetul alimentar propus de autoritatea contractantă are la bază variantele orientative de meniu, dar care nu au caracter limitativ, și care includ sugestiile Consiliului Național de Sănătate Publică (…): sandvici cu unt, șuncă, cașcaval și legume (roșii, castravete, salată etc), sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov). La sandvici, se adaugă un fruct obligatoriu. Nu se va furniza timp de două zile consecutive același sandivici și nici același fruct. Meniurile vor fi diversificate în funcție de sezon”, se preciza în caietul de sarcini. Tot aici se sublinia că există elevi cu regim special – un caz de diabet zaharat, unul cu alergii la lapte, altul la oțet, iar altul cu intoleranță la lactoză. Totodată, un meniu aparte trebuie pregătit și pentru un alt elev, care ține post miercurea și vinerea, dar și în perioada posturilor.