Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Se pregătește implementarea etapei a III-a a proiectului Vranceaqua

Consiliul Județean Vrancea și Compania de Utilități Publice (CUP) Focșani fac noi demersuri pentru implementarea etapei a III-a a „Proiectului regional de Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vrancea – etapa a III-a, în perioada 2021 – 2027”. În acest sens, CUP SA anunță publicul interesat asupra depunerii raportului privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare adecvată, pentru proiectul în cauză, propus a fi amplasat în extravilanul și intravilanul mai multor UAT-uri.

Este vorba despre Focșani, Adjud, Bălești, Bârsești, Biliești, Boghești, Bolotești, Bordești, Broșteni, Câmpineanca, Câmpuri, Cârligele, Corbița, Cotești, Dumbrăveni, Garoafa, Golești, Gologanu, Gura Caliței, Homocea, Jariștea, Măicănești, Mărășești, Mera, Milcovul, Movilița, Nănești, Năruja, Negrilești, Obrejița, Odobești, Panciu, Ploscuțeni, Poiana Cristei, Popești, Pufești, Răstoaca, Reghiu, Ruginești, Sihlea, Slobozia Bradului, Soveja, Străoane, Suraia, Tătăranu, Tâmboești, Tulnici, Urechești, Valea Sării, Vânători, Vârteșcoiu, Vizantea Livezi și Vintileasca.

Tipul deciziei posibile luate de APM Vrancea poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu. Raportul și studiul pot fi consultate la sediul autorității competente pentru protecția mediului din Focșani, str. Dinicu Golescu nr. 2, jud. Vrancea și la sediul CUP SA din Focșani, str. Nicolae Titulescu nr. 9, jud. Vrancea, în zilele de luni – joi, între orele 8.00 – 16.30 și vineri între orele 8.00 – 14.00”, se arată în anunțul CUP SA, postat pe site-ul CJ Vrancea.

Valoarea contractului este de 53 milioane de lei (10 milioane de euro), fără TVA, din care 85% reprezintă fonduri europene, 14% fonduri de la bugetul de stat și 1% contribuția Consiliului Județean Vrancea. Perioada de execuție a contractului este de 24 de luni. Noul proiect major pentru înființarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare se va derula în 53 de localități din județul Vrancea, acolo unde în prezent nu există această infrastructură de utilități, astfel încât în următorii ani toată populația județului să beneficieze de apă și canalizare în condiții civilizate.

Vranceaqua etapa a II-a se apropie de final

Proiectul va fi finanțat în cadrul Programului Operațional Dezvoltare Durabilă, din bugetul Uniunii Europene, pentru perioada 2021 – 2027, în condițiile în care în prezent se lucrează la toate cele 10 contracte ale proiectului de extindere și modernizare a sistemului de alimentare cu apă și canalizare Vranceaqua, etapa a II-a, mai multe contracte fiind deja recepționate și funcționale.

Lucrările din cadrul acestui proiect se derulează în 38 de localităţi din Vrancea cu peste 200 mii de locuitori. Proiectul este finanțat la rândul lui în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare și cuprinde 10 contracte de lucrări, la sistemul de alimentare cu apă și la sistemul de canalizare din mai multe localități din județ. La sistemul de alimentare cu apă lucrările se vor implementa în 19 UAT-uri.

Este vorba despre Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, Bolotești, Dumbrăveni, Gugești, Homocea, Jariștea, Obrejița, Slobozia Bradului, Ruginești, Sihlea, Soveja, Străoane, Suraia, Tâmboești, Tulnici (Lepșa – Greșu). La sistemul de canalizare, lucrările se vor implementa în 35 de UAT-uri, urmând a fi realizate rețele de apă și canalizare, construite stații de pompare a apelor uzate, dar și stații de epurare a apelor uzate.

Prima etapă a proiectului Vranceaqua a fost finalizată

În prima etapă a proiectului Vranceaqua au fost finalizate lucrările de alimentare cu apă în Focșani, Adjud, Odobești, Panciu și Mărășești, dar și în comunele Homocea, Golești și Câmpineanca. Totodată, au fost reabilitate rețele de distribuție apă cu o lungime totală de 94.279 ml, au fost extinse rețelele de distribuție a apei potabile cu 67.852 ml, a fost construită o staţie de repompare a apei potabilă şi au fost realizate patru gospodării de apă.

De asemenea, în ceea ce priveşte sistemul de canalizare, în localităţile Focșani, Adjud, Odobești, Panciu, Mărășești, Golești și Câmpineanca au fost reabilitate rețele de canalizare cu o lungime totală de 31.723 ml, au fost extinse rețelele canalizare cu 144.321 ml și realizate 18 staţii de pompare a apelor uzate, fiind introduși în sistem peste 24.500 metri liniari de conductă de refulare. Practic, lucrările de investiţii de alimentare cu apă şi canalizare sunt finalizate şi funcţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?