Nicușor Halici, președintele ales al Consiliului Județean Vrancea:
Odă Libertății și Demnității Românești!
„Deșteaptă-te, române!” nu este doar un simplu cântec, este un îndemn la unitate, la curaj și la speranță. De-a lungul istoriei noastre, aceste versuri au răsunat în momentele cele mai dificile, dând putere și încredere poporului nostru. Ele ne-au fost alături în revoluții, în războaie și în momentele de renaștere națională. Este un simbol al identității noastre naționale și un motiv de mândrie pentru fiecare român, indiferent unde se află în lume. Să fim uniți în respectul și dragostea pentru țara noastră, amintindu-ne de valorile care ne definesc ca popor. La mulți ani Imnului Național! La mulți ani România! La mulți ani, români!
Consiliul Județean Vrancea:
În Piața Unirii din Focșani a avut loc astăzi un ceremonial militar și religios cu ocazia celebrării Zilei Imnului Național. Mesajul transmis de vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare, cu această ocazie:
”Astăzi celebrăm unul dintre cele mai prețioase însemne ale identității noastre: Imnul Național. La intonarea ”Deșteaptă-te române!”, inima fiecărui român tresare de mândrie. Acordurile și versurile acestuia ne aduc emoția apartenenței la aceeași națiune și sentimentul că suntem uniți și trăim într-o țară frumoasă, liberă și independentă. Începând din anul 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curajul în timpul momentelor cruciale, în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), cât şi în Primul şi Al Doilea Război Mondial. Imnul național este și astăzi unul dintre cele mai importante simboluri de stat, alături de stema și de drapelul național. Versurile sale sunt pline de semnificații profunde și trezesc în fiecare dintre noi sentimentul de patriotism și devotamentul pentru țara noastră, așa cum, de-a lungul timpului, și bravii noștri înaintași au fost încurajați de mesajul său înălțător. Astăzi, mai mult ca oricând, vă îndemn să intonăm cu mândrie și respect Imnul de Stat al României!”
Prefectul județului Vrancea, Marius Iorga:
Pentru fiecare român, imnul național este un motiv de mândrie și recunoștință. „Deșteaptă-te, române!” încă de la prima intonare în timpul Revoluției de la 1848, ne aduce aminte, de puterea pe care o avem atunci când suntem uniți. Este un moment de reflecție asupra sacrificiilor făcute de înaintașii noștri și un prilej de a celebra realizările și progresul națiunii noastre. Fie că îl ascultăm la ceremonii oficiale, la competiții sportive sau în momente de sărbătoare, imnul ne umple inimile de emoție și ne reafirmă identitatea națională. Imnul național nu este doar o oglindă a trecutului, ci și un îndemn pentru viitor.
Într-o lume în continuă schimbare, valorile exprimate în versurile imnului ne inspiră să promovăm libertatea, justiția și dreptatea. Fiecare vers ne încurajează să ne implicăm activ în construirea unei Românii mai bune, mai prospere și mai unite.Fiecare strofă a imnului rezonează cu dorința de libertate, dreptate și demnitate, reflectând lupta neîntreruptă a românilor pentru independență și suveranitate. În fața tuturor provocărilor, imnul nostru a fost și rămâne un far călăuzitor, îndemnându-ne să fim solidari și să acționăm cu hotărâre pentru binele comun, pentru că, indiferent de diferențele dintre noi, împărtășim aceeași identitate și aceleași idealuri. Să fim mândri că suntem români, și împreună, mai uniți, putem construi un viitor mai bun pentru noi toți. La mulți ani Imnului Național! La mulți ani dragi români!
Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă:
Ziua de 29 iulie ne oferă an de an plăcutul prilej de a sărbători Ziua Imnului Național al României – “Deşteaptă-te române“.
Sunt 176 de ani de când, potrivit documentelor vremii, cântecul revoluționar “Deşteaptă-te române” a fost intonat pentru prima dată. Această veritabilă Marseilleză românească născută din tumultul luptei revoluţionare de la 1848 răsună peste veacuri ca o mărturie continuă a dragostei de țară și neam, limbă și tradiții. Indiferent de ocazie, „Deșteaptă-te, române!” ne emoționează când îl auzim și ne îmbărbătează când îl intonăm. Pentru noi toți, fără deosebire de vârstă ori profesie, dacă suntem în țară sau în afara granițelor sale, mesajul răsunător transmis de Imnul de Stat este un permanent îndemn la unitate și o continuă afirmare a valorilor tradiționale naționale.
„Deșteaptă-te, române!” ne aduce mereu aminte că reprezentăm un brav popor și o țară demnă, liberă și suverană. Iar în această Țară binecuvântată de Dumnezeu cu tot ce e mai frumos, putem avea opinii sau păreri diferite, simpatii ori antipatii politice, dar în jurul simbolurilor naționale, așa cum este și Imnul de Stat, suntem obligați să fim uniți, pentru că uniți suntem mai puternici! Odată cu intonarea Imnului Naţional ne onorăm trecutul, prezentul și viitorul cu speranța că vom reuși să ne ridicăm la înălțimea faptelor glorioase ale celor care ne-au dat motive să fim mândri că suntem români!
La mulți ani, români! La Mulți Ani, România! La mulți ani, focșăneni! La Mulți Ani, Focșani!
Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”:
Astăzi, 29 iulie 2024, militarii Garnizoanei Focșani au sărbătorit Ziua Imnului Național al României. Ceremonia militar religioasă s-a desfășurat în Piața Unirii din municipiul Focșani în prezența reprezentanților autorităților publice și structurilor din Sistemul Național de Apărare , Ordine Publică și Siguranță Națională.
*** Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99 din 1998, Ziua Imnului Naţional. Pe 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, după citirea noii Constituții, un grup de tineri condus de Anton Pann, a cântat pentru prima dată imnul Revoluției pașoptiste „Deșteaptă-te române” pe versurile poemului patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureșanu.Conform Constituţiei României, imnul este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul de stat.
Sursa foto: Facebook/Brigada 282, Nicușor Halici, Instituția Prefectului, Cristi Valentin Misăilă