Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

O nouă derogare a Ministerului Agriculturii pentru utilizarea pesticidelor neonicotinoide, interzise în UE, pune în pericol siguranţa polenizatorilor şi a cetăţenilor (asociaţii)

          O nouă derogare a Ministerului Agriculturii pentru utilizarea pesticidelor neonicotinoide interzise în Uniunea Europeană pune în pericol siguranţa polenizatorilor şi a cetăţenilor, susţin Asociaţia Eco Ruralis şi Federaţia Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS), într-un comunicat comun, remis miercuri AGERPRES. „Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) comunică emiterea unei noi derogări (ref. 1) de la interdicţia utilizării insecticidelor din clasa neonicotinoidelor, valabilă în întreaga UE încă din anul 2013. Semnatarii comunicatului de faţă îşi exprimă regretul şi dezaprobarea pentru decizia lipsită de responsabilitate a Guvernului României care repetă în mod abuziv acţiuni contrare legislaţiei europene, într-al 12-lea an de la instituirea interdicţiei neonicotinoidelor, ce are scopul protejării albinelor şi a stopării declinului biodiversităţii”, se arată în comunicat.

          Asociaţia Eco Ruralis apreciază că motivarea derogării acordate pe 22 iulie „este aberantă”, invocându-se faptul că România este al patrulea cultivator de păioase din UE, cu 5 milioane de hectare. „Ceea ce nu ar trebui să fie un pretext de sustragere de la legislaţia europeană, ci un motiv de îngrijorare, având în vedere magnitudinea impactului asupra polenizatorilor prin posibila utilizare a neonicotinoidelor pe majoritatea suprafeţei arabile a ţării. În mod total eronat mai este invocată încălzirea globală drept justificare a folosirii insecticidelor interzise, deoarece astfel de măsuri contribuie la dezechilibrele ecologice care au ca finalitate tocmai încălzirea globală. Regretabilă este şi tentativa de inducere în eroare a publicului din România prin afirmaţia: ‘autorizaţiile temporare reprezintă instrumente legale pe care le au la dispoziţie statele membre pentru a asigura fermierilor accesul la produse de protecţie a plantelor’. Aceasta este o minciună în cazul neonicotinoidelor, care sunt interzise”, susţin reprezentanţii asociaţiilor.

          Aceştia subliniază că autorizaţiile temporare sunt strict reglementate prin Regulamentul European 1107/2009 (ref. 2) art. 53 ca fiind situaţii excepţionale, măsuri de urgenţă justificate de circumstanţe în care „sănătatea plantelor este ameninţată de pericole ce nu pot fi evitate cu alte mijloace rezonabile”. (…)

          De altfel, există o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie care declară derogările de la regulamentul 1107/2009 ca fiind ilegale. Aceste derogări, repetate în mod consecutiv timp de 11 ani, se fac prin ignorarea obligativităţii statelor membre, conform Directivei 2009/128/CE (ref. 5), art. 14, de a găsi modalităţi de combatere a dăunătorilor culturilor agricole specifice Gestionării Integrate al Dăunătorilor (Integrated Pest Management-IPM). Acestea prevăd practici precum aplicarea consecventă a rotaţiei culturilor, monitorizarea nivelului de infestare cu dăunători şi alte măsuri de prevenire şi control. Se recomandă recurgerea la pesticidele periculoase pentru mediu şi sănătatea publică numai ca ultimă posibilitate. Practicile IPM exclud folosirea preventivă a

pesticidelor, cum este cea a neonicotinoidelor cu care se tratează seminţele înainte de însămânţare, deci înainte de a se măsura nivelul de dăunare”, se arată în comunicat.

          În opinia reprezentanţilor Eco Ruralis şi Romapis, MADR ignoră aceste prevederi ale legislaţiei europene şi nu întreprinde nimic pentru a reduce utilizarea acestor insecticide foarte nocive. „MADR nu încurajează şi reglementează IPM în ţara noastră. Potenţialul agricol imens al României, corect şi responsabil gestionat, ar aduce beneficii uriaşe atât pentru pentru fermieri şi populaţia rurală, cât şi pentru biodiversitate şi sănătatea publică, dar şi pentru sectoare agricole ca apicultura. În schimb, MADR preferă să apeleze la măsuri primitive, evitate de majoritatea guvernelor UE, care se limitează la derogări punctuale, cu aplicare limitată, rezervate pentru situaţii cu adevărat de urgenţă, nu prin transformarea acestora în practică curentă!”, se mai spune în document.

          În plus, asociaţiile solicită Guvernului României „să înceteze presiunile pe care le exercită la nivel european pentru desfiinţarea interdicţiilor de folosire a neonicotinoidelor, restricţii riguros motivate ştiinţific şi certificate de unica instituţie a UE cu competenţă în domeniu: EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară)”. (…)

          Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a autorizat utilizarea în situaţii de urgenţă a unui produs din categoria neonicotinoidelor, respectiv imidacloprid, pentru tratarea seminţelor de cereale păioase de toamnă. „Măsura a fost luată întrucât România este unul dintre principalii cultivatori de cereale păioase din Uniunea Europeană (locul 4 în anul 2023), suprafaţa cultivată cu cereale în anul 2023 fiind de aproximativ 5 milioane de ha, grâul fiind a doua cultură ca suprafaţă cultivată în România, după porumb. Din cauza condiţiilor geografice şi a schimbărilor climatice (ierni blânde şi primăveri cu temperaturi peste normalul perioadei), România se confruntă din ce în ce mai mult în fiecare an cu mari probleme în ceea ce priveşte atacul dăunătorilor de sol Zabrus tenebrioides şi Agriotes spp., care infestează suprafeţe mari de teren arabil printre care şi culturile de cereale păioase”, informează un comunicat al instituţiei, remis pe 22 aprilie AGERPRES. (…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?