Premierul Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, a venit astăzi în Vrancea, unde a vizitat sistemul de irigații SPA Nămoloasa, dar și două loturi apropiate, cultivate cu porumb, unul care este irigat și unul neirigat. Cele două loturi sunt situate în comuna Măicăneşti, judeţul Vrancea, ambele aparținând fermei Agroserv Grig.
Vizita premierului a avut loc în contextul în care județul Vrancea este grav afectat de secetă, iar fermierii solicită declararea județului Vrancea ca zonă calamitată de seceta pedologică agresivă din acest an. Primele evaluări arată că sunt peste 33 mii hectare culturi de toamnă și peste nouă mii hectare culturi de primăvară calamitate de seceta din acest an. Practic, porumbul este compromis aproape în totalitate iar la floarea soarelui au scăpat doar suprafețele unde s-a reușit irigarea culturilor.
Premierul Marcel Ciolacu a fost însoțit de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, președintele ales al Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea, Marius Iorga, directorul Direcției Agricole, Ticu Costandache.
După ce a vizitat sistemul de irigaţii SPA Nămoloasa, premierul Marcel Ciolacu a declarat că județul Vrancea este un județ calamitat. El precizat că faţă de anul trecut, capacitatea sistemului de irigaţii a crescut în urma investiţiilor făcute.
„E o zonă care e calamitată, deja, al treilea, al patrulea, al cincilea an, şi de aia trebuie să venim cu investiţii. Şi, mă uitam cu domnul ministru, unde e irigat şi unde nu este irigat. Capacitatea României de irigare este de 2,7 milioane de hectare din cele aproximativ, parcă, 7 milioane. Faţă de anul trecut am pornit de la irigaţii pe 750.000 de hectare şi am ajuns în acest moment la 1,6 milioane de hectare irigate. Din cei parcă 4.000 de kilometri de canal irigabil, am reabilitat 2.600, urmând, categoric, concomitent, găsite şi soluţii de extindere a sistemului, pentru că el este limitat la 2,7 milioane de hectare“, a afirmat Marcel Ciolacu.
Acesta a arătat că alocarea de fonduri pentru investiţii în sistemele de irigaţii este o componentă care ține de asigurarea securităţii alimentare a României. Totodată, Marcel Ciolacu a a criticat faptul că din PNRR au fost scoase sumele destinate dezvoltării sistemelor de irigaţii.
„Am fost de acord cu ministrul Agriculturii şi am alocat bani pentru dezvoltarea sistemelor de irigații, pentru că la 1,6 milioane de hectare irigate pe teritoriul României, țara noastră nu are nicio problemă în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Deci, în acest moment, România nu e vizată de niciun pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Categoric că ne-ar fi ajutat imens să avem sume prinse în PNRR şi nu scoase din PNRR, cel puţin 3 miliarde de euro, cum gândisem. Am stat cu domnul ministru, o să venim cu propunere şi la Ministerul Finanţelor să facem aceste investiţii multianuale, astfel încât să mărim suprafețele care pot fi irigate în diverse zone ale ţării. Aceste calamităţi sunt în primul rând în sud şi în est. Sunt suprafeţe întinse şi sunt foarte mulţi agricultori loviţi, pentru că n-au mai apucat de trei ani să aibă un an bun de recoltă“, a susținut Marcel Ciolacu.
Referitor la zonele agricole afectate de secetă, el a explicat că Ministerul Agriculturii va acorda despăgubiri în mod diferențiat, în funcție de gradul de afectare a culturilor.
Premierul Marcel Ciolacu despre ministrul Florin Barbu: „Mi-a mâncat ficații“
La întâlnire au fost prezenți mai mulți fermieri care au ținut să îi prezinte premierului Ciolacu problemele cu care se confruntă. Unul dintre aceștia i-a spus ministrului Agriculturii, Florin Barbu să rezolve problema irigațiilor. „Acum chiar aveți putere“, a susținut fermierul vrâncean.
În replică, premierul Ciolacu a susținut că la mijloc este vorba de bani și nu de putere. „Excelență, nu e vorba de putere, e vorba de bani. În primul rând, mi-a mâncat mie ficații fiindcă are cel mai mare buget din istoria României la Ministerul Agriculturii. Și ce mi-a plăcut mie, că de asta l-am finanțat, nu a mers numai pe o nișă, a venit și a prezentat pe fiecare parte luând pe ce avem noi deficit comercial. Cifrele nu mint niciodată și atunci trebuie acționat, lucru care durează până pornești un an, doi, trei, și pe urmă începe să se vadă rezultatele“, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.
Vizita premierului Marcel Ciolacu în teritoriu s-a încheiat în județul Buzău unde a vizitat ferma de reproducție Landbruk SRL, o fermă de reproducție în care se află 3000 de scroafe.
Președintele ales al Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a arătat că în cadrul vizitei de azi au fost discutate măsuri concrete de contracarare a efectelor secetei pedologice.
“Astăzi, împreună cu premierul României, Marcel Ciolacu, președintele PSD, şi cu Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, am efectuat o vizită de lucru în judeţul Vrancea, pe terenurile agricole afectate de secetă.
În contextul caniculei severe şi al secetei pedologice care ne-au afectat în ultima perioadă, această întâlnire a fost o ocazie importantă pentru a discuta provocările cu care se confruntă agricultorii noştri.
Vizita s-a desfăşurat la câteva ferme agricole specializate în cultura mare, unde am avut plăcerea de a ne întâlni şi cu fermierii membri ai ACCPT. Aceştia şi-au exprimat deschis nemulţumirile şi dificultăţile, punând accent pe impactul sever al secetei asupra producţiei agricole.
Premierul Marcel Ciolacu şi Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, au ascultat cu deosebit interes problemele prezentate de fermieri şi au subliniat angajamentul ferm al Guvernului de a găsi soluţii rapide şi eficiente pentru a sprijini agricultorii vrânceni. În acest sens, au fost discutate măsuri concrete care să atenueze efectele negative ale secetei şi să asigure sustenabilitatea fermelor locale. Printre aceste măsuri se numără şi acordarea de despăgubiri pentru pierderile suferite la culturile de anul acesta, o iniţiativă esenţială pentru a le oferi sprijinul necesar în aceste momente dificile. Un interes deosebit va fi acordat şi sistemului de irigaţii din judeţul nostru, după cum a rezultat în urma discuţiilor care au inclus şi extinderea canalului magistral Siret-Bărăgan, investiţie vitală care poate asigura o sursă stabilă şi suficientă de apă pentru agricultura judeţului Vrancea, contribuind astfel la prevenirea problemelor cauzate de secetă şi la creşterea productivităţii agricole. Proiectul de extindere a canalului va aduce beneficii pe termen lung, oferind fermierilor acces la resursele de apă necesare pentru a-şi iriga culturile eficient şi sustenabil.
Doresc să transmit un mesaj de solidaritate şi susţinere către toţi agricultorii din judeţ. Agricultura vrânceană trece printr-o perioadă dificilă, dar suntem încrezători că vom beneficia de sprijinul Guvernului şi al tuturor instituţiilor implicate şi vom reuşi să depăşim aceste provocări şi să asigurăm continuitatea şi prosperitatea agriculturii vrâncene.
Mulţumesc încă o dată premierului Marcel Ciolacu şi ministrului Florin Barbu pentru implicarea şi dedicarea lor în a sprijini comunitatea agricolă vrânceană şi nu numai”, a scris Nicușor Halici pe pagina sa de Facebook.
Prefectul Marius Iorga:
Astăzi, 26 iulie 2024, am avut deosebita onoare de a participa alături de premierul României Marcel Ciolacu, de ministrul agriculturii Florin Barbu și de echipa guvernamentală, la vizita de lucru efectuată pe terenurile agricole din zona de est a județului Vrancea, pe raza UAT-urilor Măicănești și Ciorăști.
Această vizită a avut ca scop evaluarea impactului secetei pedologice și a vremii caniculare asupra culturilor agricole din județul nostru. Problemele generate de lipsa precipitațiilor și temperaturile extrem de ridicate au fost discutate cu reprezentanți ai fermierilor din Vrancea, având în vedere dificultățile întâmpinate de agricultorii locali.
S-au discutat si analizat măsurile urgente care pot fi implementate pentru a sprijini fermierii afectați și pentru a găsi soluții viabile în vederea atenuării efectelor adverse ale secetei.
De asemenea, s-a subliniat importanța investițiilor în infrastructura de irigații și în programele de susținere a agriculturii durabile.
În calitate de Prefect al județului Vrancea, mă angajez să colaborez strâns cu autoritățile centrale și locale pentru a asigura implementarea rapidă a măsurilor necesare și pentru a oferi sprijinul necesar comunității agricole din județul nostru.
Împreună cu Ticu Costandache directorul DAS Vrancea, vom continua să monitorizăm situația și să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja și susține agricultura vrânceană, un sector vital pentru economia și bunăstarea județului nostru.