*Doi vrânceni, Adrian Croitoru și Alexandru Mihăiță Novac, participă la Jocurile Olimpice de la Paris*
Adrian Croitoru a calificat echipa de judo a Marocului la Jocurile Olimpice, în calitate de antrenor. „Este ceva unic pentru continentul african. Mă bucur că am reușit o astfel de performanță”, a declarat Adrian Croitoru, conform prosport.ro.
Jurnalistul Petrică Butuc arăta, într-un articol publicat în 2020, în Monitorul de Vrancea, că „Adrian Croitoru face parte din galeria selectă a sportivilor vrânceni cu medalii – în cazul său, inclusiv de aur, la competiții mondiale sau europene! A luptat pe tatami, în concursuri oficiale, de 160 de ori. Impresionant! A câștigat de 112 ori și a plecat învins de doar 48 de ori. În România nu a avut adversar care să-l întreacă, iar în lume, cele mai multe dispute le-a cu câțiva dintre cei mai importanți judoka ai perioadei sale de sportiv în activitate.
A fost egalul ca rezultate în disputele directe al campionului olimpic Mark Huizinga, olandezul pe care l-a întrecut în finala Campionatului European din 2000. Cu Huizinga a luptat de opt ori. A câștigat de patru ori și de patru ori a pierdut. Pe ucraineanul Ruslan Masurenko, medaliat cu bronz Olimpic și European, l-a bătut de cinci ori din șase meciuri, cu lituanianul Algimantas Merkevicius, medaliat cu argint și bronz la Campionatele Europene și cu spaniolul Leon Villar, alt dublu medaliat la Campionatele Europene a avut același scor, 4-1, iar cu marele campion francez Lionel Hugonnier a avut 3-0!
A făcut mereu cinste numelui său, locului din care a plecat, oamenilor care l-au pregătit și îndrumat în carieră. Adrian Croitoru este al Vrancei, care și-l poate asuma fără vreo reținere. Nu a mai concurat pentru un club vrâncean din anii junioratului, când era sportivul CS Unirea și era pregătit de profesorul Gavril Dondaș. Este, însă, foarte apropiat de judoul vrâncean fiind o prezență obișnuită la tradiționalul ”Memorial Aurel Câmpeanu”. A fost antrenorul Lotului Național masculin de judo al României”.
Domnului Butuc, Adrian Croitoru i-a spus că primul contact cu judo l-a avut „la vârsta de 7 ani când un prieten, Horațiu, m-a dus în sala de judo de la Polivalentă, unde Aurel Câmpeanu era antrenor. Fiind prea mic, am fost puțin timorat și nu am continuat. În anii ’80, la școala de la Odobești unde eram elev, printre alte sporturi, se făcea și judo. Le-am încercat pe toate, dar la judo am avut norocul să-mi întâlnesc viitorul antrenor, pe domnul profesor Gavrilă Dondaș, care mi-a devenit în același timp antrenor, pedagog și tată. De la început mi-a spus că vede potențial în mine. De-a lungul carierei am fost legitimat la Casa pionierilor Odobești, apoi la Unirea Focșani, Liberty Oradea, Dinamo București, iar în afara țării am concurat pentru renumitul Club Abensberg din Germania”. A activat la clubul Dinamo București – centrul sportiv Brașov, fiind instructor sportiv la Secțiile Judo, șah, tenis și lupte.
A fost recompensat de Consiliul Local Focșani, la propunerea primarului Cristi Valentin Misăilă, cu titlul de cetățean de onoare al Focșaniului, iar de la Ministerul Tineretului și Sportului i-a fost conferit titlul de Maestru Emerit al Sportului.
La finele anului 2022, Adrian Croitoru a devenit directorul tehnic al Lotului național de Judo al Marocului.
Ca sportiv, a participat „la trei Olimpiade – Barcelona, Atlanta și Sydney”, îi mai spunea Adrian Croitoru ziaristului Petrică Butuc. „Din păcate nu am reușit să urc pe podium, deși am fost la un pas – de două ori pe locul 5 și o dată pe locul 7, sunt multiplu campion balcanic. Faptul că nu am reușit să cuceresc o medalie olimpică a fost singura mea neîmplinire sportivă!”.
Îi dorim lui Adrian Croitoru ca visul unei medalii olimpice să devină realitate în calitatea sa de antrenor!
Născut la Adjud, în 1997, Alexandru Mihăiță Novac participă la JO de la Paris la proba de aruncarea suliței. Legitimat la CSM București și antrenat de Mihaela Melinte, vrânceanul va participa la calificări în data de 6 august, finala urmând să aibă loc pe 8 august.
La începutul anului 2022, atletul a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Adjud, conferit încă din august 2021, „în semn de recunoștință pentru rezultatele deosebite obținute la competițiile sportive interne și internaționale”. Într-o postare de la acel moment a primarului Florin Nechifor, se arăta că Alexandru Novac a fost „finalist în proba de aruncare a suliței la Jocurilor Olimpice desfășurate la Tokyo, sportivul anului 2021 la nivel național și deținător al recordului național de aruncare cu sulița încă din anul 2018. Nivelul la care a ajuns să performeze Alexandru este un exemplu pentru toți tinerii sportivi adjudeni, care înțeleg din această frumoasă carieră că talentul combinat cu munca, perseverența și sacrificiile personale te pot clasa pe locurile de frunte ale campionatelor sportive. La cât mai multe titluri de campion, Alex, și să fii convins că suntem susținătorii tăi cei mai înfocați și emoționați în orice competiție vei participa!”. La ceremonia din februarie 2022 a luat cuvântul și „doamna Camelia Petrea, antrenorul care l-a descoperit pe Alexandru Novac”.
În 2021, odată cu participarea la JO de la Tokyo, antrenorul Fănel Iliescu a făcut, pe pagina sa de Facebook, o prezentare a carierei sportive a lui Alexandru Novac:
”Al doilea atlet vrâncean participant la Jocurile Olimpice de-a lungul timpului este adjudeanul ALEXANDRU NOVAC, care deține recordul național în proba de aruncarea suliței din anul 2018. S-a născut la data de 24 martie 1997. În anul 2007, la o acțiune de selecție, este remarcat de doamna profesoară Camelia Petrea ce activează la Clubul Sportiv Școlar Adjud. Va face parte din prima sa grupa de aruncători, deoarece doamna Camelia până atunci a pregătit sportivi în alte probe (marș, semifond). La început a practicat mai multe probe (viteză, săritura în lungime, aruncarea mingii de oină) cu rezultate foarte bune.
Din 2009 începe să se specializeze în proba de aruncarea suliței și, dovedind calități deosebite, reușește ca la Campionatul Național Copii 1 să obțină PRIMA sa medalie, locul cu 33,41m cu sulița de 600 g. În 2010 devine campion național la Campionatul Național de Aruncări lungi de iarnă pentru Copii, iar la Campionatul Național de Copii I obține locul II. În urma acestor rezultate este selecționat, pentru prima dată, pentru a participa la Festivalul Olimpic al Copiilor, în Turcia, unde a obținut locul 4. În 2011, fiind junior 3, reușește să cucerească argintul la Campionatul Național de Aruncări Lungi de Iarnă cu o aruncarea de 40.76m.
În 2012 își încheie amical colaborarea cu doamna Camelia Petrea și se transferă la CSM Bacău unde se va pregăti cu doamna Mihaela Melinte, fosta campioana mondială în proba de aruncarea ciocanului. În 2014, fiind junior 2, este selecționat pentru a reprezenta România la Jocurile Olimpice ale Tineretului. Se califică în finala de 12 cu o aruncare de 77.79 m realizând un nou record național pentru juniori 2. În finală, cu o aruncare de 73.98 m, cucerește medalia de argint.
În 2016 , la Campionatul Mondial pentru juniori 1, organizat în Polonia, obține locul V. În același an, la Campionatul Național de juniori 1 realizează un nou record național pentru această categorie de vârstă, cu o aruncarea de 78.66 m cu sulița de 800g. În 2017, participă la Campionatul European de Tineret, obține locul IV, iar la Campionatul Național de Seniori și Tineret realizează un nou record național pentru aceste categorii cu o aruncarea de 82.90. Vechiul record fusese realizat cu 25 de ani în urmă. Tot în acest an participă la Campionatul Mondial pentru Seniori de la Londra, dar nu trece de calificări.
În 2018 se transferă la CSM BUCUREȘTI unde îl va avea ca antrenor pe profesorul Petre Manu. Această schimbare îi aduce noi satisfacții sportive. Astfel, la Campionatul Internațional de Atletism al României realizează un nou record național, 83.42 m, record ce va fi îmbunătățit la data de 5 iulie la un concurs în Italia cu o aruncarea de 86.37. Participă la Campionatul European de Tineret, organizat la Berlin, dar nu trece de calificări ocupând locul 17.
În 2019, la Campionatul Europen de Tineret, ce a avut loc în Suedia la Gavle, devine vicecampion european cu o aruncarea de 81.75 m. Tot în acest an participă la Campionatul Mondial de Seniori organizat la Doha, ocupând locul 13, sub linie. În 2021, a participat la Cupa Europei de Aruncări Lungi ce s-a desfășurat la Split, Croatia și a ocupat locul VIII. Este selecționat pentru a concura la Campionatul European pe echipe și reușește cu o aruncare de 75.03 m. să ocupe locul II. La Campionatul Balcanic de Seniori cucerește argintul cu o aruncare de 75.64 m.
Cu aruncarea de 86.37 m ocupă locul 28 în clasamentul mondial al probei și datorită acestui loc primește cardul de participare la JOCURILE OLIMPICE de Tokyo 2020 devenind astfel al doilea atlet vrâncean, după Paul Copu, care a participat la o competiție olimpică, foarte importantă în viața unui sportiv! Mulțumesc doamnei Camelia pentru informațiile date!”.
Îi dorim succes și o medalie olimpică lui Alexandru Mihăiță Novac!
Jocurile Olimpice de la Paris debutează astăzi cu primele meciuri de fotbal şi rugby în VII, chiar înainte de marea paradă de deschidere de pe Sena, programată vineri seară, care va avea loc în afara unui stadion pentru prima dată în istoria olimpică. Competiţia va continua apoi timp de peste două săptămâni, până pe 11 august, înainte ca Jocurile Paralimpice să preia ştafeta din 28 august şi până pe 8 septembrie.