Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au început lucrările de construcţie a unei cafenele panoramice pe insula aflată în mijlocul lacului de agrement din Cartierul Gării, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene ce vizează reabilitarea şi modernizarea zonei. „A început o nouă etapă importantă în renovarea lacului din zona Gării: a început construirea noii cafenele pe insula din mijlocul lacului.
Fundaţia este în curs de turnare, iar noua cafenea, care va avea peste 30 de locuri, va include o terasă cu vedere panoramică la lac”, au precizat reprezentanţii Primăriei într-o postare pe Facebook. Potrivit viceprimarului municipiului Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, lucrările de reabilitare a lacului artificial au fost începute în urmă cu aproape trei ani şi vor fi terminate, cel mai probabil, anul acesta.
Conform proiectului, zona va cuprinde spaţii verzi pentru relaxare, alei pietonale din dale de piatră, piste de alergare, dar şi un teren de sport pentru baschet şi fotbal. De asemenea, va fi dotată cu o reţea publică de internet wireless şi camere de supraveghere, iar parcul va fi iluminat cu panouri fotovoltaice şi tehnologie LED.
Autorităţile locale preconizau că lucrările se vor încheia până la sfârşitul anului 2023, însă acestea au fost oprite temporar după achiziţionarea insulei, în vederea actualizării proiectului. Insula, pe care se afla şi o clădire degradată în care a funcţionat pe vremuri un bar, măsoară aproximativ 200 de metri pătraţi şi a fost cumpărată de autorităţile locale cu 10.360 euro fără TVA.
„A trebuit să facem un alt contract pentru lucrările de pe insulă şi asta ne-a întârziat puţin proiectul”, a declarat pentru AGERPRES, Toth-Birtan Csaba. Lacul artificial din Cartierul Gării din Sfântu Gheorghe a fost amenajat în urmă cu peste patru decenii pe un teren aflat în vecinătatea Râului Olt, la intrarea în municipiu dinspre Braşov, dar timp de mai mulţi ani a fost lăsat în paragină şi a secat.
Proiectul, ce vizează reconversia şi refuncţionalizarea terenului din jurul lacului pe o suprafaţă de circa trei hectare, este cofinanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional.