Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Şcoala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” Focşani a obţinut titlul de „Şcoala Europeană” la ediția a XIX-a, 2024

Comunicat de presă:


Aflată la a XIX-a ediție (cu o întrerupere de doi ani provocată de pandemia de Covid-19), Competiția națională „Școală Europeană” și-a desemnat câștigătorii în urma evaluării dosarelor de candidatură depuse de unitățile de învățământ înscrise.


La ediţia din acest an s-au înscris 134 de unităţi de învăţământ preuniversitar din 38 de județe și din municipiul București. Dintre acestea, primele 104 primesc certificatul și trofeul „Școală Europeană”.


Evaluarea candidaturilor şcolilor înscrise în competiție s-a realizat după următoarele criterii:

1. Coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene cu politica generală a instituţiei şcolare;

2. Integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor europene în programul curent al şcolii;

3. Performanțele școlare reflectate în rezultatele elevilor;

4. Asigurarea egalităţii de şanse și facilitarea accesului la educație;

5. Continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe europene;

6. Strategie şi modalităţi de implementare și evaluare;

7. Strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/ produselor);

8. Dezvoltarea dimensiunii europene a educației și integrarea valorilor europene în cultura organizațională a unității de învățământ prin activitățile de cooperare europeană;

9. Calitatea documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2021 – 2024, formularul de candidatură și portofoliul ilustrativ).

Competiția națională „Școală Europeană” este una dintre inițiativele Ministerului Educației pe care instituțiile europene au recunoscut-o ca exemplu de bună practică în materie de sprijin oferit de instituțiile guvernamentale naționale pentru punerea în practică și dezvoltarea politicilor europene din domeniu. Prin această inițiativă, lansată în 2004, Ministerul Educației încurajează și motivează participarea unităților de învățământ preuniversitar din România la programele europene din domeniul educației și formării profesionale (Socrates 1997 – 2006, Lifelong Learning 2007 – 2013, Erasmus+ 2014 – 2020 și Erasmus+ 2021 – 2027) și contribuie la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației.

Concursul „Școală Europeană” se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale și constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.

Activitățile/proiectele/programele luate în considerare pentru ediția curentă sunt cele desfășurate în perioada septembrie 2021 – iulie 2024, respectiv cele care au fost:
(a) derulate de unitățile de învățământ prin programele de educație și formare profesională gestionate în Uniunea Europeană de Comisia Europeană, Parlamentul European, alte instituții europene: Erasmus+, e-Twinning, Școli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola, Lider European, EuroQuiz, Granturile Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene etc;

b) derulate de unitățile de învățământ în parteneriat cu ambasade, instituții de învățământ superior și școli din Uniunea Europeană, companii europene, asociații profesionale europene, ONG-uri cu scop educațional/de formare profesională care activează la nivel european etc.;

c) derulate de unitățile de învățământ din alte tipuri de finanțări decât cele de la pct. (a) și (b) (de exemplu Planul Național de Redresare și Reziliență, ROSE, Granturile Spațiului Economic European SEE și Norvegiene, proiectele de cooperare transfrontalieră ș.a.).

Certificatul „Școală Europeană” este valabil trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut. Astfel, pentru menținerea titlului, pe lângă un management coerent și performant, școlile trebuie să dezvolte noi proiecte de parteneriat școlar cu unități similare din Europa.

Impactul pe care această competiție l-a avut asupra comunităților educaționale, în toți acești ani, a făcut din această inițiativă o competiție de elită.
Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” le-a conferit recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile depuse pentru menținerea titlului obținut au determinat interesul constant pentru dezvoltarea de proiecte din ce în ce mai ofertante prin promovarea valorilor naționale și europene, contribuind astfel la creșterea mobilității internaționale și a schimbului intercultural.

 

Postare Facebook/Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Focșani:

Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu”, școală europeană de 10

Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” a obținut certificatul de „Școală Europeană” la a XIX-a ediție a concursului național organizat de Ministerul Educației.

Un premiu care recompensează profesionalismul cadrelor didactice de la această unitate școlară de elită a Municipiului Focșani dar și implicarea în dezvoltarea unor proiecte de parteneriat cu unități similare din Europa. Deși certificatul „Școală Europeană” este valabil trei ani, sunt convins că școala va candida din nou pentru a reconfirma titlul obținut. Felicitări doamnei director și tuturor cadrelor didactice de la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” pentru această performanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?