Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Buzău: 100% dintre cazurile depistate pozitiv au fost confirmate de Medicina legală, informează Serviciul Rutier

Conducerea Serviciului Rutier al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Buzău apreciază că toate situaţiile în care conducătorii auto au fost depistaţi pozitiv în urma testelor cu aparatele drager au fost confirmate ulterior de buletinele de analiză întocmite de Serviciul medico-legal. Reprezentanţii Serviciului Rutier au prezentat în cadrul unei activităţi mijloacele din dotare folosite pentru testarea şoferilor în trafic. Pentru depistarea conducătorilor auto care au consumat substanţe psihoactive înainte de a se urca la volan, poliţiştii au la dispoziţie două tipuri de teste, unul electronic şi altul rapid.

„Aparatul Dragtest 5000 îl folosim pentru a identifica conducătorii auto aflaţi sub influenţa substanţelor psihoactive. Analizează opt substanţe principale, precum şi derivatele acestora, cocaina, benzodiazepina, metamfetamina, amfetamina, ketamina, precum şi canabisul. Testarea durează în jur de 8-10 minute. Conducătorii auto pot fi testaţi şi cu alt mijloc, un test rapid Drager, Dragcheck 3000, testul durează 3-4 minute. Testul rapid îl folosim când nu există disponibilitate pentru dragtestul electronic, iar cel electronic în folosim în toate cazurile, şi atunci când testul rapid indică o valoare pozitivă pentru că e mult mai concludent, astfel ne asigurăm că este sub influenţa substanţelor psihoactive. În urma pozitivării se va merge la prelevare de probe biologice, în urma cărora buletinul toxicologic va indica ce cantitate de substanţe a consumat”, a declarat Adrian Fieraru din cadrul Serviciului Rutier al IPJ Buzău.

Pentru testarea şoferilor care au consumat băuturi alcoolice, poliţiştii rutieri au la dispoziţie un nou dispozitiv care poate indica prezenţa alcoolului în aerul expirat fără a se folosi un adaptor. Aparatul poate fi folosit cu succes în situaţia în care şoferul este accidentat, iar starea sa medicală nu permite pe moment să sufle în aparatul drager.

„Avem un aparat drager de tip etilometru nou în dotarea Poliţiei Rutiere, ne ajută la identificarea şi scoaterea din trafic a conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice. Este foarte util întrucât are funcţia de identificare pasivă, depistează prezenţa băuturilor alcoolice în aerul expirat. O altă noutate este cea referitoare la faptul că aparatul îl putem conecta la o tastatură, iar prin intermediul unui protocol putem trece datele conducătorului auto şi locul testării. Îl folosim în cazul evenimentelor rutiere cu pagube, dar şi cu victime şi, în funcţie de rezultatul indicat de aparat, ne prezentăm cu subiectul la o unitate spitalicească pentru recoltare de probe”, a precizat Nicuşor Dumitrache, din cadrul Serviciului Rutier.

În contextul noilor modificări legislative, poliţiştii rutieri apreciază că acestea sunt în favoarea conducătorilor auto, iar testările, la nivelul judeţului Buzău, nu au reliefat diferenţe raportate la rezultatele oferite ulterior de analizele Serviciului medico-legal. „Au apărut două modificări legislative în ceea ce priveşte depistarea şi testarea conducătorilor auto aflaţi sub influenţa drogurilor sau a alcoolului. S-a intervenit din partea legiuitorului de a ajuta conducătorul auto în sensul de a nu mai rămâne cu permisul reţinut o perioadă mai lungă. Se ştie că, până la intrarea în vigoare a acestor normative, permisul de conducere rămânea reţinut între 6-8 luni. S-a venit cu acest termen de 72 de ore în care un conducător auto, dacă nu primeşte rezultatul de la Institutul de Medicină Legală, poate intra în posesia permisului de conducere. În judeţul Buzău, toate cazurile, 100% din cazurile depistate pozitiv, au fost confirmate de buletinele de medicină legală”, a informat şeful Serviciului Rutier, Silviu Dinu.

Ordonanţa de urgenţă care prevede reţinerea permisului de conducere pentru şoferii ce refuză testarea sau ies pozitiv la testul pentru alcool ori substanţe psihoactive şi restituirea lui, dacă nu primesc rezultatul analizelor în termen de 72 de ore de la recoltare, a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

Autor: Florin Zafiu

Foto: (c) FLORIN ZAFIU / AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?