Locuitorii din mai multe localităţi din judeţul Vrancea se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte distribuţia apei potabile, aceasta fiind distribuită sectorizat, în anumite intervale orare sau în anumite zile. Potrivit reprezentanţilor CUP Focşani, operatorul regional responsabil de distribuţia apei potabile în judeţ, acest lucru se întâmplă atât din cauza secetei, dar şi din cauza utilizării intensive a apei din reţeaua publică pentru irigarea culturilor agricole.
„După cum se ştie, vara, nu doar în Vrancea, ci în toată ţara, există probleme referitoare la posibilitatea tuturor utilizatorilor de a beneficia de apă potabilă în aceleaşi condiţii ca în celelalte perioade ale anului. Operatorul CUP Focşani asigură apă potabilă în mod continuu dar, din cauza condiţiilor de secetă pedologică, dar şi a obiceiurilor greşite ale unor utilizatori de a folosi apa potabilă din reţeaua publică la necesităţi agricole, operatorul este nevoit să distribuie această apă în mod sectorizat. În conformitate cu prevederile legale, în perioada secetoasă, apa potabilă din reţeaua publică se foloseşte cu precădere pentru nevoi casnice. Faptul că sunt utilizatori care, în continuare aleg să folosească apa din reţeaua publică la irigat şi fac acest lucru intensiv, este un aspect care contribuie în mod direct la această necesitate de a distribui apa în mod sectorizat”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CUP Focşani, Flaviu George Şerbu.
Probleme sunt mai ales la Coteşti, Cîrligele, Tâmboeşti, Bordeşti, Vârteşcoiu, Jariştea, Urecheşti, Rugineşti, acolo unde apa este distribuită sectorizat după un anumit program sau alternativ, o zi da, una nu. „Toate problemele referitoare la posibilitatea tuturor utilizatorilor de a beneficia de apă în aceleaşi condiţii ca în celelalte perioade ale anului le regăsim în zona de deal a judeţului, partea centrală şi de sud. În celelalte zone nu există probleme în alimentarea cu apă pentru că noi, CUP Focşani, prin proiectele investiţionale implementate, am reuşit să ducem apă de bună calitate de la Focşani, în toate comunele din preajmă. Conducta magistrală ajunge până Măicăneşti, astfel că în aceste zone nu vor fi niciodată probleme în alimentarea cu apă. Va fi apă îndestulătoare pentru toţi utilizatorii din zona de şes a judeţului. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor din zona de deal a judeţului, CUP Focşani implementează un proiect investiţional prin care o conductă de aducţiune de 18 kilometri va ajunge de la Boloteşti, de la forajul din zona Babele, în bazinul rezervor de la Odobeşti, care are o capacitate de stocare de 5.000 de metri cubi. De aici se va distribui apă prin conducta magistrală către toată zona care acum se înregistrează probleme în sezonul cald. Investiţia este în implementare, este o investiţie mare, care va veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor din zona de deal care, într-adevăr, în perioada sezonul cald duc această luptă cu lipsa apei”, a subliniat Şerbu.
Reprezentantul CUP Focşani a făcut apel către utilizatori pentru a folosi apa potabilă din reţeaua publică doar pentru uz casnic. „Facem un apel către toţi utilizatorii şi insistăm ca aceştia să fie responsabili şi atenţi la nevoile celor din jurul lor şi să folosească apa din reţeaua publică doar pentru uz casnic”, a mai spus Flaviu Şerbu. În restul anului, începând de toamna şi până primăvara, cantitatea de apă disponibilă în comunele din mediul rural este suficientă pentru toţi utilizatorii.
Autor: Dana Lepădatu
Gradul de stocare a apei în principalele 40 de lacuri de acumulare este, în prezent, de 80%, informează Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-o postare publicată, miercuri, pe pagina oficială de Facebook a instituţiei. „Continuăm să stocăm apa în principalele 40 de lacuri de acumulare, astfel încât acesta să fie în jurul valorii de 77% (faţă de cât este în prezent de 80%). Monitorizăm atât modul de alocare a resurselor de apă, cât şi aplicarea Planurilor de restricţii, fiind în continuare 290 de localităţi în sistem centralizat unde apa este furnizată cu restricţii şi alte 239 fântâni secate, cele mai afectate localităţi fiind cele din judeţele Botoşani, Vaslui, Neamţ, Iaşi şi Vrancea. Planuri de restricţii în această perioadă deficitară sunt întocmite pentru fiecare tronson de râu în cazul utilizatorilor ale căror capacităţi de exploatare ale resursei de apă sunt diminuate, în funcţie de specificul activităţii acestora şi al economiei în ansamblu. Dar găsirea celor mai bune soluţii de împărţire judicioasă şi raţională a apei va depinde de modul de colaborare între instituţii, inclusiv schimbul de date, prioritatea absolută fiind asigurarea resurselor de apă pentru populaţie. La nivel local şi naţional, vorbim despre dialogul permanent între utilizatorii de apă – în special serviciile de utilităţi de apă şi canalizare, energie, agricultură şi industrie – printr-o abordare integrată a managementului resurselor de apă şi să promoveze o economie circulară”, notează sursa citată.
Reprezentanţii ANAR amintesc şi de adoptarea de soluţii individuale de economisire a apei, „acolo unde avem această posibilitate”, precum şi de alternative de stocare şi recirculare a apei în activităţile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar şi în sectorul industrial sau agricol.
Conform Ghidului de economisire a apei, întocmit de instituţie, este nevoie de verificarea periodică a instalaţiei de apă din locuinţă, a vaselor de toaletă şi a oricăror altor mijloace de consum apă astfel încât să fie în stare bună de funcţionare, iar dacă se constată defecţiuni să fie reparate în regim de urgenţă. De asemenea, se menţionează folosirea raţională a apei la baie şi bucătărie, fără a lăsa robinetul să curgă nejustificat (fără a face operaţiuni de spălare), precum şi folosirea, pe cât posibil, a fântânilor pentru udarea grădinilor sau a unui sistem de irigare care minimizează consumul de apă (ex: prin picurare).
Alte exemple de economisire a apei sunt: refolosirea apei în care se spală legumele şi fructele pentru udarea plantelor; întreţinerea permanentă a piscinelor pe tot sezonul de vară pentru evitarea golirii şi reumplerii acestora; montarea economizoarelor de apă la robinete; utilizarea maşinilor de spălat (rufe şi vase) în perioadele din zi când este consum mic de apă; folosirea/înmagazinarea apei din precipitaţii; adâncirea/denisiparea fântânilor/forajelor.
Autor: Daniel Badea
sa mai ude mutzufanii gradinile cu apa potabila ! …eu nu le-as fi bagat deloc apa curenta. In Romania, la gradul de cultura existent, asta inseamna risipa !