Focșaniul și localitățile din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubrizare a Localităților Focșani și Golești nu vor duce gunoiul la Centrul de Management din cadrul proiectului ”Vrancea Curată”, a anunțat, luni, Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani.
Conform unui comunicat de presă, primarii din cadrul Asociației menționate au votat, luni, să nu încheie un contract pentru depozitarea deșeurilor cu operatorul Gropii de Gunoi Haret, parte a sistemului ”Vrancea Curată”, „până la finalizarea procedurii de desemnare a operatorului care va asigura colectarea deșeurilor din localități”. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe la care au participat primarii localităților membre în cadrul Asociației și unde au fost discutate problemele referitoare la implementarea proiectului „Vrancea Curată” la nivelul localităților din Vrancea.
„Au fost prezentate tarifele propuse pentru componenta de depozitare a deșeurilor la Groapa de Gunoi de la Haret și care, dacă ar fi aplicate de mâine, ar duce la o creștere cu 13% a costurilor pentru cetățenii Municipiului Focșani, de exemplu. Primarii localităților membre în Asociație consideră că proiectul „Vrancea Curată” nu este complet funcțional și nu poate oferi cetățenilor avantajele promise de colectare și depozitare a deșeurilor la tarife avantajoase, deoarece, la acest moment, acesta asigură doar depozitarea deșeurilor la un preț mai mare”, se arată în comunicatul citat.
Pe de altă parte, primarul Cristi Valentin Misăilă „a atras atenția că nici procedurile viitoare de colectare nu sunt foarte clare și există riscul ca, pe viitor, în cadrul proiectului ”Vrancea Curată” să nu se mai facă colectare din poartă în poartă iar cetățenii să fie nevoiți să își ducă tot gunoiul menajer la niște pubele gigant, amplasate în anumite zone predefinite”, transmite Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani. „În prezent, în cadrul proiectului ”Vrancea Curată” a fost finalizată doar procedura pentru delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Haret, inclusiv a stației de sortare, a stației de compostare. În schimb, nu a fost stabilit operatorul care se va ocupa de colectarea deșeurilor de la cetățeni.
Ori, la acest moment, cele 12 localități din Vrancea care sunt membre în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubrizare a Localităților Focșani și Golești au delegat gestiunea serviciului de salubrizare către societatea Salubrizare și Servicii Publice Focșani (fosta CUP Salubritate). Pentru aceste localități, depozitarea deșeurilor se face, conform unei proceduri de achiziție publică, la societatea Tracon Brăila. Contracte care sunt în vigoare până la sfârșitul anului 2024, respectiv finele anului 2025”, conform comunicatului presă.
Tot în cadrul ședinței de luni, primarii membri ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubrizare a Localităților Focșani și Golești au mai stabilit și că vor fi înaintate adrese către ANRSC și Ministerului Mediului, ca Autoritate de Management pentru proiectul „Vrancea Curată”, prin care să fie solicitate clarificări referitoare la modul în care autoritățile locale pot încheia contractele pentru depozitarea deșeurilor cu operatorul economic al Gropii de Gunoi de la Haret.
Sistemul de management integrat al deșeurilor din județul Vrancea devine operațional începând de azi, când intră în funcțiune Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret și cele 3 stații de transfer ale deșeurilor de la Focșani, Vidra și Adjud, operate de Eco Sud SA București. Practic, arată Consiliul Județean Vrancea, începând cu această dată, „deșeurile menajere și cele reciclabile vor fi transportate, sortate, compostate, tratate și depozitate în județul Vrancea și se va intra în normalitate în ceea ce privește gestionarea deșeurilor la nivelul județului, potrivit legislației în vigoare și respectând normele europene în domeniu”.
„Putem spune că este un moment istoric pentru județul Vrancea, când, după mai mulți ani, proiectul Vrancea Curată devine funcțional, în sfârșit, și putem începe să avem un sistem de management al deșeurilor civilizat, la nivel european și în acord cu legislația în vigoare. În perioada următoare trebuie să ne unim forțele, toți factorii implicați, pentru ca acest proces să decurgă cât mai bine, pentru ca populația să fie informată despre modalitățile corecte de colectare, astfel încât cu toții să trăim într-un mediu curat și sănătos”, a spus Ionel Cel-Mare, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea.
Deja au fost predate către Eco Sud SA amplasamentul CMID Haret și cele 3 stații de sortare, „toate echipamentele achiziționate de Consiliul Județean Vrancea în cadrul proiectului finanțat din fonduri europene fiind în stare de funcționare”. „Recepția deșeurilor în CMID Haret urmează să fie realizată în sistem electronic, transparent, respectând toate prevederile legale. În această perioadă sunt în curs de semnare convențiile încheiate între unitățile administrativ teritoriale și operatorul CMID Haret. De asemenea, în prezent este în desfășurare licitația publică derulată de ADI „Vrancea Curată” pentru colectarea și transportul deșeurilor de la nivelul localităților. Aceasta este în etapa de evaluare a ofertei depuse de un operator economic pentru Lotul 1 (Focșani și comunele limitrofe), urmând să fie scoase la licitație în cel mai scurt timp și celelalte loturi, pentru restul județului. Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor este un proiect finanțat din fonduri europene (cu o valoare de 40 milioane euro), prin care Consiliul Județean Vrancea a realizat infrastructura necesară gestionării deșeurilor la nivelul județului, respectând normele europene, respectiv a construit și a dotat cu echipamente Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, precum și cele 3 stații de transfer și punctele de colectare de pe raza întregului județ”, se arată într-un comunicat de presă al CJ Vrancea.
La finele săptămânii trecute, primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a declarat că nu poate fi de acord cu acest contract pe care îl consideră abuziv și despre care crede că nu reprezintă interesele focșănenilor.
„În calitate de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubrizare a Localităților Focșani și Golești, compusă din 12 localități, consider că actuala conducere a Consiliului Județean Vrancea comite un abuz atunci când dorește să impună semnarea unui contract pentru depozitarea deșeurilor la Groapa de Gunoi Haret, parte a sistemului ”Vrancea Curată”, care ar genera costuri majorate cu 13% pentru cetățenii Municipiului Focșani. Atât timp cât întreg ”Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea” nu este complet funcțional, intenția Consiliului Județean Vrancea de a obliga UAT-urile să depoziteze gunoiul la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret reprezintă un abuz de putere și, mai mult de atât, generează costuri suplimentare populației din Municipiul Focșani și din localitățile membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubrizare“, a susținut primarul Cristi Misăilă.
Edilul șef spune că cele mai mari costuri sunt la transportul deșeurilor – creșterea fiind de aproape 200% în cifre absolute, însă de nouă ori mai mare, raportat la numărul de kilometri parcurși. Cristi Misăilă a arătat că dacă în prezent SC Salubrizare și Servicii Publice Focșani S.A. are un cost de 51,5 lei/tonă pentru transportul deșeurilor la 100 kilometri, pe viitor, cetățenii Municipiului Focșani ar trebui să plătească 116,33 lei/tonă pentru ca deșeurile să fie transferate la 35 kilometri distanță.
„Cetățenii Municipiului Focșani mi-au acordat încrederea și votul lor pentru a le apăra interesele și nu pentru a fi de acord cu o creștere în orb a cheltuielilor. Proiectul ”Vrancea Curată” a fost creat pentru a gestiona, integrat, colectarea și depozitarea deșeurilor dar la o manieră suportabilă pentru populație. Acest lucru ar trebui să însemne o reducere a costurilor cu serviciile de colectare a deșeurilor pentru cetățenii din Focșani, însă, în prezent, Consiliul Județean Vrancea dorește să ne oblige să ducem gunoiul menajer la CMID Haret în baza unor tarife majorate, de care noi nu am știut până în prezent. În ceea ce privește funcționarea eficientă a Proiectului ”Vrancea Curată”, aceasta cuprinde două componente – componenta de colectare a deșeurilor și componenta de depozitare a deșeurilor! Până acum a fost finalizată doar procedura pentru delegarea prin concesionare a gestiunii serviciului public de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Haret, inclusiv a stației de sortare, a stației de compostare. Pe scurt, a fost stabilit doar operatorul economic care gestionează groapa de gunoi, nu și firma care va colecta deșeurile de la cetățeni. Mai mult, tarifele de transport și depozitare a deșeurilor au fost stabilite fără să fie realizată o consultare a primarilor în calitate de reprezentanți ai cetățenilor. Tarifele nu au fost aduse la cunoștința primarilor localităților până nu a fost finalizată licitația de către Consiliul Județean“, a mai explicat primarul Cristi Misăilă.
Conform proiectului ,,Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea”, singura obligație stabilită pentru Municipiul Focșani este de a delega gestionarea deșeurilor către noul operator economic stabilit de către Consiliul Județean Vrancea prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Vrancea Curată”. „În plus, Primăria Municipiului Focșani nu poate obliga Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubrizare a Localităților Focșani și Golești să încheie un contract cu un anumit operator economic fără să fie derulată, conform procedurilor legale, o procedură de achiziție publică care să țină cont de cea mai bună ofertă. Consider că actuala conducere a Consiliului Județean Vrancea nu este una legitimă și prin acțiunile luate în cazul Proiectului ”Vrancea Curată” generează o problemă gravă noului Președinte al Consiliului Județean, ales de vrânceni, nu numit politic de o mână de consilieri județeni!“, a mai spus primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă.